reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Witam!
Jestem nowa na tej cześci forum.Mieszkam w Dublinie i jestem w 13 tyg ciąży.W związku z tym mam takie pytanie, bo nie mogę sie nigdzie dokopac odpowiedzi na forum.Chodzi mi o wyplate macierzynskiego.Jestem w Irlandii od 3 lat, pracuje w jednej firmie ale niestey z przerwami, praca zalezy od ilości zleceń.No i oczywiście jak wszedzie przez ten kryzys zlecen jest jeszcze mniej niz wczesniej-ten system nazywa sie casual(tzw. sezonowy).Od poczatku roku przepracowalam 14 tygodni i nie zapowiada sie zeby conajmniej do wrzesnia lub do porodu nawet-listopad byla jakas praca.Za okres kiedy nie pracuje pobieram z socjala zasilek-196 euro/tydz.Sorkii ale musialam troszke objasnic moja sytuacje wiec moje pytanie jest takie od czego zalezy przyznanie zasilku macierzynskiego i jesli bym nie pracowala do czasu kiedy na niego bede chciala przejsc i bedę na socjalu czy w takiej sytuacji bede miala platny macierzynski.Czy ktos bedac na socjalu dostal platny macierzynski?

Mam nadzieje ze ktos cos zrozumial z tych moich wypocin.

Witam!
Jestem nowa na tej cześci forum.Mieszkam w Dublinie i jestem w 13 tyg ciąży.W związku z tym mam takie pytanie, bo nie mogę sie nigdzie dokopac odpowiedzi na forum.Chodzi mi o wyplate macierzynskiego.Jestem w Irlandii od 3 lat, pracuje w jednej firmie ale niestey z przerwami, praca zalezy od ilości zleceń.No i oczywiście jak wszedzie przez ten kryzys zlecen jest jeszcze mniej niz wczesniej-ten system nazywa sie casual(tzw. sezonowy).Od poczatku roku przepracowalam 14 tygodni i nie zapowiada sie zeby conajmniej do wrzesnia lub do porodu nawet-listopad byla jakas praca.Za okres kiedy nie pracuje pobieram z socjala zasilek-196 euro/tydz.Sorkii ale musialam troszke objasnic moja sytuacje wiec moje pytanie jest takie od czego zalezy przyznanie zasilku macierzynskiego i jesli bym nie pracowala do czasu kiedy na niego bede chciala przejsc i bedę na socjalu czy w takiej sytuacji bede miala platny macierzynski.Czy ktos bedac na socjalu dostal platny macierzynski?

Mam nadzieje ze ktos cos zrozumial z tych moich wypocin.
mówisz,że masz w tym roku 14 tygodni,a w poprzednich latach?
Ile łącznie masz składek?

Osoby zatrudnione muszą:

* Mieć opłacone składki PRSI za okres minimum 39 tygodni w ciągu 12 miesięcy przed przejściem na urlop macierzyński;

lub

* mieć opłacone składki PRSI za okres 39 tygodni od rozpoczęcia pracy oraz mieć opłacone lub skredytowane składki PRSI przynajmniej za okres 39 tygodni w odpowiednim roku podatkowym lub w roku podatkowym bezpośrednio następującym po odpowiednim roku podatkowym. Przykładowo dla kobiet przechodzących na urlop macierzyński w 2010 roku, odpowiednim rokiem podatkowym jest rok 2008, a rokiem podatkowym po nim następującym jest rok 2009;

lub

* mieć opłacone składki PRSI za okres 26 tygodni w odpowiednim roku podatkowym oraz mieć opłacone składki PRSI przynajmniej za okres 26 tygodni w roku podatkowym bezpośrednio poprzedzającym odpowiedni rok podatkowy. Przykładowo dla kobiet przechodzących na urlop macierzyński w 2010 roku, odpowiednim rokiem podatkowym jest rok 2008, a rokiem go poprzedzającym jest rok 2007.

myślę,że system w jakim jesteś zatrudniona nie przeszkadza,ważne by miec 39 tygodni uzbierane.
jeśli się mylę dziewczyny mnie poprawią.

hej Dziewczynki! Mam takie pytanko, moze ktoras z Was wie....
Od miesiaca jestem na zwolnieniu lekarskim, nie dostaje zadnych pieniazkow bo nie mam oplaconych tylu skladek ile powinnam miec.... Urlop macierzynski zaczynam 1 czerwca, czy nie bede miala zadnych problemow z tym, ze bylam na zwlnieniu??? chodzi mi dokladnie o to, czy dostane normalnie pieniążki za macierzynski(na niego skladki mam oplacone) chociaz nie mialam ciąglosci pracy??? kolezanka mowi, że moge nie dostac zasiłku, bo nie oplacam teraz juz skladek. :dry: I czy ten zasilek jest oplacany zawsze teraminowo??? dzieki;-)

Sliwka ja przed pojsciem na macierzynski bylam prawie 3 miesiace na chorobowym i macierzynski dostalam normalnie...ale ja mialam ciaglasc pracy

Ej baby ciemna masa ze mnie powiedzcie jak mam wypełnić to Form A o paszport ????
wpisujesz w kolejnosci:
I <imie i nazwisko swoje> of <swoj adres>being of full age hereby declare that I am the mother of <imie dziecka> born at <miejsce porodu-szpital, miejscowosc> a place in the island of Ireland, its islands and seas, on <data porodu> potem zaznaczasz podpunkt a) i wpisujesz Poland, bos z Polski:-p a b) i c) zostawiasz puste. Dalej: for the following period(s): <daty od kiedy do kiedy jestes w Irl>. As evidence of this nationality during the above period(s), I attach <zaznaczasz jaki dokument dolaczasz do formularza>. Nastepnie data i podpis.
Reszte wypelnia prawnik do ktorego sie udasz:tak:

hej Dziewczynki! Mam takie pytanko, moze ktoras z Was wie....
Od miesiaca jestem na zwolnieniu lekarskim, nie dostaje zadnych pieniazkow bo nie mam oplaconych tylu skladek ile powinnam miec.... Urlop macierzynski zaczynam 1 czerwca, czy nie bede miala zadnych problemow z tym, ze bylam na zwlnieniu??? chodzi mi dokladnie o to, czy dostane normalnie pieniążki za macierzynski(na niego skladki mam oplacone) chociaz nie mialam ciąglosci pracy??? kolezanka mowi, że moge nie dostac zasiłku, bo nie oplacam teraz juz skladek. :dry: I czy ten zasilek jest oplacany zawsze teraminowo??? dzieki;-)
Wyplacaja terminowo jak dotad:-)
a jesli chodzi o ciaglosc praxy, to jak ja bylam w social'u to piw mi, ze musze byc zatrudniona do 14 tyg przed porodem zeby kase dostac. czyli jezeli zwolnia mnie na 15 tyg przed, ti lipa, ale jezeli na 13 to luzik. A Ty jak jestes na zwolnieniu to nadal zatrudniona jestes, nie?

reklama
Zatrudniona jestem dalej, martwie sie bo skladek teraz zadnych nie place na zwolnieniu, ale powinno byc ok, dzieki:-)

Do góry