reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki luty 2013

Powiem ci ze Proxxed cena 200 zl za opakowanie 30 kapsulek to duzo. Chyba Androvit ma podobny sklad i jest tanszy. bo do 60 zl kupi.

Oj oj bedzie powod bedzie ochrzan. A w czym mam ci radzic? Jak na razie diagnozujesz sie odbierzesz wyniczki wtedy bedziemy spekulowac. Powied zmi ile zaplacilas za hormonki?

reklama
Patu$ kochana, z całego serca życzę Ci żeby to była fasolcia :-) i nadal myślę że jest bo tempka nie licząc tej dzisiejszej pokręconej- piękna :-) i na dodatek to że (.)(.) nie bolą napawa mnie mimo wszystko nadzieją bo u mnie wyjątkowo też ani (.)(.) ani brzuch nie boli :-)
Co do czasu to masz rację, leci masakrycznie szybko... Wszystkiego dobrego dla Was na tą rocznicę kochana :*

Nuuuśka wakacje z teściami?? Jeju... Mam nadzieje że mimo wszystko jakoś się uda zrobić tak zeby bylo przyjemnie :-)
Co do pogody- oby tylko taka była na nasz urlop :-)

patu$ Proxxed ma praktycznie ten sam sklad co Androvit bo z ciekawosci sprawdzalam u Nas obok w aptece. A cena jest kosmiczna, ja za Androvit na miesiac place Kochana 25zł za 30 kapsulek. :tak: Ł. go juz bierze 2 miesiac, wczesniej 3 miesiace bral Salfazin.
Za hormony zaplacilam 118zł ( testosteron, LH. FSH, estradiol, progesteron, prolaktyna). Jutro ide robic reszte badanek na ktore mam skierowanie, wiec od razu bedzie tarczyca i ze wszystkimi wynikami pojde w poniedzialek do gin. A Ty kiedy Kochana masz robic ?
Chcialam jeszcze zrobic ft3 i ft4 ale to zostawie na po urlopie, bo wtedy chce sie przejechac na probe do tego gina, o ktorym Wam ostatnio pisalam, z polecenia i zobaczymy co on powie, bo ciesze sie ze jest jednoczesnie endo. Ale jesli tsh beda w normie to chyba reszty nie trzeba bedzie.

natka ja tez mam taka nadzieje mimo wszystko. W czwartek mamy sie u Nich zjawic przed praca zeby ugadac wszystko wiec sie okaze :wściekła/y:

Nuuuśka niestety nie jest tak że jak tsh jest w normie to już nie ma sensu badać t3 i t4. Zdarza się że właśnie dopiero nieprawidłowy wynik pojawia się przy badaniu t3 i t4 właśnie. I to jest pewna wiadomość bo ja jestem pod stałą kontrolą endokrynologa (jestem w grupie ryzyka bo moja mama ma calkowicie wyciętą tarczycę po nowotworze). Z tym że ja zawsze badam t3 i t4, nigdy ft3 i ft4, bo tak zaleca mi endokrynolog :-) a badam co roku :-)

Nuuuskajuz nie dlugo bo @ sie przyspieszy bo owulka byla kilka dni wczesniej ale jak przypadnie na 31 jednak to na poczatku sierpnia. Wlasnie chce wiedziec ile mam sobie kaski uszykowac.Ale stowka to w sumie nie tak tragicznie. Robilas w Diagnostyce?

Natka wlasnie w tym meisiacu zero objawow ani na @ ani na fasolke. (.)(.) sa ok bruch czasami przycmi ale to spoadycznie i jeszcze mam tyle bialawo zoltawego sluzu ze szok! No jedyne co to mnie wypryszczlo,niby nei duzo bo kilka syfkow ale zawsze to cos.Do testowania jeszcze troche czasu... W sumie nawet nie czuje parcia na test.

Nuuska czyli Androvit wyjdzie taniej.

To miejmy nadzieję że brak objawów to dobry objaw :-)
A kiedy testujesz?
Ja postanowiłam testować w sobotę, o ile tempka będzie w miarę. Możeuda się jakimś cudem i bedzie imieninowy prezent, a jak nie to nie będę tyle mysleć popołudniu bo będę mieć gości :-)

patu$ robiłam w laboratorium które jest w tej poradni gdzie przyjmuje ginka, bo tam wyszlo najtaniej. W DIAGNOSTYCE ten sam komplet badan wyniosl mnie 138zł z tym ze tam jest cos takiego jak pakiet hormonalny, który obejmuje wszystkie te hormonki za wyjątkiem testosteronu ale za to z tsh. Testosteron osobno - 20zł + pobranie 4zł a sam pakiet badan - 117zł :tak: Mniej więcej wszędzie na to samo wychodzi, gdybym wiedziała ze wynikow tu nie będzie na następny dzień poszłabym do DIAGNOSTYKI. Ale mniejsza już o to, następnym razem pojde tam bo raz ze bliżej, a dwa cenowo 20zł równicy to już przeboleje.
Androvit tak Kochana, zdecydowanie taniej wyjdzie :tak:a uważam ze skład ma ten sam, widziałam tez ten FERTILMAN tu kuracja miesieczna to koszt 50zł ale wiesz co mnie od dawna ciekawi ? MACA. We wszystkich "jadłospisach" które widziałam w necie, ona była wymieniana, okazuje się ze mogą ja pic zarówno kobiety jak i mezczyzni, bo działa raz na libido, dwa na plodnosc, poprawe nasienia ale również reguluje i wspomaga prace jajnikow. No i się zastanawiam.
Ty będziesz serowac Ł. jakiś zestawik ? W ogole Twój ginek, również powiedział Ci, zebys badala hormonki wszystkie razem, czy masz badan według norm 2-4dc fsh, lh i estradiol a reszta w 21dc ? Powiedz mi jak to jest, przyjmuje się ze bada się zawsze w 21dc czy po tych 6-7 dniach od owu ? pytam bo u mnie owu jest później a nie wiem czy dla swojego spokoju nie powtorze prolaktyny i progesteronu w 2 fazie cyklu. Zreszta sadze ze tamten endo ginek również pewnie by to zlecil.

natka widzisz tu się okazuje ze ja na prawde zacofana mimo ze pracuje w sluzbie zdrowia ale niektórymi badaniami się nigdy nie interesowałam po prostu :| myslalam szczerze ze ft3 i ft4 to to samo to t3 i t4. Uwazasz ze powinno się zbadac to mimo tsh ? W ta sobote testujesz tak ??? :DDDD o jaaaa to mam za co trzymać kciukaski :**

Odnosnie badania prolaktyny i progesteronu znalazłam na forum ginekologicznym taki wpis :

To, w którym dniu cyklu należy pobrać progesteron, zależy od celu w jakim się to badanie wykonuje. Ogólne wskazania do pobrania tego hormonu to występowanie krwawień miesiączkowych rzadziej, niż 31 dni lub częściej niż 24 dni, diagnostyka niepłodności, brak miesiączek, zbyt obfite krwawienia miesiączkowe oraz opóźnione lub przedwczesne dojrzewanie.
Prawidłowe stężenie progesteronu wahają się w czasie cyklu owulacyjnego. W fazie folikularnej trwającej od pierwszego do czternastego dnia, czyli do owulacji, wynosi od 2,5 do 3,8 nm/l. W fazie lutealnej trwającej od owulacji do pierwszego dnia kolejnego cyklu, wartość ta waha się w zakresie 15,9 do 63,6 nm/l. Tak więc największe stężenie progesteronu wypada siedem dni po owulacji, czyli w 21-23 dniu cyklu. Wtedy więc najlepiej dokonać badania, mimo minimalnie krótszego cyklu.
Prolaktynę można pobierać w każdym dniu cyklu. Jej stężenie prawidłowe wynosi 5-20 ng/ml. Podwyższenie stężenia powoduje zaburzenia cyklu miesiączkowego. Na badanie proszę udać się rano, najlepiej na czczo.

Ostatnia edycja:
Heja! Moja tempka zwariowala albo termometr:szok:

Nuuuska moj ginek ogole mi odradzal badanie hormonow ale skoro sie uparlam to moge zrobic miedzy 2-5 dc chyba ze chodzi ko kase to moge zrobic taka jak mu pokazywalam ta kartke

Nuuuśka to nie jest to samo, czymś tam się różni ale z racji tego że nigdy ft nie robiłam to nie wiem dokładnie czym. Ale coś mi się kojarzy że ft to badanie na wolny hormon. Czy warto badać? Hmm myślę że jeśli nie masz żadnych objawów ze strony tarczycy a tsh wyjdzie w okolicach 1 to możesz na razie sobie odpuścić :-)

Patu$ szczerze Ci powiem ze nic z tej Twojej pokreconej tempki nie rozumiem..

A ja chyba zapeszyłam wczoraj bo zdaje się że (.)(.) zaczynają pobolewać.. Chyba ze źle spałam :-)

reklama
hej:)
patus tempka rośnie oby jutro wróciła na normalny poziom:)natka we wczesnej ciąży tez (.) pobolewają-a nawet powinny wiec jescze wczesnie na dziagnoze czy sie udało czy nie-głowa do góry:)nuśka jutro masz wyniki:) jesetm ciekawa czy wszyko ok-bo tempke miałas ostatnio bardzo ładną -ciekawe jak to sie ma do hormonów...
a ja zaczynam sie modlić do św. Dominika moze on mi pomoże :tak:

Do góry