reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki WETERANKI - 2018 naszym rokiem !

Carmen masz gina na whatssapp?[emoji5] super, u nas ciezko czasami zeby na sms odpisal, o ile w ogole zechce dac numer do siebie

Napisane na LG-H340n w aplikacji Forum BabyBoom

Jo , mam [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23] ahahah
Sam sie zaoferowal wiec mu doope truje.

Lusia właśnie mi odpisał ze mam anemię :/ kufa ten sam problem miałam z mała i przez 6 lat z tej anemii wychodziłam......:mam jakieś witaminy , jem dużo żelaza ale jak widać dziecko wciąga wszystko:)

16udqqmz5v3uqon5.png

inviato dal mio iPhone utilizzando Tapatalk

reklama
Carmen duzo wątróbki jedz[emoji5]

Sent from my LG-H340n using Forum BabyBoom mobile app

I to tez jem ale jak widać ktoś podzera, poza tym po ciąży z mała i po porodzie aż do teraz mam braki żelaza wiec nic dziwnego.

Od jutra buraki będę zajadła i wszystko co ma żelazo, mimo ze już jadłam ale zwiększę ilość:)

16udqqmz5v3uqon5.png

Nessi z gory zdjecie jak robilam to wyszedl spoko, ale z przodu masakra. Za bardzo opina mi moje nieszczęsne biodra[emoji53] a moj rozmiar, tyle ze ja bylam taka pewna ze bedzie dobry ze nawet go nie mierzylam, i nie wiem gdzie jest paragon teraz[emoji47][emoji23]
Zobacz załącznik 807988
Zobacz załącznik 807989

Sent from my LG-H340n using Forum BabyBoom mobile app
Faktycznie średnio to wygląda na zdjeciach przynajmniej, szukaj paragonu jak Cie się nie podoba albo daj komuś w prezencie :D

I to tez jem ale jak widać ktoś podzera, poza tym po ciąży z mała i po porodzie aż do teraz mam braki żelaza wiec nic dziwnego.

Od jutra buraki będę zajadła i wszystko co ma żelazo, mimo ze już jadłam ale zwiększę ilość:)

16udqqmz5v3uqon5.png

Dokładnie, Zobacz sobie to:
Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis
36
comment-que.png

Autor: Agnieszka Siwik, dietetyk

Dieta bogata w żelazo jest polecana nie tylko przy anemii - żelaza kobietom nigdy dość. Jego niedobór może wystąpić przy długich i obfitych miesiączkach. Ale do jego przyswojenia konieczne są witaminy i mikroelementy. Dowiedz się, jak poprawić wchłanianie żelaza przez organizm i jak skomponować dietę, jeśli cierpisz na niedobór żelaza.

Niedokrwistość (anemia) wynikająca z niedoborów żywieniowych może być spowodowana wieloma czynnikami, m.in.:

• niedoborem niektórych składników mineralnych (żelazo i miedź),
  • zbyt niskim spożyciem niektórych witamin ( m.in. witaminy C, A, E, B12, kwasu foliowego),
  • niedoborów białkowych.
Najczęściej spotykanym rodzajem niedokrwistości jest anemia wynikająca z niedoborów żelaza w diecie. W organizmie człowieka żelazo jest składnikiem hemu, który wraz z częścią białkową tworzy czerwony barwnik krwi – hemoglobinę. To dzięki niej odbywa się transport z płuc i uwalnianie tlenu w tkankach. Jest również składnikiem mioglobiny – barwnika mięśni odpowiedzialnej za magazynowanie tlenu oraz składnikiem wielu enzymów.

Zapotrzebowanie na żelazo w codziennej diecie zależy od płci, wieku i stanu fizjologicznego człowieka. Biorąc pod uwagę niewielką (średnio ok. 10%) przyswajalność żelaza z pożywienia, przyjęto poziom średniego, dziennego zapotrzebowania dla:

• dorosłych mężczyzn na poziomie 10 mg,
  • kobiet w wieku 19-50 lat, ze względu na utratę krwi podczas miesiączek zapotrzebowanie wzrasta do 18 mg na dobę,
  • kobiet ciężarnych do 27 mg,
  • kobiet karmiących – zapotrzebowanie zmniejsza się do poziomu 10 mg na dobę.
Planując posiłki bogate w żelazo, należy pamiętać o czynnikach ograniczających i poprawiających jego przyswajalność. Ważna jest tutaj postać spożywanego żelaza. Tzw. żelazo hemowe, znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego jest łatwiej przyswajalne niż żelazo niehemowe, którego źródłem są produkty roślinne. Niezwykle ważna jest tutaj witamina C, której obecność w posiłku wielokrotnie zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego. Wchłanianie żelaza poprawia również obecność w diecie kwasów organicznych (jabłkowy, winowy) i białek zwierzęcych. Z kolei znaczne ilości błonnika pokarmowego w diecie, obecność szczawianów (np. szpinak, szczaw), tanin (np. herbata, kakao, orzechy), polifenoli (m.in. kawa, czerwone wino), niektórych składników mineralnych (wapń, miedź, cynk) - znacznie obniżają jego dostępność. Na liście produktów niewskazanych powinny znaleźć się również wędliny o wysokim stopniu przetworzenia, produkty instant czy słodkie napoje gazowane. Fosforany znajdujące się w żywności wysokoprzetworzonej wpływają na zmniejszenie przyswajalności żelaza.

Układając jadłospis dla osób cierpiących na anemię wynikającą z niedoborów żelaza, należy zadbać o odpowiednią ilość żelaza i witaminy C, witamin z grupy B, w tym B12 i kwasu foliowego. Posiłki powinny być urozmaicone, zbilansowane, składać się z produktów naturalnych i niskoprzetworzonych. Najważniejsze źródła żelaza w diecie Polaków to mięso, wędliny, ryby, przetwory zbożowe, warzywa, w tym ziemniaki i owoce. Szczególnie dużo żelaza zawierają podroby: wątroba wieprzowa, cielęca, wątróbka drobiowa, kaszanka. Ponieważ najlepszym źródłem żelaza są produkty pochodzenia zwierzęcego, należy zadbać również o odpowiednią ilość białek pochodzenia roślinnego. Stosując dietę w anemii, warto wzbogacać posiłki o składniki zawierające żelazo: dodawać pestki dyni, słonecznika, otręby, mak i inne.

Przykłady produktów będących dobrym źródłem żelaza
Zawartość żelaza w 100 g produktu Produkt
Powyżej 10 mg wątroba wieprzowa (18 mg), płatki kukurydziane z witaminami i żelazem, kakao w proszku, otręby pszenne (14,9 mg)
5-10 mg wątróbka cielęca, wątroba wołowa, kaszanka, wątróbka drobiowa, pasztet pieczony, nerki cielęce i wieprzowe, salceson, żółtko jaja, fasola sucha, soczewica czerwona, orzechy, mak, zarodki pszenne, soja, pestki dyni, pestki słonecznika,
2-5 mg jajo kurze, mięso wołowe, cielęce, baranie, wędliny z wołowiny, kabanosy, przetwory z ryb (sardynki), kasza gryczana, jaglana, chleb żytni, chleb chrupki

Link do: Dieta przy anemii bogata w ŻELAZO - tygodniowy jadłospis

Wonde wiem ze kiepsko to wyglada[emoji23]
Ja nie lubię wątróbki fuj[emoji23]

Napisane na LG-H340n w aplikacji Forum BabyBoom

Nasiona pożeram , fasole, soczewicę i soję i inne rzeczy tez jem, rostbef jem tonami wiec jak już powiedziałam ktoś podkrada :) [emoji5][emoji5]

16udqqmz5v3uqon5.png

Jo , mam [emoji23][emoji23][emoji23][emoji23] ahahah
Sam sie zaoferowal wiec mu doope truje.

Lusia właśnie mi odpisał ze mam anemię :/ kufa ten sam problem miałam z mała i przez 6 lat z tej anemii wychodziłam......:mam jakieś witaminy , jem dużo żelaza ale jak widać dziecko wciąga wszystko:)

16udqqmz5v3uqon5.png

Ja lykalam zelazo z chela latwiej przysfajalne duzo ryb kiwi banany itp i udalo sie po pol roku mam zelazo i hemoglobine w normie tzn w dolnej granicy ale w normie[emoji5]

reklama
Do góry