martoosia04
Fanka BB :)
Fifi zaraz wstanie i pojdzie [emoji23]
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
On juz sie nie chce przytulac. A co to bedzie jak juz zacznie chodzic ucieknie mi na zawsze. Musze 3 machnac zeby znow miec kluseczke do przytulania.Fifi zaraz wstanie i pojdzie [emoji23]
I polecam zacząć od warzyw.
Mi pediatra naciskl kladla bo Filip nie chcial nic jesc a to tak nie wolno i robila mi wyklady i mowila żebym owoce probowala. I co? I Filip owszem je pieknie nawet kawalek z buzi nie wyleci ale tak polubil slodki owoc ze warzyw i obiadow nie ruszy. Wczoraj wzielam nasze ziemniaki z obiadu i kalafiorka troche, zblendowalam to.. Sprobowalam.. No pyszne.. A mlody po jednej łyżeczce cofka... A po drugiej zwymiotowal nam owoce ktore jadl 3 godz wcześniej.
Wg who do roku podstawa zywienia jest mleko czy to matki czy modyfikowane. Nie dajcie sobie wmówić zastępowania posilku mlecznego w zamian za staly.
Z tego co rozumiem mleko to podstawa do 1 roku życia, więc ją też będę traktować rozszerzanie jako naukę jedzenia itd, ale nie będę zastępować kp pokarmem stałym, no chyba że się to samo tak u nas wyklaruje. Nie wiem, zielona jestem, dopiero zaczynamy [emoji2368]Ja też zaczynałam od warzyw, ale absolutnie nie zastępuje posiłku mlecznego. Wręcz Janek zwiększył zapotrzebowanie na mleko mam wrażenie. Także dostaje do rączki jedzenie, czasem coś zmiksowanego, później zawsze dojada cycem ) warzywa lubi, owoce trochę trujące, ale się przekonuje [emoji14]
U nas są 4 butle mleka i 3 posiłki, nie mam problemu z tym że gdy je to już nie piję mleka, tylko za 2-3 godziny, u dziewczyn na moim wątku dzieci jedzą znacznie więcej normalnego jedzenia. Mleko wciąż jest podstawą, ale nie wyobrażam sobie zabierać jej miski z jedzeniem gdy jej smakuje, bo nie wolno zastępować mleka posiłkami. Od stycznia do marca mam zamiar stopniowo zwiększać ilość stałych posiłków, a zmniejszać mleka, docelowo zostawic 1-2 butelki mleka, ale też chce w miarę szybko ją odsmoczkowac. Jak będzie to się okaże, znam dzieci 2 letnie które wciąż wołają nocą mleka, dzieci sa różne.