reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki luty 2013

tysia najważniejsze że plamienia się skończyły :-) oby na wizytce po @ okazało się że wszystko się ładnie zagoiło i jest ok:-)

Kasiol no właśnie, czemu ja Cię na fb nie mam? Chyba wtedy jak się na grupie wymieniałyśmy linkami do profili musiałaś tam nie zaglądnąć :-)

Akuku w pracy jeszcze muszę wszystko pozamykać i jeszcze czekam z powodu jednej sprawy... No ale jak nadal będzie tak kiepsko to pójdę na urlop a pozniej zwolnienie.

sie pochwalilam ze sie skonczyly to wrocily .... Tym razem chyba jednak @ sie rozkreci .... chociaz jeszcze za wczesnie, teoretycznie jeszcze minimum 2 dni .... Oj po.....e to wszystko. Ide spac.

reklama
Tysi aczasem hormony szaleja...
Ja np. Ostatnio plamien dostalam myslalam ze @ ale plamilam przez 3-4 dni .. nie pamietam bo nie zapisalam sobie .. nie wiem czy to juz liczyc jako pierwsza @ po porodzoe czy nie...ehh

Witam porannie:)
Tysia a wy po usuwaniu nadżerki możecie już w tym cyklu się starać? Czy to dłużej zajmuje?
Natka trzymam kciuki za wizytę:) Ja mam o 9:15 usg:) 30 km stąd i zamiast już ogarniać majdan, żeby zdążyć to siedzę tu z Wami:) No nałóg:))))

Paulinka jak usg?? Jakie wieści? :-)

Ja już po wizycie u endokrynologa. Mam brać jodid i w sobotę będę miała wyniki dzisiejszych badań hormonów:-)

No i dobrze, że suwaczka nie zmieniałam:) Chłopczyk malutki mnie tak męczy:) No całkiem spory już, bo ma 1582g i termin porodu wg usg to 22 maja:) A jak się urodzi w terminie czyli 6 czerwca to będzie miał ponad 4 kg... Ułożony poprzecznie- jest w trakcie przekręcania się na dupkę:((( A poza tym to wszystko ok, wszystkie narządy, przepływy, tętnice, żyły jak najbardziej prawidłowe, serduszko pięknie pracuje, przepływy w mózgu idealne:) Puciatek taki:) Tylko łożysko mam już III stopnia, a to przecież dopiero 28t6dc... Wg usg 31 tc. I to mnie martwi.

Paulinka a jednak chłopak :-) w końcu uparciuch się pokazał :-) bardzo się cieszę że wszystko jest w porządku :* rośnie sobie zdrowo :tak:
A właśnie- jak to jest z tym usg? Ono samo tak wylicza tydzień czy "wprowadza" to lekarz? Wstyd się przyznać ale nie wiem:zawstydzona/y: a zastanawiałam się nad tym bo jak ja miałam usg to tam pokazało 5w6d i nijak nie mogłam się doliczyć czy to gin się pomylił czy co. Bo zawsze mi się wydawało że różnica tygodnia wg OM a usg wynosi 2 tyg. A u mnie wyszło jakby z usg 6 tydz, a według OM 7 tydz. I tak myślę czy to normalne czy jakaś pomyłka... ;-)
Lecę do ginka, trzymajcie kciuki :-)

Witam.

Paulinka - a jednak chlopak .... Gratulacje ze wszystko ok. U mnie zawsze roznica miedzy USG a OM byla duza. USG wyznacza wiek płodu wg pomiarów dziecka. Wiec jak dziecko duze albo lekarzowie reka poleci i xle zmierzy to wychodza cyrki.
Z łozyskiem nie mam pojecia jak miałam. Ale na ten etap chyba powinno byc młodsze .... A co gin mówi na ten temat?
Dobrze ze dziecko duze juz to nawet jak bedzie trzeba przez lozysko wczesniej cc robic to bedzie ok.

Paulinka - po usuwaniu nadżerki tylko 7 dni abstynencji. Ale w tym cyklu i tak juz chyba bylo po owu. Zreszta nawet sie nad tym nie zastanawialam, bo z gory spisalam cykl na straty.

Akuku - a ty dlaej karmisz piersią? Jak tak to szybko okres by wrocil .... Ja małą karmilam wylacznie piersia to okres wrocil po 7 m-cach od porodu. A karmilam jeszcze 1,5 roku potem ....

Jeszcze 45 min i do domu ....

Nuuuska - a ty gdzie?

Usg na podstawie pomiarów gina liczy samo:) U mnie na pierwszym badaniu równo w 7tc pokazywało, że jest 6tc, potem się wyrównało i zgadzało co do dnia, a potem to już usg prześcigało termin z OM... Teraz aż o 2 tygodnie i 1 dzień:)

No jeśli chodzi o łożysko to z Mikołajem dzień przed cc miałam nadal pierwszy stopień. A teraz coś mi się szybko starzeje- wyczytałam, że po 34tc może być w trzecim stopniu, a jak jest wcześniej to lakarz musi to stale kontrolować...

Ostatnia edycja:
Dzięki za wyjaśnienie dziewczyny:-)
Ja już po wizycie i powiem Wam jedno- od razu widać różnicę między lekarzem przyjmującym na NFZ i prywatnie... Smutne to, ale niestety prawdziwe. I gdybym najpierw poszła na wizytę taką jak dziś a nie do mojego ginka to bym chyba dzień w dzień chodziła zdenerwowana. A więc tak: pobrał wymaz na cytologię (chyba, bo nie powiedział ani słowa o tym co robi, ale mi to wyglądało właśnie jakby do cytologii pobierał), później zrobił usg. Nie raczył nawet odwrócić monitora żebym mogła coś zobaczyć, oczywiście o zdjęciu żadnym to już nawet nie wspomnę. Potem powiedział, że to 7 tydzień, serce bije i tyle. Karty ciąży nie założył bo "tak wcześnie to nie ma po co bo jeszcze wszystko może się zdarzyć", a na następną wizytę kazał przyjechać na koniec kwietnia "bo wcześniej nie ma po co, bo nic szczególnego nie zobaczy". Normalnie słów mi brak... :/
A, no i oczywiście uparcie twierdzi że mam mięśniaka- już jak chpdziłam do niego przed zmianą lekarza to tak twierdził. Z tym że ani HSG ani żadne z usg u mojego ginekologa tego nie potwierdziło :-) jedyny plus to taki, że dostałam skierowanie na badania.

reklama
Natka tak to jest z pl sluzba zdrowia... wkurzajace ale prawdziwe... ludzie placa skladki I musza do specjalisty mieosacami zekac a jak juz sie dostana to traktuje ich jak samo zlo... cieszze sie jednak ze wszystko w pozasiu.

Paulinka a co gin powiedzial ze bedzie obserwowal lozysko ? Kiedy nasyepna wizyta ? Licz uchy maluszka. Aaa I gratuluje jednak synka.. mezy Cie jak moj Viki tzn. Gorzej.. wspolzuje wumiotow..jedyny plus taki ze nie bedziesz musiala chudnac po ciazy...

Tysia oczywiscie ze karmie ;) dla mnie to najlepsza opcja nie mam zasu na Szykowanie mleka hehe. Ale ze starszakami tez szybko @ dostawalam..z tym ze normalna a nie plamienia. .. Alexa karmilam ponad rok a Vikiego prawie rok.. teraz pewnie tez jakos tak karmi bede.
Mam nadzieje.

Ja wlasnie maluszka wykompalam I zasypia w kolysce... od po ad tygodnia sam zasypia bez cyca noszenia itd. Tylko smoczusia mu daje ;) jestem przeszczesliwa ..no I juz ma swoj staly tryb. Jak go nie wykompie to nocka do bani. Hehe

Bylam dzis tez u starszakow na wywiadowkach. Alex super, pani jest zadowolona z jego postepow a ja mega dumna z synka. Mowi ze jego angielski nie odstepuje juz od grupy, jedynie czasem zdanie napisze o angielsku ale zlozone po polsku jesli wiecie o co mi chodzi ;)
Z liczeniem problemow nie ma, czasem nie chce sie wypowiadac w grupie mowiac ze nie wiem ale wtedy pani mu mowi ze na pewno wie I ladnie mowi ;). Mowila tez ze Alex jak o duzo zeczy sie pyta prosi o wypowiedzenie wyrazow czy sounds czyli np. Ee daje I oo daje u itd. Mowila tez ze sma otrafi sobie ulozyc zdnie I je napisac..raczej pisze bezblednie, ogolnie sie slucha jest uprzejmy I pomocny .

Victorek tez grzeczny, poprawil sie. Super ma postpy w angielski dogaduje sie super. Pani mowi tez ze potrafi sie domagac swojego. Zna kolory ..potrafi policzyc I probuje cos pisac ale czesto sie psoci I udaje ze nie potrafi...np. zamkast liczyc poprawnie to liczy 1.5.2.7 itd.. a wiem ze potrafi. Ogolnie teraz beda z nim cwiczyc troszke pisanie, liczenie, I zwracac uwage by siedzial w czasie obecnosci I jak maja czas na czyt ksiazki itd.ze wzgledu na to ze w tym roku ma isc do szkoly.

Do góry