reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staramy się, wspieramy i o życiu rozmawiamy!:)

Ooo Annabell też mi się podoba, ale ja to bardzo lubię horrory. :D Mąż mnie zaraził tą miłością do horrorów ale na Annabell się nie zgodził. :p
To moj tak walczyl o Vivien bo mial upatrzone Samantha ale ze ciaza byla trudna to zeby mi wynagrodzic sam powiedzial ze bedzie Vivien bo wie ze chcialabym za to Liama nie mogl zaakceptowac bo tez mial swoj typ jemu sie podobalo Soren albo Semir

Mnie jeszcze podobalo sie Milan

reklama
Łucja - imię łacińskie,
Pola - zdrobnienie od imienia Apolonia a Apolonia to imię greckie
Iga - skrót, zdrobnienie od imienia Jadwiga a to imię jest pochodzenia starogermańskiego
Liwia - imię powstało w Starożytnym Rzymie
Nina - i tutaj dopiero mamy teoretycznie imię Polskie. :) Dawniej to było zdrobnienie od Janiny (a Janina to imię zapożyczone z czech) i zdrobnienie od Antoniny (Antonina to żeński odpowiednik imienia Antoni a Antoni pochodzi od nazwy rodu Antoniuszów)

Wow! Niezły wykład :p Nie zagłębiałam się w to nigdy , ale są to dość częste imiona w Polsce , więc stwierdziłam , że są Polskie :p

Mojej kuzynki szwagierka ma synka Milana. [emoji14] Te imię mnie zdziwiło jak pierwszy raz usłyszałam parę lat temu. [emoji14] Bo zaraz mi się skojarzyło z AC Milanem. :D
Moj syn ma kolegę o tym imieniu[emoji16]. Też sie zastanawiałam czy moze obcokrajowiec, ale ten akurat jest Polakiem.

Mnie najbardziej zszokowalo imię Kryspin. Pierwszy raz się z nim spotkałam. I Alan ale tych akurat jest juz sporo.

Mój miał okres w swoim życiu że się budził nagle w nocy opierał ręką patrzył na środek pokoju i z przerażeniem pytał się kto tam jest kto tam stoi i mi pokazywał i ciągle no kto to jest ja pierwszy raz zeszłam prawie na zawał tak samo jak z kolejnym i jeszcze kolejnym razem bo on nie spał był rozbudzony i ciągle było to samo. Az w pewnym momencie jak zaczynał tak robić to kopałam go z całej siły w nogi żeby się ocknął no on wtedy spał ale miał otwarte oczy i kiedy mu dobrze przyladowalam to pytał czemu ja go leje a rano jak zawsze się go pytałam dlaczego mnie starszy w nocy to Nidy nie pamiętał nic z tego. Na szczęście mu to minęło ;P
Tez bym zeszla...mojemu dziecku sie kiedys cos przysnilo cos strasznego i leci do mnie mial moze z 5 lat,i biedny nie wiedzial czy to sen czy jawa i placze i co chwile obracal sie na lozku i nasluchiwal i piszczal "co to bylo???" I znow jakis lisc spadl "co to bylo ?co to jest??"tak byl sfiksowany ze ja tez zaczelam sie bac i obracac i myslec "a moze cos tam jest??" A moj maz w pracy na nocki a my sami...hehe

Tez bym zeszla...mojemu dziecku sie kiedys cos przysnilo cos strasznego i leci do mnie mial moze z 5 lat,i biedny nie wiedzial czy to sen czy jawa i placze i co chwile obracal sie na lozku i nasluchiwal i piszczal "co to bylo???" I znow jakis lisc spadl "co to bylo ?co to jest??"tak byl sfiksowany ze ja tez zaczelam sie bac i obracac i myslec "a moze cos tam jest??" A moj maz w pracy na nocki a my sami...hehe

No straszne... można się zafiksować :szok:

A to powiem Ci ze tez roznie znam tu polska rodzine co tak im gadali,tak nakrecali ze w koncu zmienili dziecku imie bo wiecznie byl problem i dzieciaki tez sie nasmiewaly w szkole.Ale tez nie zawsze tak jest bo faktycznie tolerancja tu wieksza chyba niz w Pl.

Nigdy nie zapomne jak pojechalam do Polski tylko doslownie na kilka godzin zeby zalatwic dokumenty a musialysmy czekac wiec poszlysmy na plac zabaw i moja corka sie odezwala a mamuska dziewczynki z ktora sie bawila wystartowala zabrala dziecko i jeszcze glosno powiedziala tak dobitnie zebysmy slyszaly "chodz idziemy stad,nie bedziesz sie bawila ze szwabem" bylam w szoku a moja corka chyba jeszcze bardziej
Szok!my mieszkamy w uk i do syna mowimy duzo po angielsku bo mial opoznienie w mowie i juz marzylam zeby wogole zaczal mowic,a jak zaczal to po angielsku bylo mu latwiej bo przedszkole,tv itp.no i tak niestety zostalo,mowie do niego tez po polsku i on duzo rozumie ale widze ze polski bedzie jego drugim jezykiem.W kazdym razie jak jedziemy do Pl i zaczynam po ang.rozmowe z synem to ludzie sie patrza na nas czasem jak na debili,no ale nie bede kazdemu tlumaczyc dlaczego tak jest...

Swoim opisem przypomniałas mi jeden zimowy wieczór. Nie dotyczy lunatykowania, ale tak sie wystraszyłam ze o malo zawalu nie dostalam. Czekalismy z synem az mąz z pracy wroci, wyszlismy z pokoju na przedpokoj nie swiecąc na nim swiatła. Choc i tak bylo w miare jasno bo swiatlo wpadalo z pokoju i częsciowo oświetlalo salon. Mimochodem popatrzyłam w tamtym kierunku, a na fotelu siedział męzczyzna w kapeluszu. Zachowałam spokój, spojrzałam w kierunku drzwi wyjsciowych, ale byly zamkniete. Gdy wrócilam wzrokiem, nikogo tam nie bylo. Stwierdzilam, ze gra swiateł i tyle, chciaz serce bilo mi nieco szybciej. Podeszlam do szafy zeby sprawdzic czy zostal moj telefon w kurtce, a tu moj syn slodkim sepleniącym jeszcze głosikiem, pyta mnie: "Mamusiu, a czemu ten pan w kapeluszu siedział na naszym fotelu?"

W 5 sekund bylismy spowrotem w pokoju i pozaswiecalam wszystko co sie dalo[emoji23].

reklama
Dlatego ja wolę polskie imiona , żeby nie było żadnych kłopotów z jego pisownią i wymową :D i nie ośmieszyć dziecka tak jak teraz jest beka z "Brajanka" i "Dżesiki" .

Mojego brata dziewczyna ma na imię Diana , a mam znajomą co ma córkę i mówiła zawsze "moja Dajana" i myślałam, że to takie imię "Dajana" :confused:
Mi sie podobaja Kasia,Ania,Monika,Natalia,Adam,Mateusz,Artur takie piekne polskie imiona

Do góry