reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

hmmm..Nie wiem,bo dziewczyny nie mieszkaly i dostawaly,ale z drugiej strony w jaki sposob mi udowodnia ze nie mieszkalam w PL?Mam zameldowanie i tyle.

reklama
Warunkiem otrzymania becikowego jest zamieszkiwanie jednego z rodziców, co najmniej od roku przed dniem urodzenia się dziecka na terenie Rzeczpospolitej Polskiej. W przypadku wątpliwości pracownicy ośrodków pomocy społecznej mogą zwrócić się o dokumentowanie tego faktu.
Szczerze powiedziawszy to ja wcześniej o tym przepisie nie wiedziałam. Poszłam po prostu do ośrodka gminy zapytać się czy należy mi się becikowe, przedstawiłam sutuację rzeczywistą (od kilku lat mieszkam w Ie, tam też urodziło się dziecko) i tam powiedzieli mi że jak najbardziej:tak: To było w lipcu 2009, może od tego czasu zmieniło się coś w przepisach?:baffled:

Warunkiem otrzymania becikowego jest zamieszkiwanie jednego z rodziców, co najmniej od roku przed dniem urodzenia się dziecka na terenie Rzeczpospolitej Polskiej. W przypadku wątpliwości pracownicy ośrodków pomocy społecznej mogą zwrócić się o dokumentowanie tego faktu.
Szczerze powiedziawszy to ja wcześniej o tym przepisie nie wiedziałam. Poszłam po prostu do ośrodka gminy zapytać się czy należy mi się becikowe, przedstawiłam sutuację rzeczywistą (od kilku lat mieszkam w Ie, tam też urodziło się dziecko) i tam powiedzieli mi że jak najbardziej:tak: To było w lipcu 2009, może od tego czasu zmieniło się coś w przepisach?:baffled: na pewno wtedy nie trzeba było jeszcze tego zaświadczenia od lekarza

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny a z tym becikowym to nie jest tak (bo wydaje mi sie ze gdzies kiedys cos takiego przeczytalam)ze kazda matka musi przedstawic polska ksiazeczke ciazy:confused:

kasia limerick - ja nie napisałam tego w zlej wierze, ale kilka stron wcześniej była dyskusja ze niektóre z nas tu kombinują i jedna z forumowiczek ostro skrytykowała inna mamę:tak: zresztą niesłusznie:szok::no:

reklama
A ja (pisałam już o tym parę postów wcześniej)niestety becikowego nie dostałam.Choć nie byliśmy jeszcze małżeństwem,P pracował w Irlandii,ja ciążę prowadziłam w Polsce,urodziłam w Polsce,potem jeszcze 15 miesięcy zostałam w Polsce,a dostałam tylko decyzję odmowną i tyle:wściekła/y:

Do góry