reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2018/2019/2020 - Udało się! :)

Kurde próbuje już od jakiegoś czasu trochę stron w tył poczytać i jakoś wiecznie coś i ciężko mi się wstrzelić w wasze tematy-.- mało kto mnie tu pewnie pamieta. Mam syna Antka z 22.02. niedługo skończyły rok ;-)

IMG-20200118-WA0003.jpg

I corke Amelke, która w marcu będzie mieć 3 lata

reklama
Ja nie wiedziałam co i jak i córkę szybko do spacerówki przerzuciłam przodem do kierunku jazdy i później jak poznała taki sposób to w foteliku się denerwowała... Dla niej mamy taki zwykły lionelo bo już ja pasy jeździ a dla syna czeka maxi Cosi Tobi fix ale też przodem.
Każdy ma swoj wybór. Mnie przekonaly badania test plus ktore pokazuja co sie dzieje z odcinkiem szyjnym kręgosłupa przy zderzeniu.. szansa dla dzieci wozonych tylem jest nieporownywalna. Oczywiście życzę nam wszystkim bezpiecznej i bezszkodowej jazdy.

Kurde próbuje już od jakiegoś czasu trochę stron w tył poczytać i jakoś wiecznie coś i ciężko mi się wstrzelić w wasze tematy-.- mało kto mnie tu pewnie pamieta. Mam syna Antka z 22.02. niedługo skończyły rok ;-)

Zobacz załącznik 1075792
I corke Amelke, która w marcu będzie mieć 3 lata
Pamietamy pamiętamy:) jak ten czas pedzi!!!
Antos sliczny duzy chłopak. Wyglada na aniołka:) urodziny masz raz za razem.. z ktorego marca corcia??? Ja tez jestem z marca 😊

@Forget-me-not... Tez w takim razie lada moment swietuje roczek corci :)
Niedawno sie staralysmy o maluchy.

Malina no każdemu według potrzeb. Moje dzieci nie lubia i tyle. Z córką byliśmy w kilku sklepach przymierzaliśmy i darła się w każdym ustawionym tylem. Zechciała jeździć dopiero w normalnym foteliku. Jasiek dostanie fotelik po siostrze nie będę kupować nowego, nie widzę takiej potrzeby. Każde dziecko ma inne predyspozycje, inny temperament i inne potrzeby. I jestem bardzo ciekawa jak wyglądały takie badania i skąd wzięli takie wyniki, chcę c dla mnie to bzdura wymyślona na potrzeby konkretnej firmy. Wszystko zależy jaką grupę dobrali.
Fakt faktem jeżdżenie tyłem jest bezpieczniejsze, ale jak się nie da to się nie da. Jeździmy bardzo dużo i jeśli miałabym ciągle się stresowac drącym dzieckiem to dziękuję bardzo

Wiktorka kazda robi jak uwaza. Ja nie podważam zadnej woli.. tylko mowie ze odpowiedni fotelik rowna sie szczesliwe dziecko. Test plus o ktorym mowie nie jest niczym tajnym wiec duzo fachowych źródeł znajdziesz. Testowane sa manekiny z czujnikami... Rozpędzane sa fotele z fotelikiem i manekinem do konkretnej predkosci po czym następuje zderzenie.. i masz bardzo wyrazny wynik z jaka sila dziala zderzenie na dziecko a dokładnie na jego kręgosłup ktore siedzi przodem a jak tylem. Są również informacje jaka siłę ma dziecko szanse przetrwac. Mi takie wyniki wystarczyły by szukać odpowiedniego fotelika. Filip jeździl w łupinie 8.5 miesiaca wiec zadna dla niego drastyczna zmiana.
Szwedzi mają naprawdę doświadczenie w tej sprawie.

Moje tyłem nie chciały jeździć ja mam firmy recaro po córce, mocowany na pas. Sąsiedzi kupili tyłem do kierunku jazdy za jakieś kosmiczne pieniądze, a ich syn nie chcę nawet do niego usiąść 😂 także zależy od dziecka.
Ale jeśli zamienia się pierwszy fotelik tyłem, na nowy też tyłem to nagle z dnia na dzień dziecko nie chce ? Inna kwestią pokazać raz jazdę przodem to wtedy wiadomo.
No i fakt trzeba przymierzyć w sklepie i do samochodu. Ja też jeżdżę bardzo dużo, trasy nawet do 9 godzin.

Ja kategorycznie jestem za jazda tyłem. Chciałam kupić przód tył właśnie z tego względu, żeby w razie czego kiedy będzie okropny bunt przełożyć i nie kupować nowego. Ale te przód tył nie mają żadnych testów, które by mnie uspokajały.
Inne normy są dla tych tyłem, inne przodem, a jeszcze inne przód tyl.

Co jeszcze do fotelików, widzę wśród znajomych te antymandaty za 100 zł z marketu to mi się nóż w ręce otwiera. Znam nawet takie które jeżdżą z dzieckiem na rękach, bo to tylko kawałek, a fotel w innym aucie został. Jednak bezpieczeństwo jest najważniejsze, a ludzie się tym nie interesują. Ja też pieniędzmi nie płacze, ale to jest priorytet.

reklama
Ludzie sugeruja sie testami Adac a tam czesto oceniana jest tez jakos materialu zewnetrznego ktora nie wnosi nic do bezpieczeństwa. I pozniej zdziwienie bo kupiles z 4 gwiazdkami Adac.. 4 gwiazdki test plus nie rownaja sie w ogóle z tym. Fotelik powazna sprawa. Nie mialam 1800zl na axkida minikida ale kupiłam tańszy choć porównywalny.
Polecam poczytać co ma do powiedzenia Jakub Paluch z 8*. Polecam rowniez grupe na FB społeczność 8*. Wiele osob zmienilo podejscie po tym co mozna tam przeczytać.

Do góry