reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - II połowa 2020 roku

reklama
Nie pytali się, zresztą nie wiem czy jestem w ciąży, dziś 20 dc [emoji4]
U mnie wyszło szydło z worka [emoji33]
Glukoza naczczo, po godzinie i po dwóch:
93
101
154
Lekarz powiedział, że to patologiczna tolerancja glukozy i stan przedcukrzycowy. Gdybym była w ciąży miałabym cukrzycę ciążowa.
To mógłby być powód moich poronień...
W takich przypadkach nie leczy się, ale ze względu na chęć zajścia w ciążę i jej utrzymania przepisał mi metoformine w trakcie starań i w trakcie ewentualnej ciąży.
Najlepsze jest to, że inne wyniki (io, wskaźnik Homa i milion innych - wszystkie w normie, gdybym nie zrobiła testu obciążenia glukoza, to nic by w badaniach nie wyszło).
Przeżyłam szok bo nie spodziewałam się takiego wyniku...
A wy, dziewczyny biorące metoformine, jak się czujecie? Macie specjalna dietę opracowana przez lekarza?
Ja przy glucophage miałam ogromne problemy z brzuchem i przewlekłe biegunki, w tym też z krwią. Pilnowałam potem by brać leki z posiłkiem (obfitym) i brałam cały czas probiotyki. Przy metformaxie problem był dużo mniejszy, ale był. Nie byłam na diecie. Lekarz nie opracowuje diety :) Ewentualnie może zalecić dietę o niskim IG, częstsze posiłki, ale po konkretną dietę (jadłospis) udaje się do dietetyka :) Teraz w ciąży kazano mi odstawić metę już w 5 tc (obecnie jestem 29+4) i jeść posiłki nie rzadziej niż co 3 godziny. Kilka miesięcy po porodzie muszę powtórzyć krzywą cukrową z uwagi na hiperinsulinemię przed ciążą :)

Ostatnia edycja:
Tyle że u mnie krwawienia jako takiego nie było [emoji28][emoji38] nie czaje tego zupełnie, ale co tam ma krwawić wielce skoro endo tylko 4 mm, już z 6 się złuszczyło.

A czemu taka płaczliwa jesteś?
Mam nadzieje, ze Grazka sobie pojdzie wkrotce ;) Ja bym liczyla od krwawienia, nie od plamien ;)

Ja mam dzis placzliwy wieczór :D nie wiem dlaczego tak wlasciwie.. ;) chlop mi dzis auto umyl. Ja prania mam jak przy szescioraczkach..

Jaką masz dawke mety? Mnie bolał trochę żołądek na samym początku ale tylko raz na jakiś czas przez kilka tygodni a potem minęło a nawet nie kilka tygodni bo w sumie przed pierwszą ciążą brałam mete jakiś miesiąc, a potem zaszłam i kazano mi odstawić. Diety nie mam. Teraz biorę mete już od początku czerwca i będę brała w ciąży.
93
101
154
Lekarz powiedział, że to patologiczna tolerancja glukozy i stan przedcukrzycowy. Gdybym była w ciąży miałabym cukrzycę ciążowa.
W takich przypadkach nie leczy się, ale ze względu na chęć zajścia w ciążę i jej utrzymania przepisał mi metoformine w trakcie starań i w trakcie ewentualnej ciąży.
Najlepsze jest to, że inne wyniki (io, wskaźnik Homa i milion innych - wszystkie w normie, gdybym nie zrobiła testu obciążenia glukoza, to nic by w badaniach nie wyszło).
A wy, dziewczyny biorące metoformine, jak się czujecie? Macie specjalna dietę opracowana przez lekarza?

Ja przy glucophage miałam ogromne problemy z brzuchem i przewlekłe biegunki, w tym też z krwią. Pilnowałam potem by brać leki z posiłkiem (obfitym) i brałam cały czas probiotyki. Przy metformaxie problem był dużo mniejszy, ale był. Nie byłam na diecie. Lekarz nie opracowuje diety :) Ewentualnie może zalecić dietę o niskim IG, częstsze posiłki, ale po konkretną dietę (jadłospis) udaje się do dietetyka :) Teraz w ciąży kazano mi odstawić metę już w 5 tc (obecnie jestem 29+4) i jeść posiłki nie rzadziej niż co 3 godziny. Kilka miesięcy po porodzie muszę powtórzyć krzywą cukrową z uwagi na hiperinsulinemię przed ciążą :)
Z tego co wiwm, w ciazy nie można metforminy. Dieta na ig lub insulina, jak dieta to za mało. Tak bylo 2 lata temu, chyba, że zalecenie się zmieniły

Dzięki [emoji16] z neta wyczytałam, że lekarz rozpisuje dietę. Pytałam się wczoraj, ale więcej niż ja sama wiem mi nie powiedziała. Tylko że mniej węglowodanów i żadnych cukrów, produkty z niskim indeksem glikemicznym.
Mam nadzieję, że nie bede miała problemów z metabolizmem. Z ulotki wyczytałam, że tylko 5% ma takie okropne problemy i musi odstawić lek.
Jaką masz dawke mety? Mnie bolał trochę żołądek na samym początku ale tylko raz na jakiś czas przez kilka tygodni a potem minęło a nawet nie kilka tygodni bo w sumie przed pierwszą ciążą brałam mete jakiś miesiąc, a potem zaszłam i kazano mi odstawić. Diety nie mam. Teraz biorę mete już od początku czerwca i będę brała w ciąży.
1000. Ale zaczynam od połowy tabletki na wieczór i potem sukcesywnie zwiększam dawkę przez 4 tygodnie, az dojde do jednej tabletki rano i jednej wieczorem.
Z tego co wiwm, w ciazy nie można metforminy. Dieta na ig lub insulina, jak dieta to za mało. Tak bylo 2 lata temu, chyba, że zalecenie się zmieniły
Nie zmieniły [emoji4] w Polsce z reguły nie prowadzi się ciazy na metoforminie. Ale są lekarze, którzy to robią, jak u @aga.i.nieszka.

W Niemczech, gdzie mieszkam, to jest norma. Ja sie szczerze mówiąc boję trochę, ale skonsultuje z drugim lekarzem.. No i za bardzo nie mam wyjścia, bo żadnej ciąży nie donosilam, a w innych badaniach nic nie wyszło.

Najgorsze jest to, że ja zawsze odżywiam sie zdrowo. Nie jem przetworzonego żarcia, moja wada są oczywiscie słodycze, ale w tygodniu, jak pracuje to mam swój rytm trzech posiłków dziennie i nie tknę słodkiego, na weekend owszem.
Od roku próbuje schudnąć, ale mi nie idzie, co schudnę pare klilo, wraca dosłownie w ciągu tygodnia jak bumerang, jak tylko spojrze na słodkie. Waże 75 kg przy wzroście 165 cm. Chciałabym 15 zrzucić.

A co jest jeszcze lepsze, bolą mnie niemiłosiernie cycki i chyba coś się swieci.... [emoji30][emoji30][emoji30] Dziś 21 dc... [emoji2368] Owu w 11 dc. Już mam mega stresa.

@Magdusia88 to chyba masz odpowiedź czemu ciężko Ci schudnąć, bo chyba wcześniej wspominałaś. Dobra dieta i pójdzie raz dwa, ja takie właśnie 15kg zrzucilam a cukrzyca ciążowa nie jest taka straszna po prostu trzeba się pilnować, ale czego się dla dziecka już nie zrobi 😍
Czasami wydaje nam się, że odżywiamy się zdrowo i obiektywnie tak może byc, ale czasami sami źle łączymy produkty i dlatego nie chudniemy chyba musiałabyś skorzystać z pomocy dietetyka 😉

@aga.i.nieszka to powodzenia w tym cyklu. 💪👌U mnie 22dc więc za jakoś tydzień chce iść na badanie nk bo okresu to nie wiem kiedy się spodziewać 🤣

Nooo i mamy sedno. Właśnie o tym pisałam. I na pewno znajdziecie to w artykule (Link do: Metoda Rötzera - INER).
Pierwszy dzień miesiączki jest poprzedzony trzema dniami wysokiej temperatury. W tym dniu temperatura gwałtownie spada. Jeśli wystąpiło plamienie w dniach wysokich temperatur to jest to koniec starego cyklu.
🙈 nie wierzę... Zaraz się okaże że całe życie źle sobie mierzyłam cykle 🤦‍♀️ więc bardzo możliwe że to plamienie które zaczęło się u mnie niecałe 4 tygodnie po łyżeczkowaniu i utrzymywało się cztery dni (dopiero potem wystąpiło krwawienie i pojawił się ból) to był już pierwszy dzień @??? 🤷‍♀️🙄 muszę poczytać ten artykuł. I może faktycznie zaopatrze się w jakiś termometr i od następnego cyklu będę prowadzić obserwacje 🤔 polecacie jakis konkretny termometr? Ale nie za miliony monet 😝
Dziewczyny zegnam się z Wami. Wyniki mr wskazują na wznowe raka. Czekam na potwierdzenie. Dziękuje za wspaniale rady i ogrom wiedzy. 3ymam za Was wszystkie kciuki 😘😘
Jejku, trzymaj się kochana! Wierzę że wszystko jakoś się ułoży!!! 💟

93
101
154
O widzisz mi kazali odrzucić metformine, jeden gin nawet msc przed starania i. Dieta dużo poprawia, byłam pół roku na naprawdę diecie i wyniki super, nawet kazał odstawić metę.
Teraz proboje jeden suplement diety naturalne składniki, odstawiłam metę i po msc chcę zrobić wyniki.

reklama
Ja nie miałam skutków ubocznych przy braniu glucophage.... Ale wiecie co jak odstawiłam jakiś czas temu to nie czułam różnicy..... Dziwne
Teraz nie biorę 3 dzień, czuję się rewelacyjnie

Do góry