reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - II połowa 2020 roku

reklama
Mam, niestety astygmatyzm. Po pierwszej ciąży 9 lat temu bardzo mi się pogłębiła wada... [emoji53] Z cylindra - 1,75 na jednym oku poszła wada na - 2,25, na drugim nawet ciut więcej [emoji2356][emoji849] i po zmroku mam problemy z wyraźnym widzeniem. Dlatego teraz boję się tego, ale pragnienie dziecka jest większe niż strach.. Okulista straszył mnie operacja korekcji wzroku, bo potem może być już ciężko skorygować wadę, ew ratować wzrok [emoji2368]
O chryste...

Ja mojemu podrzucam artykuły o tym jak ma dbać o nasienie :)

Ja z obawy, ze mój poczuje zbyt silna presję nic mu nie podrzucam, ale rozmawiamy o tych sprawkach wiec mu opowiadam 🙈😂

Myślę że z chłopskim rozumem też bym powiedziała "zgubiłam się" [emoji1787][emoji1787]
A ja się tak po chłopsku starałam, krótko, logicznie, matematycznie 😂 i napewno mi się udało, bo ja mam taki ścisły umysł, od zawsze 😁 po prostu testy owulacyjne są dla niego skomplikowane a to, ze jestem płodna kilka dni w miesiącu było dla niego szokiem. Tez myślał ze jak zaczęliśmy to od razu pyknie, nie pomyślał nawet o tym, ze zależy to od tego w jakim momencie cyklu jestem 😂 ale chłodnie jak gąbka, nawet jakieś suple łyka jak mu dałam, jestem z niego dumna 😁

Dziewczyny macie jakąś wadę wzroku? Mi się kuźwa przypomniało jak Pani w optyku powiedziała, że w czasie ciąży wada mi się może pogłębiać mam - 0.75. Cały dzień o tym myślę [emoji85][emoji2356]
Ja mam astygmatyzm i nawet nie pomyślałam o tym, ze coś się może zmienić 😱 bardziej obawiam się serca, bo leczę się kardiologiczne, nie jakieś duże zaburzenia, ale jednak - leki do końca życia, narazie b. małe dawki.

Dziewczyny macie jakąś wadę wzroku? Mi się kuźwa przypomniało jak Pani w optyku powiedziała, że w czasie ciąży wada mi się może pogłębiać mam - 0.75. Cały dzień o tym myślę [emoji85][emoji2356]
Ja mam w okolicy -5,0 😛 pracuje w optyku i jakoś się już oswoiłam z takimi wadami wzroku. Nie robią już na mnie wrażenia odkąd zobaczyłam receptę na - 17,00 😅 no cóż, na pewno może (może ale nie musi) polecieć wzrok po ciąży choć czytałam kiedyś, że powinien wrócić po czasie do normy 🤔 ale czy on poleciał po ciąży czy po prostu z czasem wada się pogłębiła np od długiej pracy przy komputerze, od czytania książek przez długi czas, kto to stwierdzi? Raczej nie ma się czego obawiać bo to nie będzie wada x2 :) na pewno przy dużej krótkowzroczności trzeba skonsultować się u okulisty w sprawie porodu SN, bo może się odkleić siatkówka od wysiłku

Ja mam w okolicy -5,0 [emoji14] pracuje w optyku i jakoś się już oswoiłam z takimi wadami wzroku. Nie robią już na mnie wrażenia odkąd zobaczyłam receptę na - 17,00 [emoji28] no cóż, na pewno może (może ale nie musi) polecieć wzrok po ciąży choć czytałam kiedyś, że powinien wrócić po czasie do normy [emoji848] ale czy on poleciał po ciąży czy po prostu z czasem wada się pogłębiła np od długiej pracy przy komputerze, od czytania książek przez długi czas, kto to stwierdzi? Raczej nie ma się czego obawiać bo to nie będzie wada x2 :) na pewno przy dużej krótkowzroczności trzeba skonsultować się u okulisty w sprawie porodu SN, bo może się odkleić siatkówka od wysiłku
Właśnie doczytałam, że zazwyczaj cc ale nie musi zależy jaki przypadek... Dziękuję za odpowiedź [emoji3526]

Ja mam w okolicy -5,0 😛 pracuje w optyku i jakoś się już oswoiłam z takimi wadami wzroku. Nie robią już na mnie wrażenia odkąd zobaczyłam receptę na - 17,00 😅 no cóż, na pewno może (może ale nie musi) polecieć wzrok po ciąży choć czytałam kiedyś, że powinien wrócić po czasie do normy 🤔 ale czy on poleciał po ciąży czy po prostu z czasem wada się pogłębiła np od długiej pracy przy komputerze, od czytania książek przez długi czas, kto to stwierdzi? Raczej nie ma się czego obawiać bo to nie będzie wada x2 :) na pewno przy dużej krótkowzroczności trzeba skonsultować się u okulisty w sprawie porodu SN, bo może się odkleić siatkówka od wysiłku
Ja mam -18 na jednym oku drugie 0 . Jakaś choroba rogówki do operacji która jest strasznie droga i nie refundowana.... Może kiedyś uda mi się zoperować.... Ale poprzedni poród sn nic nie szkodził jak i ciąża na szczęście :)

Zresztą mam tak od urodzenia i szczerze to mi się wydaje że widzę dobrze ,normalnie , tylko jak zamknę zdrowe oko to nie widzę . W sumie widzę ale jakby w innym wymiarze przedzielonym na pół czarna krecha 😋

reklama
Zresztą mam tak od urodzenia i szczerze to mi się wydaje że widzę dobrze ,normalnie , tylko jak zamknę zdrowe oko to nie widzę . W sumie widzę ale jakby w innym wymiarze przedzielonym na pół czarna krecha 😋
No tak, nie chce straszyć ale wszystko "fajnie" póki drugie oko zdrowe. Znam przypadki z pracy, że niestety dzieje się coś z okiem zdrowym i pojawia się problem w postaci "proszę pomoc bo już nic nie widzę", a czasem się już nie da nic zrobić 🤷‍♀️ jeśli to przeszczep rogówki to jest on refundowany, ale trzeba czekać długo to fakt. Chyba że jest to jeszcze inny zabieg 🤔

Do góry