reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
madbebe chodzi po prostu o dowód na to,że mieszkasz na tym adresie na który składasz o paszport.
Może byc nawet umowa najmu.
Jeśli jest na Ciebie albo Twojego męża.
:eek:bardziej o udowodnienie rezydentury chyba-przynajmniej mnie o to chodzi;-)z adresem to zaden problem:-D
pauletta-czytalam cos gdzies ze moga jeszcze przyspieszyc jak im np. bilet przedstwaisz czy cos..Moze tak sprobuj?

hmm,moze jakies rachunki by sie znalazly,kurcze musze poszukac :dry:kartka z banku...;-)statementy to ja mam,ale ta kartka..Ide szukac:tak:
znalazlam kilka szpargalow i okazalo sie ze owszem p60 zatrzymali ale wyslali te p21 za 2006-zeby nie Ty ewelcia, to nawet nie wiedzialabym ze to to samo prawie..;) dzieks!
nie ma sprawy,jak cos wiem to zawsze staram sie pomoc;-)

madbebe chodzi po prostu o dowód na to,że mieszkasz na tym adresie na który składasz o paszport.
Może byc nawet umowa najmu.
Jeśli jest na Ciebie albo Twojego męża.
chodzi wlasnie o to co madbebe napisala....:tak:

Zatrudniona jestem dalej, martwie sie bo skladek teraz zadnych nie place na zwolnieniu, ale powinno byc ok, dzieki:-)
Dokladnie tak jam dziewczyny pisza, pracodawca Ci na pewno oplaca, ma taki obowiazek. Zapytaj go jak mozesz:tak:

hmm,moze jakies rachunki by sie znalazly,kurcze musze poszukac :dry:kartka z banku...;-)statementy to ja mam,ale ta kartka..Ide szukac:tak:
znalazlam kilka szpargalow i okazalo sie ze owszem p60 zatrzymali ale wyslali te p21 za 2006-zeby nie Ty ewelcia, to nawet nie wiedzialabym ze to to samo prawie..;) dzieks!
same statementy powinny wystarczyc, w sumie pokazuja ze tu byliscie bo konto bylo uzywane (wplaty-wyplaty). U mnie spr P60, a dokaldniej ile tygodni pracowalam w danym roku. Tak wiec samo nadanie PPS ich nie obchodzi, bo nie dowodzi ze tutaj byliscie.

Najnowsze wieści na paszport ekspres czeka się 22 dni robocze :eek::eek::eek:
nie tylko na express sie tyle czeka:no: Ja bylam osobiscie w passport office i odbior tez bede miala osobisty, nie poczta, a powiedzieli mi, ze czeka sie 4-5tyg!! :szok: bo maja zaleglosci z powodu braku urzednikow:confused:... Mam nadz ze nie zejdzie im sie duzo dluzej, bo mamy juz bilety kupione:sorry:

dziewczyny ja z takim pytaniem..Czy macierzynski przysluguje definitywnie,tylko i wylacznie osobom zatrudnionym?Bo natknelam sie na rozne opinie,m.in.ze glowna role odgrywa tu liczba oplaconych skladek w odpowiednim roku podatkowym i ze tym samym jest szansa otrzymac to swiadczenie nawet jesli sie juz nie pracuje:eek:

powiedzcie mi czy żeby uzyskac jakąkolwiek pomoc od panstwa trzeba byc rezydentem??
chciałam mamie wyrobic medical card,odmowili,allowance odmowili...masakra normalnie.
ma łuszczyce a to choroba przewlekła i na całe zycie i z tego co wyczytałam to te benefity powinny jej sie nalezec a tu d... :eek:
przyjechala tutaj rok temu i ma zamiar zostac juz z nami,a ze leki sa bardzo drogie(ponad 100e za kazda tubke) to myslalam,ze moze zdolamy zalatwic jakis benefit chociaz na to...w koncu jestesmy czlonkami UE prawda.
wiecie cos na ten temat??
Raczej musi byc tutaj 2 lata :sorry2:
Tak mi się wydaje.A może jakieś papierki z zusu,że pracowała w Polsce? A tutaj pracowała?

Raczej musi byc tutaj 2 lata :sorry2:
Tak mi się wydaje.A może jakieś papierki z zusu,że pracowała w Polsce? A tutaj pracowała?
z tymi papierkami to nieglupi pomysł.
a tutaj nie pracowała,bo jej zatrudnic nie chcą własnie przez tą chorobę.
poza tym to pewnego rodzaju disability w szczególnosci jak ma ją na rękach i nogach:-(
no nic ide do hse w srode to sie dowiem.

dziewczyny, ja mam pyt z innej beczki- orientujecie sie moze czy w fordzie transit'ie mozna przewozic dziecko w nosidelku? znaczy na srodkowym miejscu, bo tam nie ma poduszki.

reklama
Dziewczyny,a powiedzcie mi jak to tutaj jest z Back to School?Tzn. czy trzeba mieć przyznany FIS,żeby dostać Back to School?Z tego co pamiętam to chyba MartaF nie miała FIS-u a jej przyznali ten dodatek:confused:I do kiedy można składać podania?Jakieś inne warunki trza spełniać?

Do góry