reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Słodkie mamy - czyli wrzesniowe cukrzycówki ;)

elleni dziękuję za odpowiedź :) w czwartek jadę na ktg to się dopytam :D a jak nie, to 12 mam wizytę więc już po diabetologu ;P

Aaaa zapomniałam jeszcze podziękować, za możliwość uzyskania od Ciebie recepty. Bardzo Ci kochana dziękuję ;)

reklama
animka90 nie ma za co :) ja dostaję na każdej wizycie u diabetologa receptę na paski, a że mam średnio co 2 tyg to tych recept naprawdę sporo :) paski na zapas wykupuję żeby mieć na później bo po ciąży nikt mi recepty nie wypisze już, a paski zawsze się przydadzą ;)

animka rodziłam naturalnie pomimo cukrzycy, a może twoja dieta polega na tym, że masz jeść co dwie trzy godziny ale po trochu ponieważ twój organizm wolniej przetwarza węglowodany

bojąca właśnie tak staram się teraz jeść - dużo częściej a mniej :p bo ja to raczej należę do grupy, która woli pół dnia nie jeść i dopiero porządnie się najeść (wiem, że to nie zdrowe :p)

Dziewczyny dajcie jakieś pomysły co jecie na śniadanie bo ja już głupieję...

Ostatnia edycja:
U mnie teraz cukier się uspokoił. I rano i po każdym posiłku jest w normie :) i biorę do każdego posiłku tylko 2j insuliny.

Może jeszcze wszystko się unormuje.

Animka na śniadanie możesz zjeść chleb wasa czy razowy z sałatą, pomidorem ogórkiem i chudą wędliną. To najbezpieczniejsza opcja. Pomyślę coś jeszcze i napiszę.

Kilka pomyslow:

Bez chleba:

omlet bez mąki z wkrojoną szynką. Jak masz ochotę to odrobina sera na wierzch

jajecznica z pewną dozą fety (nie trzeba dosalać)

jajecznica z groszkiem n.p. mrożonym

zapiekanka z chleba razowego. Chlebek na to plasterek cebuli/szynka/ser i zapiec pychota!

Zwykła kanapka ale z listkiem salaty lodowej na wierzchu

sałatka z tuńczyka z puszki z n.p. groszkiem lub lepiej fasolką i odrobiną majonezu. Super w tym smakuje jeszcze gotowane jajko. Jak nie chcesz zbyt kalorycznie to wybieraj tuńczyka w sosie własnym.

Możesz też spróbować serek wiejski z rzodkiewką, ogórkiem, szczypiorkiem - być może u cb nie będzie podwyższał cukru nabiał. Jak się nie przekonasz nie będziesz wiedzieć.
I jajko na twardo u mnie się sprawdzało :)

Oczywiście nie ręcze, że u cb po tych daniach cukier nie osiągnie wartości kosmicznych. Każda z nas niestety inaczej reaguje. Ja podsunęłam pomysły, a ty dostosuj je pod siebie :)

Ostatnia edycja:
Animka ja na śniadanie to narazie mam standard, czyli ze 2-3 małe kromki chleba ciemnego żytniego (np. w biedronce jest taki pakowany bez słonecznika małe kromeczki ma) i na to trochę masła, sałata, szynka, pomidor/ogórek, czasem jajo na twardo, szczypiorek.
Jajecznica mi bokiem wychodzi więc nie jem, a poza tym wolę nie eksperymentować ze smażonymi rzeczami, wolę je całkowicie sobie odpuścić, chociaż od wczoraj za mną chodzą naleśniki i chyba je dziś spróbuję zrobić na mące żytniej może się uda bez tłuszczu, zobaczę co będzie się działo u mnie z cukrem, do tego starte jabłko z cynamonem :-D mmm aż już mi ślinka cieknie :)

Dzięki dziewczyny za pomysły - będę sprawdzać :D u mnie jak na chwilę obecną najlepiej sprawdziła się zupa pieczarkowa ze śmietaną xD w ogóle gdyby nie śniadanie i kolacja to cukier mam w normie :p

I wiecie co, z moich pomiarów wychodzi, że nie mogę jeść kupnej wędliny xD no oszaleje ;P

a_nka super! Może za chwilę, już w ogóle da Ci spokój :p

Dziewczyny ja jeszcze nie jestem zdiagnozowana jako cukrzycowa mama no ale wyniki krwi mialam nie fajne (teraz czekam na wyniki z testu z glukoza) ale stwierdzilam ze juz cos zaczne zmieniac w diecie tak na wszelki wypadek i mam pytanie. Piszecie ze nie wolno nabialu rano ale jak pije kawe z mlekiem to moge? I ja ja zawsze slodze cukrem bo bez jest dla mnie nie do wypicia to moge uzywac slodzika?

reklama
Kusiak co do słodzików to z tego co wiem można stewie, a reszty lepiej unikać.

Kawa z mlekiem na pierwsze śniadanie to nie najlepszy pomysł, potem tak. Ale rzecz wiadoma sama musisz zobaczyć czy cukier po niej jest ponad normę,

Wrzucam tu wam jeszcze przykładowy jadłospis zaczerpnięty z jakiegoś innego forum cukrzycówek:
Jak dla mnie jest całkiem sensowny :)

śniadanie I -
kanapka z tuńczykiem, papryka, herbata bez cukru
pieczywo - 3 małe kromki, margaryna, tuńczyk w sosie własnym 100g -1/2 puszki, papryka

śniadanie II -
kanapka z serem żółtym, sałatka warzywna
pieczywo 2 - 1 mała kromka, ser zółty , groszek zielony, jabłko, ogórek kiszony, pory , majonez 5 g - jedna łyżeczka

obiad -
krupnik, wołowina duszona z jarzynami, ziemniaki, ogórek konserwowy, kompot b/cukru
ziemniaki 140g -2 średnie, ogórek konserwowy 100g - 1 średni

podwieczorek -
kisiel z truskawkami
mąka ziemniaczana 15g - 3 łyżeczki, truskawki 200 g - 16 szt

kolacja -

ziemniaki puree z kefirem, surówka, jabłko
ziemniaki 150g -2 łyżki, margaryna 3g - 1 płaska celna, kefir 200g 3/4 szklanki, sałata 200 g, rzodkiewka 50 g, jogurt nat. 5 g - 1 łyżeczka, jabłko 100 g - średnie

Ostatnia edycja:
Do góry