reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2022🙂

Ja chcę po 12tc powiedzieć dzieciom w formie boxów. Zrobię takie pudełka i włożę bodziaka w odpowiednim kolorze ;) Bo wtedy już po testach genetycznych powinniśmy znać płeć i wiedzieć czy wszystko jest ok :)

reklama
Witam się nieśmiało, dziś dzień planowanego okresu. Test pozytywny. Podchodzę na chłodno. Nurtuje mnie poki co jedno pytanie, czy któraś z Was przyjmowała może metforminę ? Lekarka kazała mi odstawić w ciąży, ale poki co nie mogę się zarestrowac na wizytę…;)

Witam się nieśmiało, dziś dzień planowanego okresu. Test pozytywny. Podchodzę na chłodno. Nurtuje mnie poki co jedno pytanie, czy któraś z Was przyjmowała może metforminę ? Lekarka kazała mi odstawić w ciąży, ale poki co nie mogę się zarestrowac na wizytę…;)
Przed pierwszą ciaza bralam metformine - moja endokrynolog/diabetolog kazala odstawic w razie zajścia w ciaze, odstawiłam. Potem zaczely się pojawiać artykuły, że metformina jest bezpieczna w trakcie ciazy i podczas karmienia piersią. Myslalam, że w drugiej ciazy nie każe mi odstawiac, a jednak znowu odstawiła[emoji2372]

A jesteś z Polski ? W Polsce słyszałam że nie praktykuje się metforminy, na zachodzie już tak. Mam sporo znajomych co przyjmowało ją w ciąży :)

Dzień dobry. Dzisiaj dla mnie big day bo idę na wizytę. Jest u mnie 6t1dc. Myślicie ze będzie już serduszko?

Co do mdłości to mnie generalnie muli. Nie jest to zbyt uciążliwe ale miłe też nie. Jak nie zjem to mdli, jak zjem to też mdli. Próbowałam różnych rodzajów jedzenia: nabiał, owoce, warzywa, mięso. Nic nie pomaga. Póki co ratuje się wodą gazowaną. Na razie trochę ulgi jest.

Dzień dobry. Dzisiaj dla mnie big day bo idę na wizytę. Jest u mnie 6t1dc. Myślicie ze będzie już serduszko?

Co do mdłości to mnie generalnie muli. Nie jest to zbyt uciążliwe ale miłe też nie. Jak nie zjem to mdli, jak zjem to też mdli. Próbowałam różnych rodzajów jedzenia: nabiał, owoce, warzywa, mięso. Nic nie pomaga. Póki co ratuje się wodą gazowaną. Na razie trochę ulgi jest.
Daj znać co i jak po wizycie :) tez ide, jak będzie 6+1 i zastanawiam się, czy będzie serduszko

Przed pierwszą ciaza bralam metformine - moja endokrynolog/diabetolog kazala odstawic w razie zajścia w ciaze, odstawiłam. Potem zaczely się pojawiać artykuły, że metformina jest bezpieczna w trakcie ciazy i podczas karmienia piersią. Myslalam, że w drugiej ciazy nie każe mi odstawiac, a jednak znowu odstawiła[emoji2372]
Dzięki, czyli póki nie dostanę się na wizytę odstawić sobie samej?

A jesteś z Polski ? W Polsce słyszałam że nie praktykuje się metforminy, na zachodzie już tak. Mam sporo znajomych co przyjmowało ją w ciąży :)
Tak z Polski. Podczas ostaniej wizyty u diabetologa mówiłam ze się staramy o dziecko i dostałam informacje ze jak zajdę to odstawiać. Poki co nie mogę się skontaktować…

Dzięki, czyli póki nie dostanę się na wizytę odstawić sobie samej?
Nie mogę Ci powiedzieć odstaw, bo nie jestem lekarzem :) mogę tylko wlasnie powiedzieć, jak było w moim przypadku. A może Twój lekarz wcale nie każe odstawiać? Moze przed wizytą możesz skontaktować się z nim telefonicznie i zapytać?

reklama
Bo polskie zalecenia tak mówią. Za granicą z powodzeniem się metforminę stosuje w ciąży i w niektórych krajach uważa za lepsze wyjście od insuliny

Do góry