Johanna_85
Fanka BB :)
11+1A który to tydzień ?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
11+1A który to tydzień ?
Mój pęcherzyk w okolicy 8go tygodnia miał dziwny kształt, lekarka powiedziała coś w stylu: no cóż, wolałabym to widzieć inaczej. Na kolejnych usg już było ok. A ostatnio podczas prenatalnych pęcherzyk nagle się na kilka minut zmienił, przez jakiś czas miał kształt wlasnie zbliżony do rogala/księżyca. Maluch wyglądał na zgniecionego Gin powiedziała, że to przez skurcz macicy i dziecku nic się nie dzieje, ale i tak zawsze zaleca brać magnez.Dziewczyny, jestem niesamowicie wkurzona po wizycie u swojego lekarza. Mój Dzieć ma dziś 2,83 cm, z USG 9t6d. Ale pęcherzyk ma dziwny wygląd, jak rogalik. I dziecko jest w tym przewężeniu. Mówi mi, że to powodowane jest niedoborem proga. Pytam, czy to znaczy, że zwiększamy proga? A on do mnie z taką pretensją "proszę pani, w ciąży chodzi o zdrowe dziecko, nie o ładny pęcherzyk, a dziecko prawidłowo się rozwija". Wszystko, o co dziś zapytałam, to odpowiadał opryskliwie albo protekcjonalnie. Pytam o wyniki niektórych badań - pretensja, że gdyby coś nie było dobrze, to by sam mi powiedzial. Jest mi przykro, nie jestem lekarzem, skoro już place 400zl, chciałabym móc pytać swobodnie o swoje wątpliwości... Gdybym tak odpowiadała klientom w pracy, klient by nie wrócił :/
Dwa, pytam: dziś nie ma wydruku z USG? On znów się ze mnie śmieje, że przecież nie prosiłam. Tu już się wkurzyłam i powiedziałam, że skoro na każdej wizycie dostałam bez proszenia, nawet zdjęcie pustej macicy z pierwszej wizyty, to nie przyszło mi do głowy, że mam prosić.
I po trzecie, wciąż do niego chodzę, bo ogarnia krzepliwość, mutację mthfr i poważnie traktuje moje niepowodzenie położnicze ORAZ ma świetny sprzęt i jest magikiem prenatalnych. No to się dowiedziałam, że prenatalnych mi nie zrobi, bo wyjeżdża na 3 tygodnie.
Wiem, że nie mogę mieć o wyjazd pretensji, ale po prostu przez całokształt opadły mi ręce.
Mam się martwić tym pęcherzykiem?
Nie martw się, ja też mam więcej energii, od ok. 11 tygodniaKurde 12t0d i czuje się dobrze, wieczorami mam takie małe mdłości ale w ciągu dnia mam już oczy szeroko otwarte i nawet się trochę nudzę…. wiem, że to czas, że gorsze dolegliwości mijają ale mimo wszystko człowiek się martwi
Do końca ciąży będziemy się czymś martwić. A to że mało się rusza, a że jakieś napinanie macicy za szybko...Kurde 12t0d i czuje się dobrze, wieczorami mam takie małe mdłości ale w ciągu dnia mam już oczy szeroko otwarte i nawet się trochę nudzę…. wiem, że to czas, że gorsze dolegliwości mijają ale mimo wszystko człowiek się martwi
Mój pęcherz też nie ma takiego okrągłego kształtu, ale lekarz kompletnie nic na ten temat nie powiedział, więc to zignorowałamMój pęcherzyk w okolicy 8go tygodnia miał dziwny kształt, lekarka powiedziała coś w stylu: no cóż, wolałabym to widzieć inaczej. Na kolejnych usg już było ok. A ostatnio podczas prenatalnych pęcherzyk nagle się na kilka minut zmienił, przez jakiś czas miał kształt wlasnie zbliżony do rogala/księżyca. Maluch wyglądał na zgniecionego Gin powiedziała, że to przez skurcz macicy i dziecku nic się nie dzieje, ale i tak zawsze zaleca brać magnez.
Moim zdaniem nie ma co poruszać tego tematu. Ja w tym roku będę miala 31 lat i chciałam mieć wcześniej dziecko ale życie wybrało za mnie inaczej i nie będę przecież z tego powodu plakac. A teraz jakby patrzeć na to czy będę miala siłę albo czy dziecko będzie miało dziadków to człowiek by chyba zwariował, bo to już nie od nas zależy.. różnie się w życiu uklada, wiec najważniejsze aby być szczęśliwym i otaczać się kochającymi ludźmi. A reszta to jiz jest mało istotna i ile nas to każdy po części będzie miał trochę racji.Każda z nas ma inne oczucia. Tu nie chodzi o lepszy/gorszy. Przykładowo moja mama w wieku 50 lat miala już różne problemy ze zdrowiem, jest super babcia ale już 2 tygodnie urlopu z moimi dziećmi to dla niej wyzwanie. Patrząc na Twoje zdjęcie profilowe domyślam się, że jesteś wysportowana, pewnie i zdrowa więc masz siły i chęci. Ja mam 32 i też już powoli oczuwam różne problemu zdrowotne więc pewnie było by mi ciężej jako 40letnia mama. No i też kwestia priorytetów ktoś np podróżował całe zycie, robił karierę i w wieku tych 40lat chce usiąść i odpocząć. Ja mam odwrotnie. Jako 20 latka urodziłam dzieci, kończyłam studia i nie miałam aż takiej kasy by się bawić. Ja mam to wszystko teraz więc mnie np cieszy że w wieku 50 lat będę miała dorosłe dzieci i głównie skupię się na podróżach i życiu z dnia na dzień. Ale to jest tylko mój wybór. Ani lepszy ani gorszy niż Twój.
Mnie by bardziej przerażało to co spotkało moja kuzynkę i mojego kolegę z pracy tzn mimo tego że obydwoje są w moim wieku to ojców juz nie mają bo zmarli ze starości
I oczywiście mój syn ma w klasie kolegę również bez taty który zmarł jako młody człowiek, no ale z wiekiem ta szansa jest większa
oj tak i do wszystkiego się tak dłuży, najpierw do pierwszych wizyt, później do prenatalnych, a pewnie później do pierwszych ruchów dziecka życie od etapu do etapuDo końca ciąży będziemy się czymś martwić. A to że mało się rusza, a że jakieś napinanie macicy za szybko...
Niby już 12. Ale ja patrze na to trochę z przymrużeniem oka i raczej traktuje jako 11.
Który tydzien ciazy? Jeżeli jest to 13+6 to normalne, nie ma czym się martwić. Norma jest chyba 2,5mm,wiec to nieznacznie powiększone.A ja dziś byłam na kontroli i zrobiła mi już usg przeziernosci karku i pobrała krew.
Z usg wychodzi tydzień młodszy zarodek,jak od początku.
Czyli termin przesunięty na tydzień później ,ale to nie wszystko .
Grubość fałdu wynosi 3mm ,a dopuszczalne jest 2mm,wiec teraz czekamy na wyniki nifty
Oby wszystko było ok..
Lekarz pocieszyła,ze jest sporo takich przypadków,ze dziecko jest jntak zdrowe.
Miejmy nadzieje,ze u mnie tez tak będzie