reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki luty 2013

reklama
Paulinka natka bo najwoecej gadaja Ci co albo dzieci nie maja albo nic zadnych problemow.. a juz facet to haha masakra :D co on wie ? Goowno!

Natka kochana ja pisze Ci jakie moga byc problemy zebys mogla sie na to przygotowac.
Po porodzie zadaj bezposredniego podania Tobie dziecka..skora do skory (oczywiacie jesli nie bedzie komplikacji z Toba czy maluszkiem)
Nie pozwol dokarmiac (napisz pismo przed porodem ze nie wyrazaz zgody i powiedz to w trakcie porodu) dziecko ma pelny brzuszek do 2 dni nie musi jesc ma sscac piers by pobudzic laktacje..jesli placze to pozwol podac killa ml max 20 ml przez strzykawke lub kubeczek i nadal prztstawiaj.
Poogladaj na yt jak prawidlowo przystawic dziecko jak ma miec wywiniete wargi.
Poczytaj o skokach rozwojowych zebys nie mylila placzu maluszka z brakiem mleka.
Jak dolaczysz do gr na fb to tam masz dane do darmowych porad laktacyjnych w roznych miastach. Nr tel. I mnustwo informacji.
Jesli sie przygotujesz to bedzie dobrze zobaczysz.
Pamietaj praktucznie kazdy "problem" da sie zwalczyc. Ale trzeba wiedziec jak.

Natka ta ciotka to niech sobie gada ... ja bym jej nawet nie odpowiadala.. albo powiedzialabgm ze jest tak leniwa ze dzidcka nie ma i niech sie zamknie ! Nie ma co sie ludziom tlumaczyc.. wogle nie wpuszczalaby. Takiej do domu.. za kazdym razem jakby cos mowila to bym sie pytala skad qiw skoro sama dziecka nie ma... to tak jakbym ja mowila ze gdybym ja leciala samolotem to na pewno bym wyladowala lepiej ni sam pilot haha.

hej:)

z tym karmieniem to są trzy światy i tyle emocji że szok :) i to nie zależnie czy karmisz piersią czy butlą-
jak ja karmiła piersią-to słyszałam ,że mała głodna, że coś zjadłam bo właśnie zakwiliła, że butle trzeba dać-choćby z herbatką! źle wspominam ten czas...Karmiłam 8,5 miesiąca-jak dla mnie wystarczająco, mała ma astmę -zaczęła chorować jak odstawiłam...
teraz za to kuzyna żona karmi butlą-i słyszy-od tych samych osób-że piersią lepiej ,że dziecko otyłe, że je futruje... :-Dmała też nie choruje

co do karmienia piersią przez nasze mamy-która to robiła? wtedy nie było na to mody-a teraz te ciotki więcej ściemniają i się wtrącają niż prawdy mówią!-moja mama nie karmiła piersią-bo mówili wtedy ,że lepiej butla- teściowa to samo twierdzi ,że nie było nacisku... a teraz gadają bo gadają bo reklamy, bo tvn im coś podpowie:)
co do wygody Paulinka- wygoda to karmić piersią-i trochę lenistwo:) ja wolałam karmić piersią-niż wstawać w nocy i mleko szykować:) co więcej butlą karmił już mój m. a ja spałam -tak się umówiliśmy , zresztą też uczyłam ,żeby nie piła w nocy -oczywiście jak już zaczynała jeść coś innego niż mleko,-piła bardziej nad ranem-nie miałam problemu z oduczaniem nocnego mleka.

co do szpitala-to moja Kali płakała całą pierwszą dobe a ja chodziłam i ją lulałam wyglądając jak zombi -co się okazało -źle ją przystawiałam i była głodna! piguły wzieły ją na chwile ,żebym się wyspała i w tym czasie dokarmiły-zamiast skupić się na nauczeniu mnie co i jak! jakoś dałam rade-sąsiadka z sali obok poleciła mi kapturki, i już później powoli ale niestety sama sie nauczyłam. Jedynego co mnie nauczyły pielęgniarki laktacyjne-to to ,że jak przyjdzie pewnien doktor to na pytanie -Jak długo zamierzam karmić piersią? Odpowiedzieć -CO NAJMNIEJ ROK:) bo inaczej zaczynał wykład i nawracanie. Smutne ale prawdziwe.

paulinka piekne kocyki-kurcze ja własnie czekam na mój-ale sprzedawca sie nie odzywa i chyba dzis zgłosze spór do allegro bo już dwa tygodnie zamiast 3 dni.
natuś ja mam już torby od sostry, jest tego sporo-ale kupiłam pare ciuszków-głównie z wyprzedaży-możesz zobaczyć bo już się kończą-ale kolejne w czerwcu:) na 5, 10,15 -jest jeszcze sporo, na Smyk com, też są fane, na FF są -50 proc-choć widziałam że mają body 5 par za 21 zł:) ale same mini:) ja lubie body z tesco-i gdyby nie to ,że mam od siostry z 30 par kupiłabym kolejne-skupiam się na 56-62 choć bardziej na 62:) teraz już napewno poznacie płeć-więc będziesz mogła kupic dresiki:) koszulki:)a może sukieneczki:)
u mnie odpadają -pościele bo mam, wanienka, przewijak... mam już nianie elektryczną, brakuje właściwie,smoczków bo chcemy te soothe z aventu i tego parszywego kocyka;/

Ostatnia edycja:
Kasiol właśnie o tym mówią, że nikt nie pokaże jak dobrze karmić, nikt nie przygotuje matki jak to tak naprawdę wygląda, nie powie ok na początku jest trudno i dziecku i Tobie, jest zdenerwowanie, stres, no i oczywiście ból (z Marcelem miałam zapalenie piersi oj bolało), ale minie dwa miesiące może trzy i karmienie staje się przyjemnością:) Zamiast tego stoją pielęgniarki i warczą, bo źle, bo inaczej, bo jak można nie umieć itd, a dziecko zabiorą i po cichu nakarmią, żeby mieć spokój. I nie pomyślą o tym, że swoim zachowaniem robią niedoświadczonej matce pod górę. Ze szpitala wracasz z NAKAZEM karmienia piersią wypisanym z wypisie. A w domu wszystkie matki, babki i ciotki ( he he a nawet szwagry) stoją i grzmią, bo karmić piersią, bo ta troje wykarmiła, a ta pięcioro (ile szwagier wykarmił pozostaje tajemnicą) i dają milion rad- całkowicie sprzecznych ze sobą. Taka się atmosfera stresu zrobiła wokól karmienia, a przecież mogłoby być zupełnie inaczej.

Akuku dobrze, że jesteś, bo dzięki Tobie Natka może się będzie się tak stresować:***

Ostatnia edycja:
Paulinka ale szybka realizacja zamówienia! A zdradź jeszcze ile Was taki komplecik kosztował :-) wzór fajny, bardzo mi się podoba :tak:

Akuku w tym szpitalu, w którym chcę rodzić to standardem jest podawanie dziecka na pierwsze 1,5-2 godziny właśnie żeby był kontakt skóra do skóry. A po cc tatuś kanguruje :-) oczywiście tak jak mówisz-jeśli wszystko jest ok. Ale szczerze mówiąc nie wiem jak to wygląda z dokarmianiem, czy można odmówić. Musiałabym się dowiedzieć:-)

Kasiol moja mama mówiła, że jak ja się rodziłam to też miała problem z karmieniem i ponoć jak wróciłyśmy do domu ze szpitala to babcia mi podała taką butlę że całą noc przespałam haha:-D
Kasiol ja właśnie tak się zastanawiałam czy kupować na 56 czy 62 i stwierdziłam, że mniejsze kupię tylko ze dwie pary, tak w razie W ;-) a tak to skupię się bardziej na 62 :-) fajnie, że Ty już tak dużo wszystkiego masz, zawsze choć trochę zaoszczędzicie :-) a jak coś się takiego ładnego spodoba to bez problemu można kupić :-) dziś idę do pepco, ponoć też fajne ciuszki są i niedrapki za 2 zł ;-) może się przełamię i coś upoluję;-)

Natka masz prawo odmowic . Tylko najlepiej miec to na pismie w ktorym mozesz zaznaczyc ze o kazde ewentualne dokarmienie musza zapytac Ciebie i ujac to ze ewentualnke jak sie zgodzisz to wlasnie kubeczkiem/ strzykawka. Na grupie na fb mozesz sie zreszta dowiedziec jak to dokladnie wyglada :)

Z snem dziecka po porodzie karmionym mm czy kp to jest tak ze mm sie ciezej trawi i dziecka organizm sie skupia tylko na trawiwniu dla tego "lepiej" spi.

Kasiol rowniez polecam Tobie ra grupe..wiadomo sa tam mamy ktore karmia do samoodstawienia.. np 4 latki ..ale to jiz ich sprawa.. ale mozna sie duzo dowiedziec. Np to ze nasz dieta nie powoduje kolek u dzieci..bo pokarm tworzy sie z krwi a noe tresci zoladka wiec przechodza tylko alergeny. A kolki sa z powodu niedojrzalego ukladu trawiennego. Tam mozna napisac jak jest jakis problem i bardzo szybko dostac odpowiedz.

Ja ciuszki mam od 50 cm bo moje dzieci siw 50/52 cm rodza i te wieksze to za duze ;)

Paulinka masz 100 % racji z tymi sGagrami ciotkk itd.. ja tu jestwm sama z m i on mnie wspieral.. w szpitalu nikt na mnie nie krzyczal..przy Alexie wyszlam ze szpitalu w dniu porodu ..jeszcze nie mialam pokarmu... zapytaly sie jak bede karmic mowie ze chcialabym piersia ale jak bezie problem to kupie mm .. i mnie puscily. Ja i tak wiedzialam ze bede karmic piersia.. sama nie wiem skad..ale ja cala ciaze sobie wyobrazalam jak karmie maluszka ;)

Dziewczyny i prosze nie odbjerajcie tego co pisze jako jakis przymus..czy namowe.. ja i tak calego swiata nie naprawie a jak moge komus pomoc to staram sie to robic. Sama za taka wiedze duzo bym dala.. ale bylam ciemna przy Alexie i Vikim zrezzta tez.. b jak sje Emil urodzil ja 3 miesiace na miesie i warzywach z pary zylam.. chleb z delikatna wedlina ..nawet owocow balam sie jesc.. a on i tak kolki mial.. pozniej zaczelam jesc normalnie i minely bo ukl. Trawienny dojrzal.

Kasiol ja wczoraj zamówiłam, a dziś już przesyłka nadana:) Zapłaciłam nie dużo, bo 81 zł z przesyłką, a te bardziej kolorowe bawełenki są 10 zł droższe:) ale ja nie chciałam takich pstrokatych tylko takie bardziej stonowane, bo jedną pościel już taką oczoje...ną mam i taka się wydaje słaba do odpoczynku.

Mi się ostatnio wyświetla na fb reklama smyka outletu ceny mają ok:)
Outlet dziecięcy - ubrania i buty - sklep dla dzieci Smyk.com

A też mogę polecić ceny i jakoś rzeczy w realu:) Natka wiesz gdzie to we Wro, nie? CH Korona:) body są tam za 7 zł, pajacyki i śpiochy za grosze, dresiki, bluzeczki, czapeczki. A jakoś naprawdę fajna, bo dwójka dzieci w niektórych rzeczach chodziła i nawet się nie zmechaciły, ani nie straciły kolorów:) A te w których chodził tylko Marcel to wyglądają jak nowe:)

Akuku ja nie odbieram tego co piszesz jako jakiś przymus czy coś:-) także pisz jak najwięcej ;-):-):-)

Paulinka dobrze wiedzieć, że takie jakościowo fajne te ciuszki z reala bo ostatnio oglądałam i niektóre naprawdę śliczniutkie :-) bo akurat korona to u nas zawsze jest obowiązkowy punkt podróży bo na samej wylotówce do nas:-D

Natka to super bo ja czasami mam wrazenie ze na mnie jak na glupia patrza :)
A wiem jakke to wazne wiedziec cos wczesniej..
Jak czytam na gr fb jak dzkewczyny ida do pediatry i chyba z 90% zaleca mm.. wrecz kaza kobietom dokarmiac .. i jak matka nie wie do konca to sie poddaje bo co to za wsparcie ;(
Tu inaczej jest.. w polsce firmy z mm robia szkolenia dla lekarzy bo to kasa jest.. ale juz nikt o kp nie robi szkolen. Wiekszosc lekarzy sie nie zna niestety.. kaza odstawiac z byle glupiego powodu ..

reklama
He he Natka ja też bardzo często wjeżdżam do Wro od strony Korony, bo tak jest najbliżej:) Teraz w realu przebudowali ten dział dla dzieci i naprawdę fajnie to teraz wygląda:) Wszystko w jednym miejscu i naprawdę dużo:) Byłam tam w niedzielę:) Mikołajkowi kupiłam dresiki, a Marcel dostał pajacyka:)

Akuku dobrze, że piszesz. Fajnie jest karmić piersią i każda rada się przyda dziewczynom, bo są nastawione na kp, więc ułatwi im to życie:)

Do góry