reklama
Cookie_
Moderator
Przy założonym pessarze lekarz już nie informował mnie o długości szyjki. Kontrolnie sprawdzał czy wszystko trzyma. W momencie jego zdejmowania w 37 TC miałam 4 cm rozwarcia. Że wzgl na CC (ułożenie miednicowe) tydzień polezalam plackiem by dotrwać. W poprzedniej ciąży z 4cm rozwarcia w 32tc przy chodzeniu tylko do WC w szpitalu w ciągu kilku dni zrobiło się pełne rozwarcie. Plackiem z zakazem chodzenia wyleżałam do 36tc.Ja tylko czekam na kolejną wizytę, bo 12 idę. Ciekawa jestem jak wytrzymam, bo bardzo się denerwuję. Pessar czy szew rzeczywiście są skuteczne i ograniczyły Wam skracanie szyjki ?
W mojej ocenie pessar sprawdził się, do 7 mies. pracowałam.
Czyli w pierwszej ciąży nic nie miałaś założone tak jak ja ?Przy założonym pessarze lekarz już nie informował mnie o długości szyjki. Kontrolnie sprawdzał czy wszystko trzyma. W momencie jego zdejmowania w 37 TC miałam 4 cm rozwarcia. Że wzgl na CC (ułożenie miednicowe) tydzień polezalam plackiem by dotrwać. W poprzedniej ciąży z 4cm rozwarcia w 32tc przy chodzeniu tylko do WC w szpitalu w ciągu kilku dni zrobiło się pełne rozwarcie. Plackiem z zakazem chodzenia wyleżałam do 36tc.
Asiaxz
Fanka BB :)
Ja przy ściągnięciu miałam 2cm tyle co przy założeniu.Przy założonym pessarze lekarz już nie informował mnie o długości szyjki. Kontrolnie sprawdzał czy wszystko trzyma. W momencie jego zdejmowania w 37 TC miałam 4 cm rozwarcia. Że wzgl na CC (ułożenie miednicowe) tydzień polezalam plackiem by dotrwać. W poprzedniej ciąży z 4cm rozwarcia w 32tc przy chodzeniu tylko do WC w szpitalu w ciągu kilku dni zrobiło się pełne rozwarcie. Plackiem z zakazem chodzenia wyleżałam do 36tc.
Cookie_
Moderator
Tak, bo nagle na wizycie w 32 TC okazało się że mam 4 cm rozwarcia i od razu na porodowke mnie lekarz wysyłał.Czyli w pierwszej ciąży nic nie miałaś założone tak jak ja ?
Asiaxz
Mi w ciągu tygodnia skróciła się 2 cm i się otworzyła zewnątrz na 2cm i wewnątrz na 1cmA szybko zaczęła Wam się skracać szyjka ?
Asiaxz
I jeszcze miesiąc wytrwałas z takim rozwarciem no szokTak, bo nagle na wizycie w 32 TC okazało się że mam 4 cm rozwarcia i od razu na porodowke mnie lekarz wysyłał.
Lady Loka
W 1 ciązy nie wiem, bo mi lekarka długości nie badała w 1 trynestrze, a potem się skróciła szybciorem i urodziłam w 22tc.A szybko zaczęła Wam się skracać szyjka ?
W 2 ciąży od wizyty w 7tc to wizyty w 14tc zeszła z 3.8cm do 2.2cm. W 14tc miałam założony profilaktyczny szew okrężny, który w 28tc zjechał przez wewnętrzne rozwarcie, które mi się zrobiło. Urodziłam w tym samym dniu, nie było szans na zatrzymanie porodu, ja praktycznie nie reaguję na te leki hamującr skurcze. Leżałam prawie plackiem całą ciążę.
Pamiętaj, że wartość graniczna to 25mm w 20tc. Jeżeli jest mniej, powinna być wprowadzona profilaktyka. Natomiast u Ciebie nie wiadomo czy ona taka jest czy się skróciła. Niewydolność w 1 ciązy jest za to wskazaniem do założenia szwu. Więc najlepiej, jakbyś znalazła lekarza, który szwy zakłada i poszła do niego na konsultację jak najszybciej. Szew profilaktyczny zakłada się tylko do konkretnego momentu, potem jest ryzyko przebicia worka owodniowegi.
reklama
Dokładnie, nigdy w życiu bym nie pomyślała, że to możliwe a jednak cuda się zdarzają i wspaniałe, że się udałoI jeszcze miesiąc wytrwałas z takim rozwarciem no szok