reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki luty 2013

Akuku - a Viki miał trzydniówkę? Zawsze taka wysoka gorączka przy chorobie? a moze ma zapalenie pecherza? Jak masz mozliwosc zrób mu badanie moczu.
Oby dzis juz bylo lepiej.

Ale mam dzis lenia.....szok. Chyba wszytsko przez ta butelkowa pogode.....:baffled:

reklama
tysia chyba zapalenie pecharza nie bo normalnie siusiai nic go nie boli. jedynie 3 dniowka. zastanawiam sie czy mu jakies tylnie zeby nie wychodza ale nie zagladalam.
teraz jak ibuprofen dqlwm tempka spadla i jest zywy jak zwykle.

nuska czekam na wiesci

Nie badala mnie, bo przed miesiaczka, to nie ma sensu, tu racja.
Spytala na poczatku z wielka nadzieja co slychac, powiedzialam ze niestety nic z tego w dalszym ciagu, wiec pierwsze jej pytanie - Czy my robilysmy juz profil hormonalny u mnie. Odparlam, ze nie, bo mielismy poczekac te 3 miesiace jak sie umawialysmy ( no bo po co mam jej mowic, ze gdzie indziej robilam i w ogole ) i potem ewentualnie pomyslec co dalej. Z miejsca wypisala mi skierowanie na FSH. LH, progesteron i estradiol dodatkowo morfologia i ogolne badanie moczu. Mam je jednak z kolei zrobic w II fazie cyklu, dokladnie w 22dc.
A ja glupia pomyslec za to placilam :zawstydzona/y: no ale nic.
Za dwa tygodnie zapisala mnie na usg, zeby zobaczyc co i jak, wiec dobrze, bo jesli malpa pojawi sie jutro, to 23-go akurat bedzie 11dc wiec powinno juz cos byc widac.
No i zapisala mi dwa leki : CLOSTILBEGYT I LUTEINE. Na razie po 1 opakowaniu, powiedziala, ze Clostil...mam brac po 1 tabletce dziennie przez 5 dni tj. od 5 dc-9dc, on podobno wywoluje owulacje, powiedziala, ze nawet jesli ja mam moze po prostu jest zbyt mala zeby doszlo do zaplodnienia. Natomiast Luteine mam brac przez 10 dni , tj. 15dc-24dc, pod jezyk az do rozpuszczenia, powiedziala ze to, na podtrzymanie cialka zoltego.
Pytala ile to juz czasu, wiec powiedzialam ze za dwa miesiace minie rok.
Co o tym sadzicie ? dodam, ze chyba dla wlasnego spokoju na razie nie bede chodzic nigdzie indziej, musze odpoczac, zreszta jak piszecie, teoretycznie wszystko jest w porzadku, wiec moze nie powinnam przesadzac z monitami i innymi...:blink:
W razie czegos zawsze moge isc do tej babeczki prywatnie, gdzie chodzilam wczesniej, ale wydaje mi sie, ze to co ona robi, na razie powinno wystarczyc, bo ta druga gin u Nas w poradni nie chciala mi wypisac skierowania na hormony - ona sama to zaproponowala.

patu$ kochanie a Ty nie mialas na pewno tej owulacji ?? Bo popatrz jak ladnie Ci sie temperatura pnie :blink:

Ostatnia edycja:
nuśśka nareszcie-bo wiesz co w tym wszystkim najsmieszniejsze? te leki co ci zapisała mogła zapisac już dawno temu, kazdy gin moze je zapisac zeby troszke pomóc-dlaczego tego nie robią ? nie wiem, mi nie chcieli bez recepty luteiny sprzedac, a moze by mi pomogła skoro to już 1,5 roku i nic, ale ci lekarze czasem uparci są. Dobrze ,ze sie zlitowała i dała co powinna dawno temu:)!!!
superancko

Boze ale ja jestem zacofana - ten Clostybe....to CLO prawda ? ooo to patu$ bedziesz znowu moim wyladnikiem wiedzy :blink:
kasiol ja sie nigdy nie interesowalam tymi lekami, wiec ciemna masa jestem w tej kwestii,ale prawda taka, ze rzeczywiscie powod nieraz moze byc prozaiczny a my roztrwaniamy sie nad tym ze to na prawde cos powaznego :blink:

Nuuuśka CLO Ci zapisała? Kto by pomyślał- w koncu miałaś owu normalnie :-) ale teraz masz szansę na więcej niż jeden pęcherzyk :-)
A luteinę szybko masz brać, znaczy wcześnie dosyć. No ale moze spodziewa się ze po CLO bedzsz mieć wcześniej owu niz normalnie :-) czyli teraz stale monity?
Fajnie też że dała skierowanoe na vadania, będziesz mogła zobaczyć czy coś się w wynikach zmieniło :-)

W ogole po co zapisala ci stymulacje jak masz swoja owu:szok::szok: a potem bedzie w szoku ze pecherzyk ci nie pekl albo hodujesz olbrzymy.

Nie jestem lekarzem ale powinna ci zapisac chociaz pol tej tabletki na poczatek. Widzisz ja swojej owulki nie mialam jak mi dal 1 tabl. to potem doszlo do przestymulowania i musialm brac po pol to co tu mowic gdzie naturalna owu wystepuje?:szok::szok: W takim wypadku powinna od razu dac ci pregnyl.

Mowilam ze te badania sa na NFZ ale moj ginek te znie hcce mi dac skierowania jak na razie.

W 11 dc napewno bedzie widac pecherzyki bo gwarantuje ze beda conajmniej dwa.

Aha i jak ona moze twierdzic ze owulka moze byc za mala na zaplodnienie? To smieszne! Skoro owu jest pecherzyk peka to jest takich rozmiarow jakich pwinien byc w innym przypadku by nie peknal. Ja Cie krece....

Napewno w pierwszym cyklu musisz byc monitorowana.

Co do mojej owu za slabo rosnie zeby to bylo to...o 0.1 st. codziennie.

W ogole tak przewertowalm kilkanascie stron o HSG i tam pisza ze powinnam miec posiew zrobiony i swieza cytologie. Cytologie mam poltoraroczna. A posiewu nie mialam.

I w ogole z jednej strony mysle ze jakby bylo cos nie tak to bylam wziernikowana przed zabiegiem i w lipcu tez wiec lekarz by widzial malego grzybka bo to od razu sie rzuca w oczy po sluzie,a z drugiej jak zapalenie dopiero zaczelo sie rozwiajac to mogl mi je z kotrastem przepchnac dalej chociaz nic mnei nie boli ani nie dokucza. I tak mysle... w piatek poprosze go o posiew (mykogram) bo inaczej nie zgodze sie na IuI wole zeby bylo wszytsko ok. Cytologie koniecznie w przyszlym miesiacu.

Ale co najwazniejsze grzybol mogl mi sie rozwinac od podraznienia i to by bylo najbardzije prawdopodobne ze nastapilo uposledzenie miejscowe sluzowki. Bo przeciez przy HSG on mi tam ten kulociag wziernik i to cos metalowe do podania kontrastu zalozyl,i fakt napewno doszlo do podraznienia skoro mi tego tyle tam na wtykal. A do tego weekndowe przytulanki byly dosc w wersji "hard" to juz w ogole podraznien mechanicznych co nie miara...

Jestem zla na siebie po czesci bo wiem ze jestem w tej kwestii delikatna i musze uwazac a bylam taka nieodpowiedzialna. Kobieta ma przekichane.

A ja juz w ogole mam pecha do tych grzybicy. Zlap ja raz a potem cale zycie sie bedziesz z nia bujac.

natka no wlasnie tu jest sek. Bo o monicie nic nie mowila, i nie sadze zeby chciala go robic, a rozumiem z tego co pisalyscie wczesniej ze przy CLO i Luteinie, to wskazane tak ?

patu$ no wlasnie tak teraz sobie uswiadomilam, ze chyba zapal moj jak zwykle byl zbyt wczesny, bo przeciez Wy mialyscie cykl monitorowany, a ona tego nie robi, bo nic o tym nie wspomniala tylko powiedziala, ze mam do niej podejsc jak juz bede miec wyniki hormonow.
Qrwa zalamac sie mozna .... :no:

Pytanie co ja mam teraz zrobic ?

Ostatnia edycja:
reklama
Powiedziałabym że nie tyle wskazane co wręcz NIEZBĘDNE żeby byl monit! Przecież to trzeba konttolować jak jajniki reagują, czy dawka jie za duża- czy nie powstaje torbiel.

Patu$ka ma rację, mogła zapisać Ci pregnyl i ewentualnie do tego luteinę. Ja bym na Twoim miejscu domagała się w tej sytuacji monitu kochana.

Do góry