reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Skrócona szyjka w pierwszym trymestrze

reklama
Dokładnie od 24 kwietnia i z tydzień temu się uspokoiło. Miałam już dwa krwawienia, że byłam pewna, że poronię. Pozniej każdego dnia wychodziły ze mnie jakieś strzępki i fragmenty tkanek
A co lekarz na to ? Jakas przyczyna tych krwawień musi być

Przyczyną jak usłyszałam nieznana, po wizycie u ginekologa dostałam największego krwawienia a kilka godzin wcześniej na USG usłyszałam, że na USG żadnej krwi nie widać, więc jestem teraz bardzo ostrożna i wolę się jeszcze zapytać innych mam o ich doswiadczenia

Jeżeli chodzi o założenie pessaru czy szwu to wiem że nie może być żadnej infekcji. Wcześniej pobierają wymaz z szyjki. Ja miałam na szyjce zmianę CIN 2 i mi założyli

Piszesz szew a może wystarczy w takiej sytuacji pessar czy lepszy i skuteczniejszy jest szew ? Ja miałam bardzo szybki poród i boję się co byłoby gdyby nie zdążyli go ściągnąć tylko pytanie co lepsze
Jeśli wszystko jest ok pessar zdejmuje się w 37 TC gdy ciąża jest już donoszona. Mój pierwszy poród też był ekspresowy dlatego po zdjęciu pessar wiedząc że mam już 4 cm rozwarcia zaciskał nogi by nie urodzić przed CC. Nie uśmiechało mi się rodzić naturalnie pierwsze nóżki.

Czyli w Twoim przypadku pessar spełnił swoją rolę 🙂
Jeśli wszystko jest ok pessar zdejmuje się w 37 TC gdy ciąża jest już donoszona. Mój pierwszy poród też był ekspresowy dlatego po zdjęciu pessar wiedząc że mam już 4 cm rozwarcia zaciskał nogi by nie urodzić przed CC. Nie uśmiechało mi się rodzić naturalnie pierwsze nóżki.

A na jaką szyjke Ci założono ten pessar to prawda że jak jest rozwarcie to tylko szew ratuje sytuację?

reklama
Któraś z Was mogłaby podzielić się jeszcze swoim doświadczeniem dotyczącym pessara, dwu okrężnego czy w ogóle skracająca szyjka ?
ja mam aktualnie pessar, przy tej ciąży założony zapobiegawczo przy szyjce 2,7mm bo w pierwszej ciąży była podobna historia, ale szyjka poszła szybciej. Wtedy też w 36 tyg lekarz ściągnął go i urodziłam 2 dni później, więc w mojej sytuacji bardzo pomógł. Przede wszystkim nie musiałam leżeć plackiem od momentu jego założenia i żyłam w miarę normalnie, oszczędzając się oczywiście i kontrolując co wizytę.

Do góry