reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Skrócona szyjka w pierwszym trymestrze

To moja druga ciąża, w poprzedniej szyjka była długa, ale zaczęła się skracać w 20 tygodniu. W 26 tyg. miała 2,6 cm a na początku ciąży 5 cm. W pierwszej ciąży miałam stwierdzona niewydolność szyjki macicy dlatego się boję

reklama
To moja druga ciąża, w poprzedniej szyjka była długa, ale zaczęła się skracać w 20 tygodniu. W 26 tyg. miała 2,6 cm a na początku ciąży 5 cm. W pierwszej ciąży miałam stwierdzona niewydolność szyjki macicy dlatego się boję
I co się później dalej działo założyli szew albo pessar? U mnie od razu powiedzieli że w kolejnej ciąży będzie szew zapobiegawczo

Nie miałam ani szwu ani pessara. Dostawałam luteinę i leżałam "plackiem" kilka miesięcy. Jednak tym razem jest o wiele krótsza stąd moje obawy. Do którego tygodnia udało wam się donosić z krótką szyjka ?

Nie miałam ani szwu ani pessara. Dostawałam luteinę i leżałam "plackiem" kilka miesięcy. Jednak tym razem jest o wiele krótsza stąd moje obawy. Do którego tygodnia udało wam się donosić z krótką szyjka ?
A wiesz, jaką mialaś wcześniej?
Bo to, ze w poprzedniej ciązy startowałaś z 5cm nie znaczy, że w tej też i że już się skróciła. Po prostu trzeba obserwować. 3cm nie jest wartością ani graniczną ani niepokojącą.

Ja prawie 38 tydzień miałam cesarkę. W sumie nie rozumiem czemu nie założyli Ci szwu albo pessaru. Ja nie musiałam leżeć po założeniu szwu. Tylko bralalm utrogestan

Ja tylko czekam na kolejną wizytę, bo 12 idę. Ciekawa jestem jak wytrzymam, bo bardzo się denerwuję. Pessar czy szew rzeczywiście są skuteczne i ograniczyły Wam skracanie szyjki ?

Ja tylko czekam na kolejną wizytę, bo 12 idę. Ciekawa jestem jak wytrzymam, bo bardzo się denerwuję. Pessar czy szew rzeczywiście są skuteczne i ograniczyły Wam skracanie szyjki ?
U mnie szew się sprawdził w 100 procentach. Szyjka zaczęła ponownie się otwierać dopiero w 36 tyg

reklama
Do góry