reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Czesc dziewczyny.Lece 24 do Polski i tak czytam to co piszecie o tym becikowym i powoli zaczynam sie rowniez zastanawiac czy mi rowniez sie nalezy?urodzilam tu 26 wrzesnia,tu mieszkam juz 4 lata,ale jak wiekszosc mam zameldowanie na stale w Polsce.Od czego powinnam rozpoczac ta droge o 1000zl.?Piechora takie pieniazki nie chodza...Czy przed wylotem mam miec jakies papiery?A w Polsce,gdzie sie z tym idzie?Urzedowo jestem beznadziejna...pozdrawiam liczac na odp.

reklama
Ewuś-napewno co potrzebujesz stąd to papier,o którym ostatnio duuużo pisałyśmy-czyli zaświadczenie od lekarza,że w ciąży byłaś pod jego opieką od 10go(najpózniej)tygodnia ciąży.ja sobie sama daty wpisałam a on tylko podpieczętował i podpisał(formularz możesz sobie wydrukować) W pl.tłumaczysz akt urodzenia dzidzi,idziesz do urzędu gminy(w moim przypadku),gdzieniegdzie zajmuje się tym opieka socjalna-wypełniasz na miejscu formularz,podpisujesz orzeczenie,że partner ani Ty nigdzie indziej się nie staraliście o beecikowe...i jeżeli wszystko pójdzie pomyslnie to przyjmą i orzekną pozytywnie:)powodzenia
a tak w ogóle to proszę link do stronki,na której wszystkie dokumenty są wymienione http://www.becikowe.com/

rozmawialam dzis z mama - dowiadywala sie o te becikowe dla mnie i powiedzieli ze dostane:tak:Mam jej tylko wyslac upowaznienie poswiadczone przez notariusza/tlumacza (oraz potrzebne dokumenty of course:tak:) i wszystko mi zalatwi-umiejscowienie,pesel i becikowe.Nie ukrywam ze sie ciesze:-D

Moniadan - nie będę kombinować - po prostu zgłoszę w H&S, że wyjeżdżam na kilka dni do PL... a jeżeli chodzi o przeniesienie zasiłku do PL, to wiem o tym, ale ja lecę tylko na kilka dni;)

ja miałam na myśli kogos kto wrac NA stałe do PL, przenoszenie na kilka dni to nawet sie nie da

a co ci powiedzieli w socjalu? wszystko ok?

rozmawialam dzis z mama - dowiadywala sie o te becikowe dla mnie i powiedzieli ze dostane:tak:Mam jej tylko wyslac upowaznienie poswiadczone przez notariusza/tlumacza (oraz potrzebne dokumenty of course:tak:) i wszystko mi zalatwi-umiejscowienie,pesel i becikowe.Nie ukrywam ze sie ciesze:-D
No to faktycznie jest z czego sie cieszyć:)Powodzenia-i napisz jak się sprawy mają w pl-moze ja o czyms niepamiętam...

=
mi mama tez wszystko sama załatwiala i nie potrzebowałysmy potwierdzenia od notariusza pesel i umiejscowienie jak i zameldowaie malej zrobila bez problemu potrzebowala tylko przetlumaczyc akt urodzenia u tlumacza przysieglego ale z becikow bylo gorzej powiedzieli ze tylko i wyłacznie moge zrobic to sama

Ewuś-napewno co potrzebujesz stąd to papier,o którym ostatnio duuużo pisałyśmy-czyli zaświadczenie od lekarza,że w ciąży byłaś pod jego opieką od 10go(najpózniej)tygodnia ciąży.ja sobie sama daty wpisałam a on tylko podpieczętował i podpisał(formularz możesz sobie wydrukować) W pl.tłumaczysz akt urodzenia dzidzi,idziesz do urzędu gminy(w moim przypadku),gdzieniegdzie zajmuje się tym opieka socjalna-wypełniasz na miejscu formularz,podpisujesz orzeczenie,że partner ani Ty nigdzie indziej się nie staraliście o beecikowe...i jeżeli wszystko pójdzie pomyslnie to przyjmą i orzekną pozytywnie:)powodzenia
a tak w ogóle to proszę link do stronki,na której wszystkie dokumenty są wymienione Becikowe - Przewodnik Krok po Kroku
lubiczanka-bardzo bardzo dziekuje za informacje.nawet pojelam o co chodzi i bede probowac.:tak::-D

reklama
Anineczko kochana-ostatnie dwa linki które wkliełaś bardzo mi pomogły-psychicznie,ponieważ uwierzyłam dzięki nim ,że może uda mi sie otzrymać to becikowe.Jesteś niezastąpiona i naprawdę WIELKIE DZIĘKI(szczerze).Przepraszam,że taka dupa ze mnie:(

Do góry