reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Słodkie mamy - czyli wrzesniowe cukrzycówki ;)

elleni dziękuję za odpowiedź :) w czwartek jadę na ktg to się dopytam :D a jak nie, to 12 mam wizytę więc już po diabetologu ;P

Aaaa zapomniałam jeszcze podziękować, za możliwość uzyskania od Ciebie recepty. Bardzo Ci kochana dziękuję ;)

reklama
animka90 nie ma za co :) ja dostaję na każdej wizycie u diabetologa receptę na paski, a że mam średnio co 2 tyg to tych recept naprawdę sporo :) paski na zapas wykupuję żeby mieć na później bo po ciąży nikt mi recepty nie wypisze już, a paski zawsze się przydadzą ;)

animka rodziłam naturalnie pomimo cukrzycy, a może twoja dieta polega na tym, że masz jeść co dwie trzy godziny ale po trochu ponieważ twój organizm wolniej przetwarza węglowodany

bojąca właśnie tak staram się teraz jeść - dużo częściej a mniej :p bo ja to raczej należę do grupy, która woli pół dnia nie jeść i dopiero porządnie się najeść (wiem, że to nie zdrowe :p)

Dziewczyny dajcie jakieś pomysły co jecie na śniadanie bo ja już głupieję...

Ostatnia edycja:
U mnie teraz cukier się uspokoił. I rano i po każdym posiłku jest w normie :) i biorę do każdego posiłku tylko 2j insuliny.

Może jeszcze wszystko się unormuje.

Animka na śniadanie możesz zjeść chleb wasa czy razowy z sałatą, pomidorem ogórkiem i chudą wędliną. To najbezpieczniejsza opcja. Pomyślę coś jeszcze i napiszę.

Kilka pomyslow:

Bez chleba:

omlet bez mąki z wkrojoną szynką. Jak masz ochotę to odrobina sera na wierzch

jajecznica z pewną dozą fety (nie trzeba dosalać)

jajecznica z groszkiem n.p. mrożonym

zapiekanka z chleba razowego. Chlebek na to plasterek cebuli/szynka/ser i zapiec pychota!

Zwykła kanapka ale z listkiem salaty lodowej na wierzchu

sałatka z tuńczyka z puszki z n.p. groszkiem lub lepiej fasolką i odrobiną majonezu. Super w tym smakuje jeszcze gotowane jajko. Jak nie chcesz zbyt kalorycznie to wybieraj tuńczyka w sosie własnym.

Możesz też spróbować serek wiejski z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem - być może u cb nie będzie podwyższał cukru nabiał. Jak się nie przekonasz nie będziesz wiedzieć.
I jajko na twardo u mnie się sprawdzało :)

Oczywiście nie ręcze, że u cb po tych daniach cukier nie osiągnie wartości kosmicznych. Każda z nas niestety inaczej reaguje. Ja podsunęłam pomysły, a ty dostosuj je pod siebie :)

Ostatnia edycja:
Animka ja na śniadanie to narazie mam standard, czyli ze 2-3 małe kromki chleba ciemnego żytniego (np. w biedronce jest taki pakowany bez słonecznika małe kromeczki ma) i na to trochę masła, sałata, szynka, pomidor/ogórek, czasem jajo na twardo, szczypiorek.
Jajecznica mi bokiem wychodzi więc nie jem, a poza tym wolę nie eksperymentować ze smażonymi rzeczami, wolę je całkowicie sobie odpuścić, chociaż od wczoraj za mną chodzą naleśniki i chyba je dziś spróbuję zrobić na mące żytniej może się uda bez tłuszczu, zobaczę co będzie się działo u mnie z cukrem, do tego starte jabłko z cynamonem :-D mmm aż już mi ślinka cieknie :)

Dzięki dziewczyny za pomysły - będę sprawdzać :D u mnie jak na chwilę obecną najlepiej sprawdziła się zupa pieczarkowa ze śmietaną xD w ogóle gdyby nie śniadanie i kolacja to cukier mam w normie :p

I wiecie co, z moich pomiarów wychodzi, że nie mogę jeść kupnej wędliny xD no oszaleje ;P

a_nka super! Może za chwilę, już w ogóle da Ci spokój :p

Dziewczyny ja jeszcze nie jestem zdiagnozowana jako cukrzycowa mama no ale wyniki krwi mialam nie fajne (teraz czekam na wyniki z testu z glukoza) ale stwierdzilam ze juz cos zaczne zmieniac w diecie tak na wszelki wypadek i mam pytanie. Piszecie ze nie wolno nabialu rano ale jak pije kawe z mlekiem to moge? I ja ja zawsze slodze cukrem bo bez jest dla mnie nie do wypicia to moge uzywac slodzika?

reklama
Kusiak co do słodzików to z tego co wiem można stewie, a reszty lepiej unikać.

Kawa z mlekiem na pierwsze śniadanie to nie najlepszy pomysł, potem tak. Ale rzecz wiadoma sama musisz zobaczyć czy cukier po niej jest ponad normę,

Wrzucam tu wam jeszcze przykładowy jadłospis zaczerpnięty z jakiegoś innego forum cukrzycówek:
Jak dla mnie jest całkiem sensowny :)

śniadanie I -
kanapka z tuńczykiem, papryka, herbata bez cukru
pieczywo - 3 małe kromki, margaryna, tuńczyk w sosie własnym 100g -1/2 puszki, papryka

śniadanie II -
kanapka z serem żółtym, sałatka warzywna
pieczywo 2 - 1 mała kromka, ser zółty , groszek zielony, jabłko, ogórek kiszony, pory , majonez 5 g - jedna łyżeczka

obiad -
krupnik, wołowina duszona z jarzynami, ziemniaki, ogórek konserwowy, kompot b/cukru
ziemniaki 140g -2 średnie, ogórek konserwowy 100g - 1 średni

podwieczorek -
kisiel z truskawkami
mąka ziemniaczana 15g - 3 łyżeczki, truskawki 200 g - 16 szt

kolacja -

ziemniaki puree z kefirem, surówka, jabłko
ziemniaki 150g -2 łyżki, margaryna 3g - 1 płaska celna, kefir 200g 3/4 szklanki, sałata 200 g, rzodkiewka 50 g, jogurt nat. 5 g - 1 łyżeczka, jabłko 100 g - średnie

Ostatnia edycja:
Do góry