Piszesz szew a może wystarczy w takiej sytuacji pessar czy lepszy i skuteczniejszy jest szew ? Ja miałam bardzo szybki poród i boję się co byłoby gdyby nie zdążyli go ściągnąć tylko pytanie co lepszeW 1 ciązy nie wiem, bo mi lekarka długości nie badała w 1 trynestrze, a potem się skróciła szybciorem i urodziłam w 22tc.
W 2 ciąży od wizyty w 7tc to wizyty w 14tc zeszła z 3.8cm do 2.2cm. W 14tc miałam założony profilaktyczny szew okrężny, który w 28tc zjechał przez wewnętrzne rozwarcie, które mi się zrobiło. Urodziłam w tym samym dniu, nie było szans na zatrzymanie porodu, ja praktycznie nie reaguję na te leki hamującr skurcze. Leżałam prawie plackiem całą ciążę.
Pamiętaj, że wartość graniczna to 25mm w 20tc. Jeżeli jest mniej, powinna być wprowadzona profilaktyka. Natomiast u Ciebie nie wiadomo czy ona taka jest czy się skróciła. Niewydolność w 1 ciązy jest za to wskazaniem do założenia szwu. Więc najlepiej, jakbyś znalazła lekarza, który szwy zakłada i poszła do niego na konsultację jak najszybciej. Szew profilaktyczny zakłada się tylko do konkretnego momentu, potem jest ryzyko przebicia worka owodniowegi.
reklama
Lady Loka
Fanka BB :)
Ja miałam szybki poród, a zdążyli zdjąć. Spokojnie.Piszesz szew a może wystarczy w takiej sytuacji pessar czy lepszy i skuteczniejszy jest szew ? Ja miałam bardzo szybki poród i boję się co byłoby gdyby nie zdążyli go ściągnąć tylko pytanie co lepsze
Pessar odciąża szyjkę, ale nie zapobiega jej skracaniu. Szew też nie do końca, ale z zasady powinien utrzymać szyjkę na swojej szerokości jeżeli reszta się skróci całkiem.
Geberalnie nie ma magicznego sposobu na to, żeby szyjka została Ci na poziomie 3cm do końca ciąży. I szew i pessar nie są doskonałe, a ich zadaniem jest wsparcie tego, co powinno działać samo, a nie działa.
angeliskax
Moderator
Nie trzeba leżeć słyszałam, że niektóre wychodzą od razu a niektóre po dniu. Więc chyba to zależy od szpitala. A szew może również założyć lekarz u siebie w gabinecie jeśli ma ta ofertę.A po założeniu szwu trzeba leżeć w szpitalu czy tego samego dnia można wyjść ?
Lady Loka
Wszystko zależy od organizmu. Ja wyszłam następnego dnia.A po założeniu szwu trzeba leżeć w szpitalu czy tego samego dnia można wyjść ?
@angeliskax poważnie szew ambulatoryjnie w gabinecie? Przecież to na znieczuleniu robią. Pessar w gabinecie, szew raczej tylko szpitalnie. Zwłaszcza, że najmniej obciążające znieczulenie dla dziecka to to w kręgosłup.
angeliskax
Moderator
Jezu, dobrze ze mi zwrocilas uwagę miałam na myśli pessar. A napisałam szew.Wszystko zależy od organizmu. Ja wyszłam następnego dnia.
@angeliskax poważnie szew ambulatoryjnie w gabinecie? Przecież to na znieczuleniu robią. Pessar w gabinecie, szew raczej tylko szpitalnie. Zwłaszcza, że najmniej obciążające znieczulenie dla dziecka to to w kręgosłup.
Tak pessar w gabinecie, a szew tylko w szpitalu.
Asiaxz
Masz jakieś krwawienia? Od kiedy?Tylko jak podobno ktoś ma czy miał krwawienia w ciąży to nie zakładają szwu okrężnego ?
reklama