reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2022🙂

To znaczy, ze oba geny są zepsute, bo jest homozygota, czyli jest to silniejsza mutacja. Generalnie ma ja większość społeczeństwa, ja tez. Wiąże się to z krzepliwością krwi. Niektórzy lekarze przepisują na to acard i heparynę, ale jest dużo takich którzy uważają, ze nie ma takiej potrzeby. Z tego co pamietam to powinno sie przyjmować kwas foliowy w formie metylowanej i dobrze sobie zbadać poziom homocysteiny. Na fb jest grupa MTHFR Polska i tam dużo dziewczyn wymienia się informacjami.

Wynik warto omówić z genetykiem, hematologiem i ginekologiem.
Mthfr nie ma nic wspólnego z krzepliwością.[emoji3526]
Kobiety posiadające tę mutację gorzej przyswajają witaminy i minerały, zwłaszcza kwas foliowy,, dlatego zalecana dawka kwasu foliowego dla takich kobiet to 5 mg, a nie 0,4.
Dodatkowo kobiety z ową mutacją powinny sprawdzić poziom homocysteiny, i w razie gdy jest zbyt wysoka, przejść na witaminy metylowane, które są lepiej przyswajalne i nie powodują podwyższenia homocysteiny. Zalecam sprawdzenie poziomu wit. Do, B12 i kwasu foliowego i dobranie odpowiedniej suplementacji. [emoji3526]

reklama
Ja wylądowałam dziś w nocy w szpitalu na obserwacji. Zaczęłam krwawić i bardzo się wystraszyłam. Lekarz mnie zbadał i stwierdził jakiegoś (chyba) niedużego krwiaka w macicy. Wiec być może się oczyszczał. Na razie mam leżeć, teraz jeszcze delikatnie plamie, ale jestem bardzo zestresowana całą tą sytuacją. I jeszcze tym, że w domu czeka moja 3letnia coreczka i teskni za mama. Serce mi się kraja jak o Niej pomyślę. A Wy dziewczyny z krwiakami jesteście w domu czy w szpitalu?
Mialam krwiaka w pierwszej ciazy. Obudzilam sie nad ranem i poczulam dziwne uczucie w piżamie, poszlam do łazienki a tam dosłownie masakra.. normalny krwotok. To był 9 tydzien, mialam najczarniejszy scenariusz w glowie, pojechalam do szpitala, juz pomijam co przeżyłam zanim w ogole mnie ktoś przyjal.. lekarz mnie zbadał, nie widział skad krwawienie, przepisał duphaston i powiedział, że mogę zostać w szpitalu a mogę isc do domu, bo w sumie w szpitalu leczenie będzie wyglądało tak samo. Pojechalam wiec do domu a na wieczór umowilam sie do mojej lekarki i zauwazyla krwiaka, dostalam leki przeciwkrwotoczne, mialam się oszczędzać, krwawiłam przez kilka dni, plamiłam chyba przez miesiąc i przeszlo

Mnie koszmarnie bolą plecy
Miałam taki ból dwa tyg. temu. Dziś martwi mnie taki ból ciągnący brzucha i ból w pochwie, nawet z dwa razy mnie zakuło w podbrzuszu ( przepraszam za dosadność ) ale każda wie jaka to grupa.od razu szybko skończyłam pracę o 16,pojechałam po syna do przedszkola , zrobiłam jeść i leżę i nie wstaję. Wzięłam dodatkową tabl. Duphaston ... Miałyście tak już ?ja w pierwszej ciąży tak miałam taki ból ciągnący i bólem w kroczu, stąd już mam czarne myśli załączone i leżę plackiem...

Ja wylądowałam dziś w nocy w szpitalu na obserwacji. Zaczęłam krwawić i bardzo się wystraszyłam. Lekarz mnie zbadał i stwierdził jakiegoś (chyba) niedużego krwiaka w macicy. Wiec być może się oczyszczał. Na razie mam leżeć, teraz jeszcze delikatnie plamie, ale jestem bardzo zestresowana całą tą sytuacją. I jeszcze tym, że w domu czeka moja 3letnia coreczka i teskni za mama. Serce mi się kraja jak o Niej pomyślę. A Wy dziewczyny z krwiakami jesteście w domu czy w szpitalu?
😱 Ojej biedna, a ten krwiak nieduży, ale powiedział Ci chociaż lekarz jakie wymiary? I w którym miejscu?
Współczuję 😔
Ja siedzę w domu, ani razu sytuacja nie wymagała wizyty na IP.

Miałam taki ból dwa tyg. temu. Dziś martwi mnie taki ból ciągnący brzucha i ból w pochwie, nawet z dwa razy mnie zakuło w podbrzuszu ( przepraszam za dosadność ) ale każda wie jaka to grupa.od razu szybko skończyłam pracę o 16,pojechałam po syna do przedszkola , zrobiłam jeść i leżę i nie wstaję. Wzięłam dodatkową tabl. Duphaston ... Miałyście tak już ?ja w pierwszej ciąży tak miałam taki ból ciągnący i bólem w kroczu, stąd już mam czarne myśli załączone i leżę plackiem...
Ja również miewam takie bóle. Od 5 tyg były mocne teraz sporadyczne (7+4) ale nadal codziennie się pojawiają. Mam nadzieje ze to normalne, do tej pory było ok a następna wizyta w najbliższa środę.

Dziewczyny czy przeziębienie jest bardzo ryzykowne ? Boje się ze może wpłynąć na płód… od tygodnia katar, doszedł kaszel, gorączka ok 37.5C. Martwie się :(

reklama
Do góry