reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki 2015 : )

reklama
Lux a pytanko do ciebie, bo ja wynajmuje mieszkanie w Polsce rodziie a teraz mieszkamy w UK, i nie wiem za bardzo jak podejsc do ewentualnych awarii takich przypadkowych, chodzi o rozlicznie, jak wy dogadujecie sie z ta wlascicielka?

Zuzka po pierwsze to my mamy umowę u notariusza, ona odprowadza za nas podatek. Po drugie my co miesiąc jej przelewami płacimy za wynajem, czynsz i za wodę i prąd do przodu. Potem się rozliczamy co do grosza. Przedewszystkim jeśli wynająć chcesz komus mieszkanie to podpisz umowę egzekucyjną. Jeśli przez miesiąc się spóźni z opłatami to od raz przychodzi komornik i po sprawie.

Co prawda nie pytałaś mnie, ale u nas wygląda to tak ze jeżeli coś się popsuło bo po prostu się zuzylo to my kupujemy nowe: poza sprzętem AGD to na właściciela głowie, pokazujemy fakturę lub paragon i on nam to z wynajmu odlicza. A jeśli to np psujemy my jak ja ostatnio urwałam rączkę od baterii przy zalewie to kupujemy za swoje. Sprzęty nas akurat.nie obchodzą psuje się pralka czy lodówka właściciel wymienia bądź naprawia. Gdy malujemy mieszkanie, chcemy zmienić płytki czy cokolwiek tam zrobic to tak samo faktura i on nam to odlicza :)

A co do awarii to niestety lekko zniszczyłam jej szafkę w kuchni i lekko panele w pokoju. Nic nie mówiła złego na to. Nigdy nie zalalam tego mieszkania ani nic takiego. Ale to w umowie jest zawarte, że ja pokrywam koszty takich uszkodzeń.

Lux,

To właścicielka nie ma ubezpieczenia mieszkania?

My nie decydowalismy się.na taki wynajem. Ubezpieczenie mieszkania to priorytet. Ja nie jestem w stanie np odpowiadać za sąsiadów z góry. Zaleja mieszkanie a potem to plac bo właściciela nie obchodzi...

My zawsze bierzemy mieszkania kompletnie wyposażone co by potem nie targac gratów. Tu zmieniliśmy sobie meble w kuchni i właściciel kupił nowa kuchenkę i za meble kasę zwrócił. Bo to pod zabudowę na wymiar robione wiec mu nie zabiorę a jak wynajmie potem komuś innemu mieszkanie to już i cenę inna weźmie :)

Latem będziemy łazienkę odnawiać

reklama
Do góry