reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2024

U mnie lekarka powiedziała że widzi na usg że bije i nie będzie mierzyć bo to bardzo wcześnie i nie ma co podgrzewać zarodka na tym etapie. Mam wpisanie że fhr obecne i tyle. Zmierzymy na kolejnej wizycie.
To powiedziala mi dokladnie to samo. Ze na tym etapie ma byc plus, mozna by zmierzyc, ale z reguly sie tego nie robi. To, ze bije wolno to moj wymysl, bo przeciez "miarki" w oczach nie mam.

reklama
Z tego co napisałaś dopiero zaczyna się 6 tydzień to chyba akurat wtedy serduszko zaczyna bic. Ja uważam że nie ma co się martwić.
Uspokajala mnie naprawde duzo razy. W ogole pierwszy raz jestem zadowolona z wizyty u kobiety ginekologa. Rozmawialysmy o badaniach, o Sanco, panoramie. Dala mi skierowanie na prenatalne czym mnie zaskoczyla, bo okazuje sie, ze moge sie zalapac na refundowane. Na koniec jeszcze raz dopytalam o to serduszko czy nie za wolno na pewno to juz sie smiala ale mimo to cierpliwie odpowiadala. U mnie kwestia po prostu ulozenia sobie tego w glowie i ochloniecia. W naszej rodzinie tez wywiad polozniczy troche na bakier wiec mam naprawde mase obaw.

Miałaś jakąś wczesną owulkę? Ładny, wysoki ten wynik 😁

Tydzień ciąży liczyłam na podstawie owulki. Tak mi to pokazuje premom. Z owulki 28/29 listopada wypada 3+6 - 4+1,

Liczę na podstawie owulki, bo zazwyczaj była (wg testów owu i teraz temp) około 18 dnia cyklu. Faza lutealna 11 dni 🙈

Dobrze liczę? 🤣

I jeszcze mam pytanie do Was, czy przy bhcg bierze się pod uwagę ukończony tydzień czy rozpoczęty? Np norma dla 5 tygodnia to między 4-5 czy 5-6?

Załączniki

• 364e8fdf-4a68-4541-abd9-ed4f4c06934a.jpeg
    364e8fdf-4a68-4541-abd9-ed4f4c06934a.jpeg
    25,2 KB · Wyświetleń: 50
Uspokajala mnie naprawde duzo razy. W ogole pierwszy raz jestem zadowolona z wizyty u kobiety ginekologa. Rozmawialysmy o badaniach, o Sanco, panoramie. Dala mi skierowanie na prenatalne czym mnie zaskoczyla, bo okazuje sie, ze moge sie zalapac na refundowane. Na koniec jeszcze raz dopytalam o to serduszko czy nie za wolno na pewno to juz sie smiala ale mimo to cierpliwie odpowiadala. U mnie kwestia po prostu ulozenia sobie tego w glowie i ochloniecia. W naszej rodzinie tez wywiad polozniczy troche na bakier wiec mam naprawde mase obaw.
Wow to super naprawdę 🙂🙂

Tydzień ciąży liczyłam na podstawie owulki. Tak mi to pokazuje premom. Z owulki 28/29 listopada wypada 3+6 - 4+1,

Liczę na podstawie owulki, bo zazwyczaj była (wg testów owu i teraz temp) około 18 dnia cyklu. Faza lutealna 11 dni 🙈

Dobrze liczę? 🤣

I jeszcze mam pytanie do Was, czy przy bhcg bierze się pod uwagę ukończony tydzień czy rozpoczęty? Np norma dla 5 tygodnia to między 4-5 czy 5-6?
Przede wszystkim tygodnie ciąży liczy się od daty ostatniej miesiączki. Są kalkulatory gdzie wpisujesz długość cyklu i masz termin trochę inny niż dla cyklu 28 dni.
Na wysokość bety tak nie patrz, liczy się dobry przyrost. Zagnieżdżenie mogło być różnie 6-12 dpo.

reklama
Wróciliśmy z wizyty i powiem Wam, że mam mętlik w głowie. W obrazie usg "ciąża żywa" ale... No wlasnie ale. Jak Pani dr pokazala mi monitor, to oblał mnie pot, bo moja pierwsza mysla bylo, ze serce bije za wolno i ze zespol Downa (nie pytajcie, mam w rodzinie osobe z ZD i stad moj strach). Zapytalam czy nie za wolno i powiedziala, ze jak na ten moment jest w porzadku. Powiedzialam jej czego sie boje, wysluchala, uspokoila. Ze wg usg ciaza 5+6/6+0 i ze serce moglo dopiero zaczac bic. A to, ze wolno to moje slowa, nie jej. Uspokajala, ze gdyby bylo cos nie tak z zarodkiem to by widziala, na ten moment wg niech serce. bije w porzadku i ze liczy sie FHR + i u mnie tak jest. Wiec musze teraz to po prostu przemielic w glowie. Mam tylko pytanie do tych, ktore juz byly na usg z zarodkiem i sercem. Mialyscie podana wartosc FHR czy po prostu wpisany "+"?
Miałam chyba napisane płód żywy lub ciąża żywa. Byłam dokładnie w tym samym dniu ciąży co Ty, dokładnie taka sama historia 🙂 zakładam że jeśli mnie mdli z dnia na dzień bardziej to chyba fasola żyje i ma się dobrze 🥴

Do góry