reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

a ja mam takie pytanko, bo wlasnie dzis zlozylam papiery na JB i JA, tego pierwszego raczej mi nie przyznaja bo nie mam tych 104 skladek (brakuje mi jakis 13), ale babka mowila cos o jakims interview, po poczytaniu waszych postow domyslam sie ze chodzi o rozmowe z tym calym officerem i stad moje pytanie do dziewczyn ktore przez to przechodzily, jak to mniej wiecej wyglada i o co dokladnie pytaja na takim interview??? bardzo prosze o odpowiedz :-)

Witam
Ja miałam taką rozmowę 2 lata temu co prawda, ale mam nadzieje że Ci pomogę.:tak::tak::tak::tak:
A wiec... rozmowa przebiegała dość luźno:cool2::cool2::cool2:. Pytania dotyczyły najpierw powód ubiegania sie, następnie pytania dotyczące pracy męża... gdzie pracuje, od kiedy, ile km dojeżdża do pracy i poprosiła o payslipy.( Z tego co pamiętam 3 ostatnie wystarczyły). Następnie pytania o warunki mieszkalne... gdzie, ile wynosi rent, jak wysokie płacimy rachunki miesięcznie.( ja miałam ze sobą rachunki, Zerknęła tylko i nie kopiowała do dokumentów). Przedstawiłam jej również wyciągi z kont - mojego i męża. Pytała o oszczędności i kredyty. A i pytanie ważne .... czy jestem gotowa na podjęcie pracy... oczywiście odpowiedziałam że tak:confused::confused::confused: ale pod pewnymi warunkami, nie mam z kim zostawiać dziecka, wiec praca musi być wieczorami jak mój małżonek powróci z pracy. Dodatkowym pytaniem z jej strony było czy mamy jakąś rodzinę w IE.
Z tego co pamiętam to tyle. Na koniec powiedziała mi co mi sie nie należy:dry::dry::dry:.... i stwierdziła że przyjdzie decyzja i postara się mi jakoś pomóc. Po tygodniu zadzwoniła na kom. i zapytała czy chce pieniążki na konto czy na poczcie:happy2::happy2::happy2:.
Wiem że teraz czeka się dłużej na decyzję i że zależy na kogo sie trafi w urzędzie:eek::eek::eek:.
Mogę Ci tylko podpowiedzieć abyś przygotowała jak najwięcej dokumentów możesz... i wykazała sie własną inicjatywą, a nie czekała aż oni cię zapytają. Oczywiście bez przesady:blink::blink::blink:. Poprostu podsuwaj im papierki które masz ze soba, a nuż sie coś przyda.
Mam nadzieję że choć troszkę Ci i innym pomogłam.
Życzę powodzenia...

reklama
czesc dziewczyny :) mam pytanko,czy po urodzeniu dziecka,do załatwienia wszelkich formalnosci jest potrzebny moj paszport? czy moze wystarczy nasz dowód osobisty? bo mam mały problem,mam niewazny paszport,na panienskie nazwisko,co prawda w Polsce czeka wyrobiony nowy,tylko,ze jakos nie mam juz ochoty latac :confused: nie wiem co mam robic,boje sie,ze okaże sie,ze czegos nie da rady załatwic bo nie mam dokumentu :-(

Dzieki bardzo Asienka :) uspokoiłas mnie,a powiedz czy paszport dla dziecka tez wyrobiłas ze swoim dowodem osobistym? wiesz,nawet nie chodzi o to,ze to ma byc paszport,po prostu dokument zeby wywiezc dziecko z irl,ale mysle,ze musi to byc paszport ?

a ja jeszcze w sprawie JB ... czy któraś pamięta które strony trzeba wypełniać z tej formy??
fczy wszystko jak leci??
z góry dziękuję
aaaa i jszcze jak ja mam H&S to mamy wpisać że jestem zatrudniona (bo jaby nie patrzeć to jest jedno i drugie razem... ) czy że otrzymuję kasę od państwa??
bo tego właśnie nie wiemy:sorry:

a ja jeszcze w sprawie JB ... czy któraś pamięta które strony trzeba wypełniać z tej formy??
fczy wszystko jak leci??
z góry dziękuję
aaaa i jszcze jak ja mam H&S to mamy wpisać że jestem zatrudniona (bo jaby nie patrzeć to jest jedno i drugie razem... ) czy że otrzymuję kasę od państwa??
bo tego właśnie nie wiemy:sorry:
a czemu chcesz wypełniac JB jak masz H&S??czy to twój m idzie na JB?
bo ja byłam na H&S i byłam zatrudniona ale daje sie tylko decyzje z H&S,z pracy juz nie bo nie dostajesz wypłat

magda ja nigdy paszportu nie miałam,wszystko załatwiałam na dowód i to jest taki sam dokument jak paszport:tak:

a czemu chcesz wypełniac JB jak masz H&S??czy to twój m idzie na JB?
bo ja byłam na H&S i byłam zatrudniona ale daje sie tylko decyzje z H&S,z pracy juz nie bo nie dostajesz wypłat

magda ja nigdy paszportu nie miałam,wszystko załatwiałam na dowód i to jest taki sam dokument jak paszport:tak:
nie dla siebie tylko dla mojego D ja będę tam tylko wpisana jako partnerka

reklama
Do góry