reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2018/2019/2020 - Udało się! :)

Ja to się zastanawiam jak to jest z tymi wodami. Jak odejda to trzeba jechac od razu do szpitala nawet jak nie ma akcji skurczowej z corka mialam przebijany wiec nie wiem jak to jest ale teraz moze byc zupelnie inaczej i sie zastanawiam. Ciekawe czy mi w ogole w plan porodu zajrza. Bo ja nie zgadzam sie na oksytocyne i naciecie.

Dlaczego na oksytocyne nie ? Wiesz, ze ja to nic nie wiem :D

reklama
Dlatego ze chce teraz w pełni naturalny porod. Lekarzom sie czekac nie chce to lepiej wcisnac oksytocyne a potem skurcze masz tak bolesne. Owszem da sie wytrwac bo nie masz wyjscia ale byly okropne. Bez oksy te naturalne podobno sa lzejsze. Jedynym wyjatkiem dla mnie jest brak postepu porodu. Ale czesto kobietom rozwarcie nie rusza i tez wrzucaja oksy zamiast pozwolic poskakac na piłce. Mi piłka ruszyla mocno rozwarcie a tez szlo mozolnie do 4 cm.

Ja tym razem tez bardzo bym chciala uniknac naciecia. Oxy mi akurat pomogło bo wolno to szlo od tej 19 do 14 a potem niecale dwie godziny pod kroplowka i mlody byl po drugiej stronie brzucha[emoji6]
Ja tylko bardzo nie chce cc..

Czytalam w necie ze jesli wody sa takie typowo jak woda lub slomkowe to w ciagu 2 godz nalezy sie zglosic do szpitala. Jesli maja zielone badz brunatne zabarwienie to niezwlocznie. Ze mna zwlekali w szpitalu strasznie.. Mloda 22 lata mieli w d.. Bole dostalam w noc przed pojsciem do szpitala juz na ustalony termin bo bylam w 41tc. We wtorek w nocy bole.. Co 7 min caly czas ale strasznie bolaly juz wtedy.. Sroda rano bylam na IP, godz pod ktg i odpowiadałam na pytania bo musiały wypelnic dokumenty a ja co chwile skurcz az sie mowic nie chcialo.. I tak sobie czekalam az do piątku bo uznali zre samo ruszylo to samo sie rozkreci.. W piatek rano mialam jeszcze badanie wód plodowych i byly "czyste" (klamstwo).. . Dali mi oksytocyne i te skurcze o 10 były juz co 1-2min do porodu a do 12 musialam czekać na porodowke. O 14.45 urodzilam samo parcie bylo ekspresowe ale tak zwlekali. Podlaczyli ktg i znow kazali lezec i nie ruszać sie.. Serio mialam w d... Ten zakaz jak sie nie ruszać przy takich skurczach.. A dziecko urodziło sie w takich zatrutych wodach ze szkoda gadac. Od razu kapiel po porodzie miala i następnego dnia zapalenie spojówek. Najpierw 1 oczko potem drugie. Mam gdzies zdj jak jej oczka wygladaly!! :(

Ja tym razem tez bardzo bym chciala uniknac naciecia. Oxy mi akurat pomogło bo wolno to szlo od tej 19 do 14 a potem niecale dwie godziny pod kroplowka i mlody byl po drugiej stronie brzucha[emoji6]
Ja tylko bardzo nie chce cc..
I lepiej nie nastawiac sie na sn.. Bierzmy pod uwage dwie opcje bedzie mniejsze rozczarowanie. Ja tez nie chcę wole tw bole porodowe choc nie mam porownania bo mialam tylko 1 porod SN ale jednak sa to rozciete powloki brzuszne. To doslownie jest operacja. Więc i bol po tym musi byc okropny. I o ile przy sn męczymy sie troche tak pp cc sporo czasu zajmuje pelna sprawnosc bez bolu.. Patrze chociazby na moja bratowa.. Ledwo chodzila i zle zniosla.

I lepiej nie nastawiac sie na sn.. Bierzmy pod uwage dwie opcje bedzie mniejsze rozczarowanie. Ja tez nie chcę wole tw bole porodowe choc nie mam porownania bo mialam tylko 1 porod SN ale jednak sa to rozciete powloki brzuszne. To doslownie jest operacja. Więc i bol po tym musi byc okropny. I o ile przy sn męczymy sie troche tak pp cc sporo czasu zajmuje pelna sprawnosc bez bolu.. Patrze chociazby na moja bratowa.. Ledwo chodzila i zle zniosla.
No właśnie ja jestem nastawiona tylko na sn. Po prostu nie wyobrażam sobie cc. Ale wiadomo jesli bedzie konieczna to nie bedzie wyjscia, jakos to przetrawie.
Koleżanka niedawno urodzila i miala cc, to jak ona opisala ten ból po to mnie az ciarki przeszly. Zdecydowanie wole te bole przy porodzie, wiem ze za niedlugo znikna a ona 2h po cc zaczela miec takie bole ze nic z tego co dostawala przeciwbolowo nie działało... i mieczyla sie tak 3dni z okropnym bolem, dopiero potem zaczelo trochę mniej ja to bolec ale nadal nie do konca doszla do siebie.
Wiem ze nie ma reguly, ale ja sn przeszlam na prawdę dobrze, po czulam sie swietnie i zwyczajnie nie wyobrażam sobie czyc takiego bolu po cc...

No właśnie ja jestem nastawiona tylko na sn. Po prostu nie wyobrażam sobie cc. Ale wiadomo jesli bedzie konieczna to nie bedzie wyjscia, jakos to przetrawie.
Koleżanka niedawno urodzila i miala cc, to jak ona opisala ten ból po to mnie az ciarki przeszly. Zdecydowanie wole te bole przy porodzie, wiem ze za niedlugo znikna a ona 2h po cc zaczela miec takie bole ze nic z tego co dostawala przeciwbolowo nie działało... i mieczyla sie tak 3dni z okropnym bolem, dopiero potem zaczelo trochę mniej ja to bolec ale nadal nie do konca doszla do siebie.
Wiem ze nie ma reguly, ale ja sn przeszlam na prawdę dobrze, po czulam sie swietnie i zwyczajnie nie wyobrażam sobie czyc takiego bolu po cc...
Moja bratowa opisywala to podobnie i miala okropny bol obkurczajacej macicy.

Ja pamietam tylko po porodzie ze jak mialam mojego ssaka 2 godz przy cycu na sali poporodowej to pierwsza godz bylo super, w drugiej godz zrobilo mi sie zimno tak mna trzeslo, spac mi sie chcialo ledwo oczy utrzymywalam no i bylam piekielnie glodna:D

Kazdy porod jest inny. Teraz też nie chcialabym ani cc ani oksy no ale jesli coś się będzie działo to niech robią co chcą byle młody był całyi zdrowy. Ja dziś poczynilam pierwsze zakupy ! Wygrzebalam ciuchy mlodej i tragedii nie ma. Czekam jeszcze na wyprzedaz w hm reszte domówie i później bede na bierzaco

Kazdy porod jest inny. Teraz też nie chcialabym ani cc ani oksy no ale jesli coś się będzie działo to niech robią co chcą byle młody był całyi zdrowy. Ja dziś poczynilam pierwsze zakupy ! Wygrzebalam ciuchy mlodej i tragedii nie ma. Czekam jeszcze na wyprzedaz w hm reszte domówie i później bede na bierzaco
Dokladnie jesli jest koniecznosc to owszem nie mialabym nawet odwagi sie spierać. Ale dla ich wygody nie zamierzam sobie sprawiac drugi raz takich boli.

reklama
Mi wyśmiali plan porodu :laugh2: ale to zależy od szpitala. No i to było prawie 6 lat temu. Teraz to inaczej. Wtedy to nowość była. Taki piękny i dokładny miałam a tu klops.

Wody mogą się sączyć (mój pierwszy) odejść w trakcie porodu lub błony mogą być przebite (drugi). Każdy poród jest inny.
Wogole nie ma się co nastawiac bo potem przykro i smutno jak nie wyjdzie zgodnie z planem.

Do góry