reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - II połowa 2020 roku

A ja zajmowalam sie szyciem, praca w domu,niezly zysk, ale jak corcia zaczela mniej sypiac w dzien, to zrobilam sobie przerwe. Teraz ma 20 miesiecy i nie dalabym rady pracować w domu z nią. Oddac do zlobka nie chce, za cenny to czas dla mnie. Jednak nie mam przymusu finansowego aby wracac do pracy. Skonczy 2,5 roku, to pojdzie do przedszkola i wtedy wracam pracować.

A dzieci mam 4, dwoch synow i dwie corki. Chlopcy maja 14 i 9 lat, a corki 13 lat i 20miesiecy.
Ale super ekipa! Też bym taką chciała :)

Ja jak byłam bezrobotna też odkładałam decyzję o ciąży. Najpierw miałam tylko umowy zlecenia, więc zero pewności zatrudnienia. Potem znalazłam pracę na umowę i czekałam na umowę na stałe. Trwało to bardzo długo. I teraz powiem Ci, że uważam, że nie było to dobre. Jestem zatrudnieniona na czas nieokreślony, ale zrozumiałam, że to nie jest aż tak ważne. Jak zajdziesz w ciążę i urodzisz dziecko jako bezrobotna będzie Ci się należało rodzicielskie przez rok. Ale z drugiej strony ciężko ci potem z malutkim dzieckiem znaleźć zatrudnienie😐
Mam sporo koleżanek, które pukają się w głowę, gdy mówię, że chcę zajść w ciążę bez umowy na stałe. Ale gdybym miała czekać na taką umowę, to mogłabym się jej nie doczekać - różnie to bywa. Wiem, że z ciążą i zajściem w nią bywa różnie, stąd uważam, że nie mam na co czekać. Będzie co ma być, na pewno sobie poradzimy. Inna sprawa, że mam męża, który zapewnia mi bezpieczeństwo finansowe - w przeciwnej sytuacji faktycznie moja decyzja mogłaby być nieodpowiedzialna.

reklama
Tego to się nie spodziewałam :D Na czym polega Twoja praca?
Głównie to sprzedaż biletów i podanie nakazu odjazdu maszyniście . Sprawdzanie biletów również, choć od kiedy jest ten wirus nie mogą nas zmusić do przeprowadzania kontroli więc sobie luzuje pracę i wybieram na jaki wyjść. Praca fajna gdyby nie te noce 🤦‍♀️

U nas w urzędzie dziennie przewija się ponad 100 osób w tym masa dzieciaków i rodziców wracających z zagranicy. Też nie chcę pracować tu w ciąży. Tym bardziej, że u nas obsługa klienta to ponad 4h dziennie. Nie wyobrażam sobie, że będę tam siedzieć i mieć mdłości 😤

U mnie firmie też się dziennie tyle ludzi przewija, ale teraz będę chciała pracować w ciąży choćby do tego 3 msca. Bo poprzednio musialam wrócić po poronieniu i to było straszne te pytania, współczujące spojrzenia. A jak będę się bardzo źle czuła to wezmę l4 od rodzinnego 😉

@MagMagMag podziwiam za pracę z dziećmi 💪

O... Mój tata jest kierownikiem pociągu :)
W jakim województwie? 😄

Ale super ekipa! Też bym taką chciała :)

Mam sporo koleżanek, które pukają się w głowę, gdy mówię, że chcę zajść w ciążę bez umowy na stałe. Ale gdybym miała czekać na taką umowę, to mogłabym się jej nie doczekać - różnie to bywa. Wiem, że z ciążą i zajściem w nią bywa różnie, stąd uważam, że nie mam na co czekać. Będzie co ma być, na pewno sobie poradzimy. Inna sprawa, że mam męża, który zapewnia mi bezpieczeństwo finansowe - w przeciwnej sytuacji faktycznie moja decyzja mogłaby być nieodpowiedzialna.
Wiadomo ze z taką praca i stałymi dochodami łatwiej sobie zaplanować wszystko i mieć poczucie bezpieczeństwa ale tak jak mówisz można zwlekać a później ta ciąża nie przychodzi na zawołanie.

Nie obrazę się bo też zostałam tu źle potraktowana co lekarze więdzą co mówią a wy możecie nie wierzyć. Trudno skoro lekarz się nie zna tak jak wy to po co lekarzy słuchacie?Wszędzie się takie znajdą 🤦
No to kurcze trudno, u nas lekarze to konowały, dobrze, że masz lepszego... Tyle w temacie jak Pani najważniejsza, najmądrzejsza nie ma sensu dyskutować

Pierwsze słyszę, żeby przy kolejnych ciążach były wyczuwalne ruchy zarodka w 8 tc :) Wcześniejsze odczuwanie w kolejnych ciążach, to np. 14-15 tc zamiast 18-20 tc :) Może trochę wcześniej, ale 8 to pierwsze słyszę a sporo czytałam na ten temat :)
Żadna , nawet mega szczupłą kobieta nie jest w stanie wyczuć ruchu dziecka w 8tc ! To jest niemożliwe i każdy jeden lekarz to potwierdzi 👍 i tak jak piszesz w drugiej czy kolejnej ciąży czuć te ruchy szybciej i wieloródki wiedzą już czego się spodziewać 🙂

reklama
Dziewczyny, zmienię temat, trochę znowu na rozluźnienie i żeby się lepiej poznać, bo coś u nas napięta atmosfera ;)

Było już o związkach, to może teraz czym się zajmujecie zawodowo? :) Ja pracuję z dziećmi, częściowo w szkole, częściowo w poradni. Jestem szkolnym specjalistą, terapeutą pedagogicznym. Więc aktualnie siedzę w domu od marca 🤯
A ja pracuje w recyklingu, firma polsko-finlandzka, kiedyś miałyśmy lekko oddzielanie plastikowych pudełek od foliowych opakowań, z biegiem czasu dziewczyny trafily(3 kobiety) na produkcję do chłopaków, ja zostałam na magazynie bo jeżdżę wózkiem widłowym, ale jak corona weszła to szef dużo chłopaków pozwalniał i też musiałam przejść na produkcję, niby chwilowo, ale ta chwila już trwa i trwa, pracujemy przy maszynach, ciężko fizycznie😔kiedyś zarobki były dużo lepsze niż w innych firmach, teraz już nie koniecznie, ale mam umowę na stałe i co miesiąc mówię, że jak się nie uda to zmieniam pracę, a w nowej pracy nie chce być od razu w ciąży bo nie umiałabym tak wyskoczyć od razu z l4, no i tak co miesiąc w kółko🤦‍♀️ mam teraz dni płodne, przytulanki są na rozluźnienie ale nawet nie myślę, że z tego może być dziecko, pierwszy raz mam takiego doła w czasie dni płodnych🤷‍♀️😒

Do góry