reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - II połowa 2020 roku

@Magdusia88 to chyba masz odpowiedź czemu ciężko Ci schudnąć, bo chyba wcześniej wspominałaś. Dobra dieta i pójdzie raz dwa, ja takie właśnie 15kg zrzucilam a cukrzyca ciążowa nie jest taka straszna po prostu trzeba się pilnować, ale czego się dla dziecka już nie zrobi [emoji7]
Czasami wydaje nam się, że odżywiamy się zdrowo i obiektywnie tak może byc, ale czasami sami źle łączymy produkty i dlatego nie chudniemy chyba musiałabyś skorzystać z pomocy dietetyka [emoji6]

@aga.i.nieszka to powodzenia w tym cyklu. [emoji123][emoji108]U mnie 22dc więc za jakoś tydzień chce iść na badanie nk bo okresu to nie wiem kiedy się spodziewać [emoji1787]
A co możesz mi powiedzieć więcej o łączeniu produktów?
Czytałam na ten temat trochę i raczej doszłam do wniosku, że zbilansowany posiłek to taki, w którym są weglowodany, tłuszcze i białka. Już nie pamiętam tych zależności, lepiej przyswaja się coś tam jak jest z czymś tam a nie osobno, szczerze mówiąc niewiele już z tego pamiętam...
Byłam kiedys na diecie niełączenia i bardzo ładnie schudłam, ale zrobiłam ja drugi raz za kilka lat i już nic nie dała... [emoji2368]
Cale życie miałam takie fazy... Gruba - dieta i chudłam. Potem kilka lat spoko, ale potem znowu wpadało mi z 10 kg nadwagi - chudłam i tak do trzydziestki. Ale od 30 wszystko się posypało... I nie da się tak łatwo tych nadprogramowych kilogramów zgubic. Nawet siłka niezbyt dała rade.
Chętnie poszłabym do dietetyka... Muszę poszukać czy mi w ogóle się coś takiego na kasę chorych należy skoro mam takie wyniki...

reklama
Ja nie miałam skutków ubocznych przy braniu glucophage.... Ale wiecie co jak odstawiłam jakiś czas temu to nie czułam różnicy..... Dziwne
Teraz nie biorę 3 dzień, czuję się rewelacyjnie
Wg mnie dietą naprawdę mozesz wyzdrowieć [emoji4][emoji4][emoji4] mój cel jest również odstawić kiedyś metę i nigdy do niej nie wrócić... Ale muszę się wiele nauczyć jeśli chodzi o dietę,na co potrzeba czasu. Może i specjalisty...

A co możesz mi powiedzieć więcej o łączeniu produktów?
Czytałam na ten temat trochę i raczej doszłam do wniosku, że zbilansowany posiłek to taki, w którym są weglowodany, tłuszcze i białka. Już nie pamiętam tych zależności, lepiej przyswaja się coś tam jak jest z czymś tam a nie osobno, szczerze mówiąc niewiele już z tego pamiętam...
Byłam kiedys na diecie niełączenia i bardzo ładnie schudłam, ale zrobiłam ja drugi raz za kilka lat i już nic nie dała... [emoji2368]
Cale życie miałam takie fazy... Gruba - dieta i chudłam. Potem kilka lat spoko, ale potem znowu wpadało mi z 10 kg nadwagi - chudłam i tak do trzydziestki. Ale od 30 wszystko się posypało... I nie da się tak łatwo tych nadprogramowych kilogramów zgubic. Nawet siłka niezbyt dała rade.
Chętnie poszłabym do dietetyka... Muszę poszukać czy mi w ogóle się coś takiego na kasę chorych należy skoro mam takie wyniki...

Wiesz co tak dokładnie to Ci nie powiem, Le są pewne grupy produktów, które się łącza że sobą i takie które nie. Druga sprawa to ważenie wszystkiego, bo sama po sobie wiem, że jedzenie na oko jest bardzo zgubne. Ja tak robię cały czas, bo też niestety mam tendencje do tycia i jak mi się wydawało, że jem zdrowo a nie chudłam to skorzystałam z pomocy dietetyka i wtedy faktycznie schudlam. Mogę sie ewentualnie podzielić przepisami, z których ja korzystałam i mi pomogły. 😉
I ja też jestem z tych ciągle na diecie i ciągle skoki wagi aż trochę nie zrozumiałam całej tej filozofii plus do tego mówię waze i trzymam wagę od ok 2 lat.

Wiesz co tak dokładnie to Ci nie powiem, Le są pewne grupy produktów, które się łącza że sobą i takie które nie. Druga sprawa to ważenie wszystkiego, bo sama po sobie wiem, że jedzenie na oko jest bardzo zgubne. Ja tak robię cały czas, bo też niestety mam tendencje do tycia i jak mi się wydawało, że jem zdrowo a nie chudłam to skorzystałam z pomocy dietetyka i wtedy faktycznie schudlam. Mogę sie ewentualnie podzielić przepisami, z których ja korzystałam i mi pomogły. 😉
I ja też jestem z tych ciągle na diecie i ciągle skoki wagi aż trochę nie zrozumiałam całej tej filozofii plus do tego mówię waze i trzymam wagę od ok 2 lat.
Ja bardzo chętnie poczytam twoje przepisy 😘

Wiesz co tak dokładnie to Ci nie powiem, Le są pewne grupy produktów, które się łącza że sobą i takie które nie. Druga sprawa to ważenie wszystkiego, bo sama po sobie wiem, że jedzenie na oko jest bardzo zgubne. Ja tak robię cały czas, bo też niestety mam tendencje do tycia i jak mi się wydawało, że jem zdrowo a nie chudłam to skorzystałam z pomocy dietetyka i wtedy faktycznie schudlam. Mogę sie ewentualnie podzielić przepisami, z których ja korzystałam i mi pomogły. [emoji6]
Chętnie wyślij mi na priv [emoji4]

Nie pytali się, zresztą nie wiem czy jestem w ciąży, dziś 20 dc [emoji4]
U mnie wyszło szydło z worka [emoji33]
Glukoza naczczo, po godzinie i po dwóch:
93
101
154
Lekarz powiedział, że to patologiczna tolerancja glukozy i stan przedcukrzycowy. Gdybym była w ciąży miałabym cukrzycę ciążowa.
To mógłby być powód moich poronień...
W takich przypadkach nie leczy się, ale ze względu na chęć zajścia w ciążę i jej utrzymania przepisał mi metoformine w trakcie starań i w trakcie ewentualnej ciąży.
Najlepsze jest to, że inne wyniki (io, wskaźnik Homa i milion innych - wszystkie w normie, gdybym nie zrobiła testu obciążenia glukoza, to nic by w badaniach nie wyszło).
Przeżyłam szok bo nie spodziewałam się takiego wyniku...
A wy, dziewczyny biorące metoformine, jak się czujecie? Macie specjalna dietę opracowana przez lekarza?
Ja mam po dwuch godzinach 197
Na metę różnie ludzie reagują mi nic nie ma. Teraz też biorę 2x1 berberyne takie samo zastosowanie ma jak metformina tylko że jest to sumplement a nie lek i kupisz bez recepty. Tylko trzeba ją kupić "czysta". Od kad zaczęłam zażywać berberyne i 2x1 metę czuję się o wiele wiele lepiej.
Tak takie cukry mogą powodować poronienia. Ale nie martw się to nie koniec świata. Z tego co pamiętam też masz hirsutyzm? Jakie masz hormony męskie androgeny testosteron i androstendion?

Ja mam po dwuch godzinach 197
Na metę różnie ludzie reagują mi nic nie ma. Teraz też biorę 2x1 berberyne takie samo zastosowanie ma jak metformina tylko że jest to sumplement a nie lek i kupisz bez recepty. Tylko trzeba ją kupić "czysta". Od kad zaczęłam zażywać berberyne i 2x1 metę czuję się o wiele wiele lepiej.
Tak takie cukry mogą powodować poronienia. Ale nie martw się to nie koniec świata. Z tego co pamiętam też masz hirsutyzm? Jakie masz hormony męskie androgeny testosteron i androstendion?
Mam je niskie.. Niektóre nawet lekko poniżej normy.
Nic więcej mi nie wyszło.

Z tego co wiwm, w ciazy nie można metforminy. Dieta na ig lub insulina, jak dieta to za mało. Tak bylo 2 lata temu, chyba, że zalecenie się zmieniły
W DE można zażywać metę w ciąży i to jest tu normalne. Mam koleżankę która ma IO ale miała mniejszy cukier po obciążeniu niż ja i @Magdusia88 i zażywala w ciąży metę i dzięki temu nie miała cukrzycy ciążowej.

Mam je niskie.. Niektóre nawet lekko poniżej normy.
Nic więcej mi nie wyszło.
Aha. No to dobrze. Teraz też już wiesz dlaczego nie umiesz schudnąć mimo ćwiczeń i diety. Do póki cukry będą nie ustabilizowane to nic nie zrobisz. Jedynie co zostało to patrzeć żeby nie przytyć chociaż przy tak wysokich cukrach można tyć od "patrzenia" na jedzenie.

reklama
Do góry