reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
hwh ewelcia czemu...bo jest p****ty :tak: a tak serio to robi na zlosc, bo podalam go do right commisionera...i nawet na ostatnim spotkaniu z RC obiecal mi dac p45 palant jeden...a i tak go znowu podkabluje za to i jeszcze za to ze wymyslil sobie jakas kwote ktora mi zaplacil jako payment (ktora widniej na p43) a ja przeciez w tym roku zadnej kasy od niego nie dostalam:wściekła/y: no ale jak on prosto w oczy przy RC potrafil mi powiedziec ze mi zaplacil cash to na papierku tym bardziej...uhhh jak ja go nie nawidze:wściekła/y:
a to p43 to tyle co sie dowiedzialam to jest to formularz ktory wysyla taxoffice do pracodawcy w przypadku gdy pracownik ma problem z uzyskaniem p45, pracodawca musi to wypelnic i odeslac;-)wygladem przypomina p45

Mam pytanie wiecie może coś na temat leczenia w PL za darmo. Ja mam te karty unijne są one na nagłe wypadki i zachorowania ale gdzieś wyczytałam że można załatwić jakiś form E-106 i ma się też leczenie za darmo tylko nie wiem kto to może wystawić :tak:Słyszałyście o tym???:-D

Witam. Chcemy z mężem starać się o takie mieszkanie socjalne, ale nie wiemy gdzie zdobyć formularze i gdzie je złożyć. Mieszkamy teraz w Co. Cork, więc rozumiem, że trzeba to załatwiać w lokalnym urzędzie. Bardzo proszę o informacje, bo nasza sytuacja jest średnio ciekawa. Z góry dziękuję.

ja mam małe pytanko...
mój facet idzie na socjala ... i powiedziano mu żeby złożył tą formę na jobseeer benefit, p45 , dwód osobisty i potwierdzenie zamieszknia...
wspominli też o jakichś znaczkach...
ale my nie mamy pojęcia co to za znaczki i gdzie je można dostać..
ma ktoś może taką iformację??

Jesli idzie na JB to musi miec okreslona ilosc PRSI a ostatnio wlasnie kolezanka mi powiedziala ze oni niby wlasnie na te skladki prsi mowia stamps, wiec moze o tym mowili? Chociaz pewna co do tego to nie jestem bo ona cos mi o tym nowila a ja nie bardzo sobie ta wiadomosc przyswoilam wiec moze i glupoty tu pisze ;-)....ale zaraz pewnie ktos bardziej zorientowany cos odpisze :tak::-)

dokladnie, stamps czyli znaczki mowia na skladki PRSI, musisz miec odpowiednia ilosc

a ja mam takie pytanko, bo wlasnie dzis zlozylam papiery na JB i JA, tego pierwszego raczej mi nie przyznaja bo nie mam tych 104 skladek (brakuje mi jakis 13), ale babka mowila cos o jakims interview, po poczytaniu waszych postow domyslam sie ze chodzi o rozmowe z tym calym officerem i stad moje pytanie do dziewczyn ktore przez to przechodzily, jak to mniej wiecej wyglada i o co dokladnie pytaja na takim interview??? bardzo prosze o odpowiedz :-)

no może być że te składki..
czyli już wszystko jasne :-) dziękuję dziewczynmy za odpowiedź...
bo ja to myślałam że poza tymi składkami PRSI jezcze coś musi być:sorry:
a jeśli ma te składki (pracował 3 lata legalnie więc ma napewno) to dostanie ten beefit bez problemu??

reklama
Do góry