reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2022🙂

Mąż nie wierzy,ze to wpadka. Myśli,ze to zaplanowałam,bo od dwóch lat mówiłam,ze chciałabym jeszcze jedno dziecko. Nie wierzy,bo wiele lat wierzyłam testom owulacyjnym i samopoczuciu. Mało tego,jak chcieliśmy ciąże,to wiedziałam dokładnie kiedy i od razu mielismy dzieci. Nie wiem jak to możliwe i chyba to do mnie nie dociera
Spokojnie,nie jestes sama... Ja mam 36 lat i dwójke dzieci (16 i 12 lat)...Ja takze nie planowalam ciąży..."tylko" raz sie nie zabezpieczyliśmy... 😅

reklama
Doskonale Cię rozumiem. Mam takie same przemyślenia na ten moment. A co jeśli się rzeczywiście okaże,ze noszę pod sercem chore maleństwo..? Nie wiem,tego chyba nikt nie wie. A skąd pomysł na Veragene? Więcej informacji daje,niż Sanco lub Nifty? Próbowałam znaleźć informacje jakie są różnice,ale w sumie nie widzę jakichś ogromnych. Podzielisz się wiedza?
Veragene bada tez materiał genetyczny rodziców pod kątem nosicielstwa chorób monogenowych jak np mukowiscydoza czy pecherzowe oddzielanie się naskórka, ja uważam ze to ekstra opcja

Pod kątem mikrodelecji i aneuplodii bada to samo co nifty pro

Ja sugerując się Panem Tabletką biorę Omegamed Optima Forte plus B12 ponieważ jestem weganką
Brałam w poprzedniej ciąży i przez kilka miesięcy KP, super preparat. Zmieniłam później na prenatal duo bo przemawia do mnie obecność choliny dodatkowo.

Hej😊szczepilam się pół roku temu, byłam wtedy jeszcze kp. Zamierzam szczepic się dawką przypominająca niedługo ale jeszcze skonsultuje to z moim ginem. Z tego co czytałam to Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca szczepienia po 8 tygodniu ciazy, wtedy kończy się proces tzw. organogenezy. A np z tego co pamiętam w Austrii po 15 tygodniu. Myślę że chyba poczekam do końca pierwszego trymestru
Ja mieszkam w Niemczech i tutaj ginekolog mówiła mi,ze moge sie zaszczepic trzecia dawka po 12tc.

Zalecaja takze szczepienie przeciw grypie (co zrobilam dwa tygodnie temu,nie majac pojecia o ciąży) i przypominająca dawke przeciw krztuścowi po 22tc

Jesli chodzi o moje zdanie to nie do konca jestem przekonana o dobroci szczepienia sie w ciąży... Nie zalecaja szczepien dzieci do 12 roku zycia ,a kobiety w ciazy juz tak... Nie jest to latwa decyzja,tym bardziej ze nie chodzi tu tylko o moje zdrowie, ale takze mojego dziecka... Musze to dobrze przemyśleć

Spokojnie,nie jestes sama... Ja mam 36 lat i dwójke dzieci (16 i 12 lat)...Ja takze nie planowalam ciąży..."tylko" raz sie nie zabezpieczyliśmy... 😅
🤣 No pięknie. Wstyd się przyznać,ale mimo ze od lat się nie zabezpieczaliśmy,to tak znałam swój organizm,ze nigdy nie pomyślałabym,ze wydarzy się coś takiego. Chyba miałam owulacje ten jeden raz w życiu zaraz po okresie. Życie pisze swoje scenariusze. Jak się czujesz?

Ostatnia edycja:
Kiedy planujecie poinformować pracodawcę o ciąży?
Ja myślałam, żeby powiedzieć w połowie stycznia, tuż po 12 tygodniu.
Wiem, że im się trochę posypie plan jeśli chodzi o moją działkę w pracy, i jeśli wszystko było by ok planuję pracować gdzieś do końca mar
U mnie to bardzo ciężki temat… rok temu podjęłam nowa prace i moja umowa na czas określony wygasa 16 kwietnia 2022 roku. W Niemczech pracodawca nie ma obowiązku przedłużania umowy do czasu porodu…

Kolejna wizytę u Ginekologa mam 4 Stycznia,aby zobaczyć czy dziecko dobrze się rozwija.

Myslalam,ze po tej wizycie powiem pracodawcy o mojej ciąży.

Nie chce czekać,gdyz mogę zagrozić dziecku.Pracuje jako asystentka sterylizacji i mam do czynienia z zakażonymi instrumentami i szkodliwymi substancjami.

reklama
Czyli dobrze rozumiem,ze najlepiej ze wszystkich zrobić właśnie ten?
Z mojego rozeznania - tak. W poprzedniej ciąży go nie znałam i zrobiłam nifty pro.

Bada główne trisomie, abberacje płciowe i mikrodelecje tak jak nifty. Te choroby monogenowe to właśnie dodatkowe wyróżniające go badania (konkretnie one były w poprzednim linku, abberacje chromosomowe były w innej karcie)

Do góry