Cassiah, ja też myślę o Lux. Przykro mi, że @ przyszła. Ale trzeba myśleć pozytywnie i nie załamywać się, jeśli musimy dłużej poczekać. Same mi to mowiłyście! Wszystkie w końcu będziemy mieć nasze upragnione bobaski w ramionach. Każda zajdzie. Nawet taki trudny przypadek ja ja
I nie jest możliwe, aby było inaczej. Dookoła siebie mam mnóstwo przypadków, gdzie nie dawano dużych szans albo w ogóle ich nie dawano, a zachodziły i rodziły piękne bobasy. Mojej mamie też mówili, że nie zajdzie, bo ma tyłozgięcie, niedomogę ciałka żółtego, a ojciec był wnętrem z ugotowanym jednym jądrem, a drugie niemal nie produkowało plemników. I co?! Chodzę jakoś po świecie i moja siostra też...
Więc Wy, zdrowe i płodne kobitki nie możecie załamywać się. Bo nie macie powodu. I błagam - nie róbcie afery z tego, że musicie się o coś przez chwilę postarać. Zdrowa para ma +/- 80-85% szans na ciążę w pierwszym roku co oznacza, ze 80-85 par na 100 badanych zajdzie w ciążę. A reszta? Te 20-15% uznanych za zdrowe są chore? Nie mają szans na ciążę? Nie!!! Tym parom potrzeba jest więcej czasu, regularniejszego współżycia, odstresowania się lub zmiany środowiska na chwilę. I nie są gorsze od tych, które zaszly od razu! Więc trochę cierpliwości...
Sory, ale musiałam to napisać, bo jak obserwuję co się dzieje na tym świecie, to mi się żygać chce. Dzieci nie robi się tak łatwo. Ciąża nie jest jak przycisk na pilocie... Natura ma swoje prawa i choć jest obecnie bardzo zaburzona, trzeba jej często pomóc (niestety), to nie oznacza, że po pierwszych niepowodzeniach trzeba od razu stymulować cykle, albo robić inseminację czy nawet in vitro (bo i z takimi przypadkami miałam do czynienia). Nosz kurde się zdenerwowałam...
Co innego, jak ktoś ma coś zdiagnozowane. Jak wiadomo, że są przeszkody. Ale nawet w takim przypadku zaleca się próby naturalnego poczęcia, nawet robi się przerwy w leczeniu (jeśli oczywiście lekarz nie liczy tylko i wyłącznie pieniędzy i nie skupia się na tym, by leczyć za wszelką cenę).
Tak więc nosy do góry i wierzyć w to, że się uda. Nie skupiać się tylko na przeszkodach i niepowodzeniach. Będzie dobrze!