reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Skrócona szyjka w pierwszym trymestrze

reklama
Dokładnie od 24 kwietnia i z tydzień temu się uspokoiło. Miałam już dwa krwawienia, że byłam pewna, że poronię. Pozniej każdego dnia wychodziły ze mnie jakieś strzępki i fragmenty tkanek
A co lekarz na to ? Jakas przyczyna tych krwawień musi być

Przyczyną jak usłyszałam nieznana, po wizycie u ginekologa dostałam największego krwawienia a kilka godzin wcześniej na USG usłyszałam, że na USG żadnej krwi nie widać, więc jestem teraz bardzo ostrożna i wolę się jeszcze zapytać innych mam o ich doswiadczenia

Jeżeli chodzi o założenie pessaru czy szwu to wiem że nie może być żadnej infekcji. Wcześniej pobierają wymaz z szyjki. Ja miałam na szyjce zmianę CIN 2 i mi założyli

Piszesz szew a może wystarczy w takiej sytuacji pessar czy lepszy i skuteczniejszy jest szew ? Ja miałam bardzo szybki poród i boję się co byłoby gdyby nie zdążyli go ściągnąć tylko pytanie co lepsze
Jeśli wszystko jest ok pessar zdejmuje się w 37 TC gdy ciąża jest już donoszona. Mój pierwszy poród też był ekspresowy dlatego po zdjęciu pessar wiedząc że mam już 4 cm rozwarcia zaciskał nogi by nie urodzić przed CC. Nie uśmiechało mi się rodzić naturalnie pierwsze nóżki.

Czyli w Twoim przypadku pessar spełnił swoją rolę 🙂
Jeśli wszystko jest ok pessar zdejmuje się w 37 TC gdy ciąża jest już donoszona. Mój pierwszy poród też był ekspresowy dlatego po zdjęciu pessar wiedząc że mam już 4 cm rozwarcia zaciskał nogi by nie urodzić przed CC. Nie uśmiechało mi się rodzić naturalnie pierwsze nóżki.

A na jaką szyjke Ci założono ten pessar to prawda że jak jest rozwarcie to tylko szew ratuje sytuację?

reklama
Któraś z Was mogłaby podzielić się jeszcze swoim doświadczeniem dotyczącym pessara, dwu okrężnego czy w ogóle skracająca szyjka ?
ja mam aktualnie pessar, przy tej ciąży założony zapobiegawczo przy szyjce 2,7mm bo w pierwszej ciąży była podobna historia, ale szyjka poszła szybciej. Wtedy też w 36 tyg lekarz ściągnął go i urodziłam 2 dni później, więc w mojej sytuacji bardzo pomógł. Przede wszystkim nie musiałam leżeć plackiem od momentu jego założenia i żyłam w miarę normalnie, oszczędzając się oczywiście i kontrolując co wizytę.

Do góry