reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - II połowa 2020 roku

reklama
Psychika potrafi platac figla 🤷‍♀️
To niekoniecznie psychika. Ja kilka cykli przed zajściem miałam objawy ciąży zanim zdążyłam w ogóle o niej pomyśleć. Zaczęłam się nastawiać i zastanawiać dopiero jak je poczułam. Wydaje mi się, że często to wysokie stężenie progesteronu odpowiada za silne objawy PMS, które mogą być mylone z ciążą 🤷🏼‍♀️

Witam dziewczyny, u mnie dzisiaj 15dc. Przedwczoraj wieczorem tak mnie bolał prawy jajnik, aż wzięłam nospe. Rano wstałam jeszcze trochę mnie ćmiło ale w końcu przeszło, jedynie owulacja mogła mnie tak boleć. Seks był dwa dni przed i wczoraj i tak się zastanawiam, bo w dniu kiedy powinnam dostać okres czyli 24/07 wyjeżdżam ze znajomymi na weekend w góry z plecakami, spanie w namiocie itd. jakiś alkohol też na pewno będzie...

Zastanawiam się czy jest sens dzień wcześniej zrobić test, czy cokolwiek to pokaże?
Może pokazać, ale negatyw nie będzie wiarygodny przed terminem @ teoretycznie 🤷🏼‍♀️

@Martxx1 @Stelle ok, ma sens! ;) Mnie tez się kilka razy zdarzyło być na kontroli, gdzie lekarka wspominała właśnie o przebytej owulacji. To miałam taki nieświadomy mini-monitoring ;)

Dziewczyny, czy któraś z Was bada sobie szyjkę przez cały cykl? Ja w tym cyklu postanowiłam bardziej rozgryźć moją aplikację, regularnie ją uzupełniam. No i są te kwestie szyjek, śluzów itd. Poczytałam trochę, postanowiłam spróbować. No i wczoraj, w sumie 1 dzień po okresie, z wszystkich informacji internetowych wynikało, że moja szyjka jest wysoko, a niby po okresie powinna być nisko 🤔 oczywiście nie mam kompletnie w tym wprawy, więc mogłam coś namieszać. Ale czy teoretycznie możliwe jest, żeby mieć owulację tak szybko po okresie? Bo niby wysoka szyjka, to już przed owulacją itd.
Szyjkę bada się od @, ewentualnie po zakończeniu @, do pierwszego dnia opuszczonej i twardej szyjki po owulacji :) Nie wolno potem badac szyjki aż do @, bo można coś sobie zrobić w razie ewentualnej ciąży.

Jeśli chodzi o określanie po szyjce czy się zaszło, to nie da się tak tego ocenić, bo szyjka u każdej kobiety zmienia się po zapłodnieniu w innym terminie - niektórym od razu a innym nawet po kilku tygodniach. Ja zaszłam 28.01 i reakcją szyjki na zapłodnienie u mnie było opuszczenie i stwardnienie i zamknięcie szyjki jak na @ już 29.01 :) A teoretycznie po zapłodnieniu powinna być wysoko. Podniosła się potem, to już lekarz stwierdził. Także nie ma reguły.

Ale badanie szyjki bardzo pomaga w określeniu dni płodnych, także warto to robić :)

Co do zachowania szyjki po @, to raczej wątpliwe, żeby to była owu, chyba że masz bardzo krótkie cykle. Najlepiej zapisywać swoje obserwacje przez kilka cykli i zobaczyć stałość w tych zmianach szyjki, bo może po prostu taki Twój urok :)

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny pisałam już na staraczkach z pierwszej połowy, ale może któraś z Was będzie coś wiedzieć, w poprzednim cyklu @ dostałam 2 dni wcześniej, ale 14 dni po teoretycznej owu, owu miałam w 16dc,wiec teraz myślę, że znowu mi się wyrówna i 2 dni później będzie wszystko, czyli owu przypadałaby jutro, tam dziewczyny pisaly o badaniu szyjki, więc coś tam próbowałam, będę musiała pewnie jeszcze cały cykl badać żeby ogarnąć jak to wygląda, ale mam pytanie co do śluzu i owu, szyjka ogólnie wysoko i otwarta, sluz miałam przezroczysty i bardzo rozciągliwy w 15dc,a teraz 17dc bardziej zrobił się biały i lepki, ale nadal jest go dużo, czy to źle? Jajniki zaczęłam czuć od wczoraj ale jeszcze nie bolą tak jak zawsze przy owu, czuję raczej jakby były takie pełne
Może być dużo śluzu mlecznego przed @, nie ma to znaczenia większego :)

Do góry