reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Spadek i przyrost wagi oraz wzrost dziecka -wątek zbiorczy

Mój Maks na pół roku ważył niecałe 6 a teraz na rok 8600 (ale był o prawie kilo cięższy " na starcie") urodzeniowa 2740 wypisowa 2600 (pierwsze pół roku przybierał 400-500 na miesiąc drugie 300g) Na pół roku powinny podwoić wagę urodzeniową na rok potroić. Więc wygląda że u Was jest ok.

reklama
chyba wszystkie Hanki takie drobne:)) moja ur sie w 37tc z waga 2490g i 48cm. Rozwija sie normalnie, zaczela raczkowac na 6 m-cy, chodzic na roczek. Łobuz z niej niezły:)) na 6 m-cy ważyła 6350g:), na 18 m-cy wazy niecałe 10kg:) i niczego jej nie brakuje... wyniki ma dobre:)nie ma co sie martwic

7 siadać (gdzieś ok 7,5) raczkowac zaraz po a chodzić jak skończył 11 miesięcy lekkim łatwiej :)
ja też się kiedyś martwiłam ale już mi przeszło:)) taka natura tych naszych patyków.

Moja Martynka również była hipotrofikiem, urodziła się w 38tc z wagą 2170g i od początku na punkcie jej wagi mam lekkiego hopla. Karmiona była bardziej kalorycznym mlekiem dla dzieci z niską wagą - PreNan albo Bebilon nenatal premium i faktycznie udało mi się ją dzięki temu podkarmić, choc piła zawsze mniej niż norma dla jej wieku. Dużo dała tez zmiana smoczka na bardziej miękki - Lovi. Teraz niestety znowu mam problem bo mam wrażenie że mleko przestało jej smakować, karmie ją jak robi się senna i nie ma siły sie bronić:( Nic nie dało dosypywanie kaszek smakowych, słoiczki tez za bardzo jej nie podchodzą:( Aż sie boję co będzie dalej. Ostatnio ważyła 5900.

reklama
Do góry