reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

w dodatku u nas jest taka kwestia, że chcemy, żeby to na męża przychodził CHB, bo ja nie pracowałam tutaj, a wiecie, że cyrki odstawiają z tym CHB i czasem nie przyznają.
Ja też tutaj nie pracowałam i CB jest na mnie, a nie na mojego męża. Jak przyszedł od nich list, żeby potwierdzić czy nadal pracuje, to wypełniał to pracodawca mojego męża i nie było od prawie 3 lat żadnych problemów:tak:

wiecie moze czy do FISu wliczaja macierzynskie jako dochod?mojemu A.obcieli godziny pracy..Zamiast 5ciu dni pracuje teraz 3.Reszte ma mu doplacac socjal ale i tak ponoc polowe dniowki i pomyslalam ze moglby zlozyc o FIS.
Mi się wydaję, że macierzyński liczy się do dochodu:sorry: Ale jeżeli wasz łączny dochód nie przekracza 500e na tydzień to spokojnie możecie złożyć wniosek o FIS:tak: Powodzenia:-)

reklama
Znalazłam coś takiego:
Dodatek rodzinny FIS to pewna kwota pieniędzy wolna od podatku, wpłacana na konto osoby, która posiada na swoim utrzymaniu dzieci. ponadto ta osoba musi spełniać następujące wymogi:
musi pracować 19 lub więcej godzin w skali tygodnia (albo 38 lub więcej godzin w okresie dwóch tygodni)
jej zatrudnienie trwa minimum trzy miesiące
opiekuje się przynajmniej jednym dzieckiem
jej zarobki (i wszystkie dochody netto) wynoszą mniej niż ustalona kwota, która zależy od liczby domowników

madbebe jak sie nie myle to do fisu trzeba miec kontrakt na full time....jesli maz ma pol etatu to chyba nie dostaniecie fisu....moj tez pracuje na pol 3 dni w tyg i reszte doplaca socjal

Ale jest tam napisane, że o FIS mogą starać się osoby pracujące minimum 19 godzin tygodniowo, czyli pół etatu. A ile godzin pracuje madbebe Twój mąż?? jak powyżej 19 to chyba możecie się starać.

A. jest zatrudniony na full time,tylko zredukowali mu godziny,jak i wszystkim pozostalym z 39ciu do 24ch,wiec nadal jest ponad 19cie.Byl dzis w socjalu w sprawie doplaty za te pozostale dni i dali mu do wypelnienia formularz o jobseekers allowance/benefit.Jesli zlozy o to,nie dostaniemy FISu na pewno,bo jest wyraznie napisane ze wtedy nie przysluguje...Wiec chyba lepiej skladac o FIS niz o JB-byloby chyba wiecej pieniedzy.Bo ta doplata ktora dostaje Twoj maz aga to pelna dniowka czy jakas okrojona kwota?jakie to wszystko skomplikowane:eek:

madbebe problem w tym ze moj maz byl na jobseeker benefits i w czassie trwania tego bezrobotnego zostal zatrudniony na pol etatu....i teraz dostaje z bezrobotnego 209 euro za te dni kiedy nie pracuje( ale to jest wyliczone na mnie i dzieciaki:)

Madbebe ale z fisem to jest tak ze biora srednia z kilku ostatnich tygodni i od tego wyliczaja Fis, wiec obawiam sie ze mozecie za duzo nie dostac tego fisu chyba ze tak czy siak mieliscie male zarobki....

Madbebe ale z fisem to jest tak ze biora srednia z kilku ostatnich tygodni i od tego wyliczaja Fis, wiec obawiam sie ze mozecie za duzo nie dostac tego fisu chyba ze tak czy siak mieliscie male zarobki....

no nie wiem...skoro tak to poczekam jeszcze i zloze pozniej.W formularzu pracodawca wypelnia zarobki z 4ch ostatnich tygodni wiec tylko takie dane beda miec i zadaja 2ch ostatnich payslipow.Wiec mysle ze za jakis miesiac moge zlozyc.

dzieki Wam za info!

U nas wlasnie jakos tak bylo ze mezowi ucieli godziny i chcielismy sie starac o fis. Poczekalismy ciutke i dalismy wlasnie te "chude" ostatnie payslipy ale na form od fis ksiegowy z firmy mial cos powypelniac no i wypelnil...dane z calego roku po czym wyliczyl srednia ktora wyszla juz dosc duza gdyz jakis czas wczesniej maz mial nadgodziny wiec bylo ok. Wiec odpuscilismy z fisem bo moze dostalibysmy ze 20-30 e...:-(....ale zawsze mozesz ywpelnic i zlozyc, nic cie to nie kosztuje a moze cosik sie jednak dostanie...:tak:

reklama
dziewczyny czy ktoras z Was wie moze co to za formularz p43? dostalam ksero z taxu bo moj pracodawca robil problemy z wydaniem p45 i nie wiem co z tym zrobic? czy to jest w zastepstwie p45 czy jak? nigdzie nie moge znalesc info:eek:

Do góry