reklama
Asiaxz
Fanka BB :)
I co się później dalej działo założyli szew albo pessar? U mnie od razu powiedzieli że w kolejnej ciąży będzie szew zapobiegawczoTo moja druga ciąża, w poprzedniej szyjka była długa, ale zaczęła się skracać w 20 tygodniu. W 26 tyg. miała 2,6 cm a na początku ciąży 5 cm. W pierwszej ciąży miałam stwierdzona niewydolność szyjki macicy dlatego się boję
Lady Loka
A wiesz, jaką mialaś wcześniej?Nie miałam ani szwu ani pessara. Dostawałam luteinę i leżałam "plackiem" kilka miesięcy. Jednak tym razem jest o wiele krótsza stąd moje obawy. Do którego tygodnia udało wam się donosić z krótką szyjka ?
Bo to, ze w poprzedniej ciązy startowałaś z 5cm nie znaczy, że w tej też i że już się skróciła. Po prostu trzeba obserwować. 3cm nie jest wartością ani graniczną ani niepokojącą.
Cookie_
Moderator
U mnie też profilaktycznie w 2 ciąży od razu założono pessarI co się później dalej działo założyli szew albo pessar? U mnie od razu powiedzieli że w kolejnej ciąży będzie szew zapobiegawczo
Asiaxz
Ja prawie 38 tydzień miałam cesarkę. W sumie nie rozumiem czemu nie założyli Ci szwu albo pessaru. Ja nie musiałam leżeć po założeniu szwu. Tylko bralalm utrogestanNie miałam ani szwu ani pessara. Dostawałam luteinę i leżałam "plackiem" kilka miesięcy. Jednak tym razem jest o wiele krótsza stąd moje obawy. Do którego tygodnia udało wam się donosić z krótką szyjka ?
Asiaxz
Może u mnie też się zdecyduja na pessar. Jestem jeszcze po konizacji więc nie wiem czy jest taka możliwośćU mnie też profilaktycznie w 2 ciąży od razu założono pessar
Asiaxz
U mnie szew się sprawdził w 100 procentach. Szyjka zaczęła ponownie się otwierać dopiero w 36 tygJa tylko czekam na kolejną wizytę, bo 12 idę. Ciekawa jestem jak wytrzymam, bo bardzo się denerwuję. Pessar czy szew rzeczywiście są skuteczne i ograniczyły Wam skracanie szyjki ?
reklama