reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2021

Hej, nie udzielałam się w tym temacie bo jestem tu na forum od niedawna. Również jestem sierpniową mamą 2021r. :)
My rutynę mamy dosłownie od paru dni, do tej pory byla bezsenność. Dzis np syn wstał o 4.30, tak niestety u nas to norma. Po dwóch godzinach miał drzemkę, spodziewam się drzemki przed południem i przed kapielą, ale już teraz jakos dziwnie zaczyna mi ziewać 😅 długość drzemek jest różna, od 10 min, 20, 30, do ostatnio nawet 2 godzin! Ale sen ma plytki więc siedzę nieruchomo :)
Znam ten ból mój starszy syn (2 lata) od urodzenia wstaje o 5:00 :p
Przy drugim jestem jak w niebie bo śpi do 6:30-7:00 :D

O której kładziesz swojego?

U nas pobudka koło 7 i każda drzemka co 2h.
O 19:00-19:30 już śpi na noc

reklama
Znam ten ból mój starszy syn (2 lata) od urodzenia wstaje o 5:00 :p
Przy drugim jestem jak w niebie bo śpi do 6:30-7:00 :D

O której kładziesz swojego?

U nas pobudka koło 7 i każda drzemka co 2h.
O 19:00-19:30 już śpi na noc
Właśnie u nas też po 2 godz aktywności jest już senny, marudny itp ale staram się ten czas wydłużać bo bardzo ciężko go uspac. Wtedy jak pisałam poprzedni komentarz to zasnal 😅 czyli dzis będą 4 drzemki.
Na noc wygląda to tak - kąpiel uzależniona od pory ostatniej drzemki, zazwyczaj je przed kąpielą (jest wtedy spokojniejszy, bawi się w wodzie, mogę go ubrac i wysmarować w miarę spokojnie) 18.30-20 kąpiel i wtedy w zależności od jego zmęczenia / marudnosci. Ostatnio pozno chodzil spac, znowu jak pójdzie za wcześnie to obudzi się o 24 czy 1 w nocy i fika 2 godz 😅
Takze u nas ta rutyna jest dość ruchoma, to i tak cud ze wypracowaliśmy cokolwiek 😁

Właśnie u nas też po 2 godz aktywności jest już senny, marudny itp ale staram się ten czas wydłużać bo bardzo ciężko go uspac. Wtedy jak pisałam poprzedni komentarz to zasnal 😅 czyli dzis będą 4 drzemki.
Na noc wygląda to tak - kąpiel uzależniona od pory ostatniej drzemki, zazwyczaj je przed kąpielą (jest wtedy spokojniejszy, bawi się w wodzie, mogę go ubrac i wysmarować w miarę spokojnie) 18.30-20 kąpiel i wtedy w zależności od jego zmęczenia / marudnosci. Ostatnio pozno chodzil spac, znowu jak pójdzie za wcześnie to obudzi się o 24 czy 1 w nocy i fika 2 godz 😅
Takze u nas ta rutyna jest dość ruchoma, to i tak cud ze wypracowaliśmy cokolwiek 😁
A może przez parę dni spróbuj inaczej?
U nas jest tak, że jak się zbliżają 2 max. 2,5h od ostatniej drzemki to kąpiemy chłopaków oni sobie szaleją razem w wodzie, potem przebieramy i już z kołysanką w tle i przy zgaszonym świetle jedzą mleko i potem usypiamy. Cały proces od wyjścia z wanny trwa 20-30min.
U mnie nie ma czegoś takiego jak wyciszanie przed snem... Bo ich się nie da wyciszyć. Ale zdarza się, że zasypiają w trakcie picia mleka. Może tak spróbuj?

U nas karmienie po kąpieli nie zdało egzaminu. Leon jest nerwowy bo jest glodny, on potrzebuje mleka co 2 godz...Nie mogę go w spokoju wykapac , krzyczy, placze i kopie przy smarowaniu (mamy różne maści na skórę od dermatologa), a o placzu przy ubieraniu nawet nie wspomnę... Napina sie i wrzeszczy, ubranie staje się niemożliwe 😅

Ale wiesz co, dawno nie stosowałam takiej kolejności. Chyba dzis spróbuję :) może akurat teraz mu przypasuje

reklama
Do góry