reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2018/2019/2020 - Udało się! :)

U nas badaja wzrok i na pol roku krew. Bo sprawdzają poziom hemoglobiny. Dziecko ma zmagazynowane zelazo jeszcze z czasu ciazy i jak przechodzi na wlasny pobór to roznie sie kończy. My mielismy łącznie krew 3 razy ale raz to choroba i konieczność zprawdzenia czy jest infekcja bakteryjna, drugim razem z powodu stanow zapalnych jak wrastaly pazurki i teraz 3 raz i hemoglobina 12.5 a wtedy byla lekko ponad 11 wiec podskoczyl mlody.
Mi nikt nie zalecal badania krwi. Sama zbadalam. Z hemoglobiny nic nie wyszlo 13. A ferratyna i zelazo duzo nizej normy.

reklama
Wpadam z wirtualnym torcikiem za skończone 3 miesiące Tosi [emoji512]
IMG_8998.jpg

Ale mnie boli brzuch od tej spirali. Przy kazdym kroku bol. Dzisiaj ciezkie rzeczy nioslam i jak duzo mam zgiety brzuch to wtedy najgorzej ;(;(

Dokładnie :) ja gdzieś w ciąży trafiłam na badania sugerujące związek paracetamolu w ciąży i później alergii u dzieci. Tak samo no spa i obniżone napięcie mięśniowe :) ale wiadomo - po pierwsze wszystko w granicach rozsądku, po drugie czasem trzeba wybrać mniejsze zło jak np z antybiotykiem
Ja nie brałam paracetamolu nie wzięłam nawet jednej tabletki w ciąży, a mały ma alergię pokarmowe od 2 msc i musi mieć nietolerancję na naprawdę wiele rzeczy bo ja karmiąc go wykluczylam BMK, jajko, cytrusy, ryby, kakao, soję, pomidory i niestety nadal nie doszłam na co jest uczulony dlatego tydzień temu się poddałam i Igor jest na nutramigenie
Wlasnie czytam nowe badania, ktore pokazaly, ze paracetamol w ciazy ma zly wplyw. Przenika do lozyska. A jest uwazany za taki bezpieczny, polecany przez lekarzy itp...
Myślę, że wszystko w granicach rozsądku, mój gin jest przeciwny no-spie, położna kazała mi brać bo brzuch mi twardniał raz dziennie, posłuchałam gina, a gdybym posłuchała położnej może ciążę bym donosiła :) ale teraz nie ma co gdybać :)
Wpadam z wirtualnym torcikiem za skończone 3 miesiące Tosi [emoji512]
Zobacz załącznik 1054136
Ona jest tak cudowna, że będziesz musiała mama pilnować całego osiedla ;))
Daga dziś kończy pół roku... Zleciało jak jeden dzień... [emoji87]Zobacz załącznik 1052474
Jejku jak to zleciało, cudowna królewna :*
A ja czytałam z kolei o badaniach wg których wysoki poziom kwasu foliowego i wit. B12 u matki zwiększa o ileś tam % prawdopodobieństwo wystąpienia autyzmu u dzieci, a dzień później czytałam o innych badaniach, że kwas foliowy pomaga dzieciom z autyzmem w lepszej komunikacji. Nie dajmy się zwariować bo co badania to inne wyniki:)
Ja brałam 10 mg kwasu foliowego dziennie do 16 tyg przez wcześniejsze poronienie, tak naprawdę w PL nie ma jeszcze leku z metylowana forma kwasu, suplementy nie są badane w związku z tym ginekolodzy w dalszym ciągu przepisują większe dawki kwasu, mam nadzieję, że moje dziecko będzie zdrowe aczkolwiek uważam, że to trochę jak ze szczepieniem i autyzmem my byliśmy wszyscy szczepieni nikt o autyzmie nie mówił teraz każdy autyzm to przez szczepienie, uważam, że wszystko z rozsądkiem :) to tak samo jak kwasy DHA zapobiegają wcześniejszym porodom, na sali przez te 4 tyg uwierz, że przerobiłam tyle mam wcześniaków, każda w ciąży brała DHA, każda o siebie dbała skąd wcześniactwo ? 90% mam wcześniaków leżących ze mną nie zna powodu dla którego urodziło przedwcześnie, a lekarze rozkładają ręce i witaminy pomogą tyle co zeszłoroczny śnieg, tak samo oszczędzanie w ciąży, dziewczyny trafiały z szyjką w granicach bezpieczeństwa leżały nie ruszały się z łóżka dalej niż do toalety i to bardzo ograniczony ruch, prysznic raz na dwa, trzy dni (serio, serio) szyjka się skróciła pomimo wszystkiego dzieci na świecie ;) dużo by pisać :)
Dzięki, ja nie kp, więc powinnam zrobić, zalecenia są różne, ponoć dobry lekarz potrafi zrobić USG i ocenić stan piersi nawet matki karmiącej, tak mi mówiła jedna położna od laktacji, za to lekarz powiedziała żeby przyjść pół roku po zaprzestaniu karmienia i teraz tak będzie, zwłaszcza że planuje 2 dziecko. Ale w sumie muszę sprawdzić jaki lekarz to robi, bo nikt mi nigdy piersi nie badał :no:
Ale śliczny uśmiech i ten kucyk [emoji3590]
Kochane, czy któraś była już na USG piersi po ciąży? Bo musze zrobić, lekarka powiedziała że mam zrobić razem z hormonami, tylko nie pamiętam czy po owulacji czy na początku nowego cyklu, bo mam 2 razy zbadać hormony i już zglupialam
Temat dla mnie na czasie, wygaszam laktację aktualnie i wyczułam guzek pomimo, że piersi miękkie więc to nie żaden zastój :( liczę, że to nic groźnego, ale nie ukrywam, że się cykam, w poniedziałek dzwonię do radiologa mam nadzieję, że wciśnie mnie gdzieś na cito

Cześć :) my dziś byliśmy na jarmarku we Wrocławiu, ale to jednak nie miejsce dla niemowlaka, a na pewno nie w weekend ;)

Czy któraś z Was szczepiła na meningokoki ?

Ja nie brałam paracetamolu nie wzięłam nawet jednej tabletki w ciąży, a mały ma alergię pokarmowe od 2 msc i musi mieć nietolerancję na naprawdę wiele rzeczy bo ja karmiąc go wykluczylam BMK, jajko, cytrusy, ryby, kakao, soję, pomidory i niestety nadal nie doszłam na co jest uczulony dlatego tydzień temu się poddałam i Igor jest na nutramigenie Myślę, że wszystko w granicach rozsądku, mój gin jest przeciwny no-spie, położna kazała mi brać bo brzuch mi twardniał raz dziennie, posłuchałam gina, a gdybym posłuchała położnej może ciążę bym donosiła :) ale teraz nie ma co gdybać :)Ona jest tak cudowna, że będziesz musiała mama pilnować całego osiedla ;))Jejku jak to zleciało, cudowna królewna :*Ja brałam 10 mg kwasu foliowego dziennie do 16 tyg przez wcześniejsze poronienie, tak naprawdę w PL nie ma jeszcze leku z metylowana forma kwasu, suplementy nie są badane w związku z tym ginekolodzy w dalszym ciągu przepisują większe dawki kwasu, mam nadzieję, że moje dziecko będzie zdrowe aczkolwiek uważam, że to trochę jak ze szczepieniem i autyzmem my byliśmy wszyscy szczepieni nikt o autyzmie nie mówił teraz każdy autyzm to przez szczepienie, uważam, że wszystko z rozsądkiem :) to tak samo jak kwasy DHA zapobiegają wcześniejszym porodom, na sali przez te 4 tyg uwierz, że przerobiłam tyle mam wcześniaków, każda w ciąży brała DHA, każda o siebie dbała skąd wcześniactwo ? 90% mam wcześniaków leżących ze mną nie zna powodu dla którego urodziło przedwcześnie, a lekarze rozkładają ręce i witaminy pomogą tyle co zeszłoroczny śnieg, tak samo oszczędzanie w ciąży, dziewczyny trafiały z szyjką w granicach bezpieczeństwa leżały nie ruszały się z łóżka dalej niż do toalety i to bardzo ograniczony ruch, prysznic raz na dwa, trzy dni (serio, serio) szyjka się skróciła pomimo wszystkiego dzieci na świecie ;) dużo by pisać :)Temat dla mnie na czasie, wygaszam laktację aktualnie i wyczułam guzek pomimo, że piersi miękkie więc to nie żaden zastój :( liczę, że to nic groźnego, ale nie ukrywam, że się cykam, w poniedziałek dzwonię do radiologa mam nadzieję, że wciśnie mnie gdzieś na cito
Najważniejsze, że nie bagatelizujesz, najgorzej udawać że nic się nie dzieje. Trzymam kciuki aby to byla niegroźna zmiana. Po karmieniu chyba zdarzaja sie gruczolakowlokniaki?

Najważniejsze, że nie bagatelizujesz, najgorzej udawać że nic się nie dzieje. Trzymam kciuki aby to byla niegroźna zmiana. Po karmieniu chyba zdarzaja sie gruczolakowlokniaki?
Nie mam pojęcia, przyznaję się, że nigdy nie byłam na USG piersi, a w domu ilekroć chciałam zbadać to jakoś nigdy nie wiedziałam co jest fizjologiczne, a co nie i odpuszczałam, no nic pójdę na USG i zobaczę może akurat to jeszcze jakaś zmiana w związku z karmieniem (oby!)

reklama
Do góry