reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2018/2019/2020 - Udało się! :)

Ja nie bede dyskutować na ten temat.. powiedziałam co ja myślę i co robię.. mam w domu 11latke (w grudniu 12 latke) nie widze skutkow.. nie cierpiala, spala spokojnie w szkole tez wszystko ok.
Maly tez oglądał, oglada i bedzie oglądać. Co nie oznacza ze siedzi z nosem w tv caly dzien.

Jesli cos jest dla ciebie bezsprzeczne to sama zdecyduj w którą stronę chcesz iść.
Dlatego zapytałam na forum. Tutaj każdy ma inne doświadczenia i inaczej to rozwiązuje. Ja zdecydowałam, jestem ciekawa jak sobie z tym radzą inni. Jak wydzielają czas na tego typu sprawy, jakie bajki są dobre dla dzieci w tym wieku itp., bo chociaż wybrałam jak chce postąpić mam z tym problem. Przecież nikt nikomu nie mówi jak ma robić, cały czas mówię o sobie.
Może ktoś jeszcze napisze :)

reklama
Dziewczyny powiedzcie wszystkie które obserwują wątek. Jak u Was jest z oglądaniem tv ? Czy bajek na telefonie ? Jak to było wcześniej. Czy same możecie bez tego "zyc", czy działa w tle ?

U nas z tym w tle jest duży problem. Telefon do ręki dostaje na 10 minut dziennie, bo muszę biec z psem nawet nie wychodzę z bloku, ale wiem, że wtedy nie ruszy się nawet z miejsca.
Wyłączam tv, ale sama wariuje. Mamy małe mieszkanie i dlatego ciężko izolować dziecko od takich przyziemnych rozrywek.
A może macie starsze dzieci i powiecie czy faktycznie zauważyliście jakieś problemy z koncentracją, nauka. Podzielcie się jak limitujecie ten czas. :)

Mój starszy jak był mały dostawał telefon lub tablet i bajki jak jadł bo inaczej nie zjadł by nic. Potem mu przeszło i teraz jak ogląda to najczęściej jakieś minionki czy inne czasami. A ogólnie ma swój tablet i edukacyjne gry czy bajki i czasami używa. Rozwija się myślę całkiem w porządku [emoji6]
Daga nie dostaje telefonu czy tabletu, czasami poogląda z młodym jakaś bajkę ( nieuniknione to jest jak jest starsze rodzeństwo, no ale szybko się nudzi) ale lubi słuchać muzyki jak włączę na tv, na yt. Ja nie lubię całkowitej ciszy w domu wiec u nas często po prostu albo leci muzyka albo np włączam na swoim tablecie w kuchni gdy gotuje jakiś program lub serial ale tego to dzieciaki nie oglądają i nie zwracają uwagi bo przeważnie są zajęci jakaś zabawa w pokoju albo wywalaniem rzeczy z szafek [emoji38].

A to dajesz małej tel jak idziesz z psem? Potrafi tak sama zostać? [emoji15] Ja mojego prawie 7latka jeszcze nie zostawię tak bo bym się bała że coś głupiego strzeli mu do głowy [emoji38]chyba zbyt dobrze pamiętam siebie z czasu kiedy byłam takim dzieckiem i to że miałam 1000 różnych pomysłów na minutę i to nie były dobre pomysły [emoji51]wystarczyło np 5minut i leżałam przygnieciona wielką szafa/meblościanką [emoji51]

Mój starszy jak był mały dostawał telefon lub tablet i bajki jak jadł bo inaczej nie zjadł by nic. Potem mu przeszło i teraz jak ogląda to najczęściej jakieś minionki czy inne czasami. A ogólnie ma swój tablet i edukacyjne gry czy bajki i czasami używa. Rozwija się myślę całkiem w porządku [emoji6]
Daga nie dostaje telefonu czy tabletu, czasami poogląda z młodym jakaś bajkę ( nieuniknione to jest jak jest starsze rodzeństwo, no ale szybko się nudzi) ale lubi słuchać muzyki jak włączę na tv, na yt. Ja nie lubię całkowitej ciszy w domu wiec u nas często po prostu albo leci muzyka albo np włączam na swoim tablecie w kuchni gdy gotuje jakiś program lub serial ale tego to dzieciaki nie oglądają i nie zwracają uwagi bo przeważnie są zajęci jakaś zabawa w pokoju albo wywalaniem rzeczy z szafek [emoji38].

A to dajesz małej tel jak idziesz z psem? Potrafi tak sama zostać? [emoji15] Ja mojego prawie 7latka jeszcze nie zostawię tak bo bym się bała że coś głupiego strzeli mu do głowy [emoji38]chyba zbyt dobrze pamiętam siebie z czasu kiedy byłam takim dzieckiem i to że miałam 1000 różnych pomysłów na minutę i to nie były dobre pomysły [emoji51]wystarczyło np 5minut i leżałam przygnieciona wielką szafa/meblościanką [emoji51]

Od urodzenia tak zostawała. na początku ją ubierałam znosiłam ze sobą, ale pies był mały i chciał co chwilę wiec to była masakra. wcześniej była w kojcu, nosiłam ze sobą nianie to nawet nie pisnela, przyzwyczaiła się, wiedziała że za chwileczkę będę. Nie ma mnie z zegarkiem w ręce 4 minuty. Właśnie ta Pepa jest jak hipnoza, ona nie rusza się wtedy z miejsca. Sprawdzone więc to już zostanie, mówi wtedy mama Klara siku, więc rozumie. Czasem schodzi z nami, no a jak idziemy na spacer to we 3 wiadomo:p.

Z tabletem dla siebie w kuchni dobry motyw ;)

Ja Filipa zostawiam w łóżeczku i puszczam bajkę. Mam podgląd kamery w tel na czas wyjścia z psem a jak Jula ma przerwę w lekcjach to ona wychodzi z psem.

Prezes w rzeczy samej
IMG_20210215_151929.jpg

U nas tv nigdy nie leci w tle, też czytałam że tego typu bodźce są niedobre dla tak młodego układu nerwowego. Ale mamy 3 piosenki, które puszczam do obcinania paznokci, inhalacji itp. 2-3 razy na tydzień pozwalam też obejrzeć odcinek (7min) królika Binga jak już bardzo prosi. Ale radio leci często, jak jest jakiś dobry kawałek to tańczy :D
Moim zdaniem tv ogłupia dorosłego, a co dopiero dziecko

Ja Filipa zostawiam w łóżeczku i puszczam bajkę. Mam podgląd kamery w tel na czas wyjścia z psem a jak Jula ma przerwę w lekcjach to ona wychodzi z psem.

Prezes w rzeczy samej
Zobacz załącznik 1238680
Fajny ten twój chłopak :)
Ja mam tak samo, jak jest potrzeba to wsadzam do łóżeczka i puszczam kanał Baby First albo daję książeczkę. U nas jest raczej cisza i jak mała poszła do żłobka, gdzie normalnie jest jak na poligonie, to płakała bo dla niej było za głośno i potrzebowała chwili by się oswoić. Mnie zresztą ten hałas w żłobku też na początku zaskoczył.
Raz cały dzień nie ogląda tv a innym razem sama przyjdzie z pilotem by jej bajeczkę puścić. Oglądamy tylko w/w kanał oraz piosenki z filmów np Kraina Lodu. Za to lubi telefon, ale to temu, że tylko tak widzi i rozmawia ze swoimi dziadkami.

Ja mam tak samo, jak jest potrzeba to wsadzam do łóżeczka i puszczam kanał Baby First albo daję książeczkę. U nas jest raczej cisza i jak mała poszła do żłobka, gdzie normalnie jest jak na poligonie, to płakała bo dla niej było za głośno i potrzebowała chwili by się oswoić. Mnie zresztą ten hałas w żłobku też na początku zaskoczył.
Raz cały dzień nie ogląda tv a innym razem sama przyjdzie z pilotem by jej bajeczkę puścić. Oglądamy tylko w/w kanał oraz piosenki z filmów np Kraina Lodu. Za to lubi telefon, ale to temu, że tylko tak widzi i rozmawia ze swoimi dziadkami.
Moja też ma tylko taki kontakt z rodziną. Mówi, żeby dzwonić do babci ;) uważam, że to bardzo dużo daje. Jak przyjeżdżamy to tak jakby widziały się codziennie.

Co tam u was? [emoji2]
Moja też ma tylko taki kontakt z rodziną. Mówi, żeby dzwonić do babci ;) uważam, że to bardzo dużo daje. Jak przyjeżdżamy to tak jakby widziały się codziennie.
My też tak robimy a moja dalej się dziadków boi [emoji51]

Daga lubi ostatnio chodzić w worku [emoji1787]
IMG_20210211_115127.jpeg

reklama
Mamy jutro szczepienie.. ostatnie bexsero.. chyba nie musze mowic ze juz dzis mam rozwolnienie z nerwów. Nie wiem w sumie jak bedzie teraz ale nozka go bolala poprzednim razem i płakał.. wiec teraz nie będzie pewnie inaczej.
Jeszcze zostanie nam ospa ale to później bo wciąż czekam na telefon ze żłobka.

Wyczekalam ten kontakt ze zlobka. W srode zebranie i podpisanie umowy. Maly startuje od 1 marca. Jestem zdziwiona wymogami pościelowymi.. poszewka na podusie niestandardowa,kocyk 150x200 strasznie duzy..

Ostatnia edycja:
Do góry