reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2021

Marghe

oj i mam wzdęcia i nie radzę sobie znimi . jem płatki owsiane rano i śliwki w ciągu dnia . dziś ciutke lepiej

u mnei ciąża prawie identyczna jak 1 , brzuch czuje tak samo , mam kujki i czasem przy kaszlu w pachwinach ciągnie . No i lęk mam o wszystko. mimo że staram się nie myśleć to ciągle myślę czy wszystko jest ok. Mam ogromne wsparcie męża.
wizyta już potwierdzona na 14 .

czy używacie jakić witamin ? Mi zaleciła tylko inofem i acard.
PTGIP tak naprawdę zaleca w suplementacji kwas foliowy witamine d, jod, dha i przy niedoborach także żelazo. Z tym żelazem to jest zmiana z tamtego roku z lipca i niestety na chwile chyba jeszcze wszystkie suplementy maja w składzie zelazo. Jod jest istotny bo bierze udział w syntezie hormonów tarczycy i jego niedobór może powodować niedoczynność tarczycy u mamy ale też i dzieciątka. Ja biorę akurat pregne plus i pregne dha, ale najlepiej skonsultować suplementacji ze swoim lekarzem i na podstawie wyników badan, jeżeli już jakiekolwiek robiłaś:)

Co do tego jodu, to można sobie oznaczyć poziom tyreoglobuliny jezeli ktoś jest ciekawy czy ma niedobór

reklama
I jak zareagował? Bardzo się boje reakcji mojego szefa, to pierwsze dziecko w naszej firmie, pierwsza pracownica w ciąży a polityka prorodzinna leży. Zamierzam powiedzieć po kolejnej wizycie , czyli po 15.01
Na wiadomość o ciąży pozytywnie, zaczął się śmiać, gratulować i mówić, że w sumie to się spodziewał. Na L4 też właściwie bezproblemowo, spytał co się dzieje o życzył zdrowia, wczoraj napisał też z pytaniem, jak się czuję. A pracuję w polskim oddziale firmy ogarniającym oddział zagraniczny, jest nas w biurze mało, a obowiązków dużo, więc każda nieobecność jest problematyczna. Cieszę się, że wykazał zrozumienie.

Dziewczyny, czy któraś z Was jest na własnej działalności? Martwię się o to, czy dam rade pracować - na razie wróciłam po świątecznym urlopie i jest ciężko.

Marghe

oj i mam wzdęcia i nie radzę sobie znimi . jem płatki owsiane rano i śliwki w ciągu dnia . dziś ciutke lepiej

u mnei ciąża prawie identyczna jak 1 , brzuch czuje tak samo , mam kujki i czasem przy kaszlu w pachwinach ciągnie . No i lęk mam o wszystko. mimo że staram się nie myśleć to ciągle myślę czy wszystko jest ok. Mam ogromne wsparcie męża.
wizyta już potwierdzona na 14 .

czy używacie jakić witamin ? Mi zaleciła tylko inofem i acard.
prenatal uno

Też już myślę, żeby powiedzieć w pracy. Nie planowałam się z tym spieszyć, ale teraz widzę, że każdy dzień przynosi coś nowego i nie przewidzimy kiedy zwolnienie okaże się konieczne. Nie chciałabym zniknąć z dnia na dzień i postawić przełożonej pod ścianą. Np. Wczoraj u mnie wystąpilo krwawienie, oczywiscie panika i czarne myśli. Okazało się niegroźne, ale gdyby bylo inaczej pewnie od dzisiaj wylądowalabym na l4. dzisiejsze poranne badania + wizyta zajęły mi w sumie 2h... gdyby w pracy wiedzieli, nikt nie oczekiwałby ode mnie "odpracowania" tego, a w tej sytuacji czuje się zobowiązana posiedzieć przed komputerem do późna:/

U mnie objawy identyczne jak w pierwszej ciąży, mdłości nawet chyba trochę gorsze, absolutnie już od miesiąca nie moge patrzeć na kawę i mieso. Więc moze bedzoe druga córa :) nawet bym się cieszyła w sumie, ciuszki te same, zabawki w jeden deseń 😂
Zastanawialam sie długo nad pappa/nifty i dzisiaj się okazało, ze w medicover przysluguje mi pappa za darmo, więc nie omieszkam skorzystać :) umowilam się na 25.01 (13+1), także rano mam pappa z usg a popoludniu wizytę u mojej lekarki prowadzacej :) jak wszystko będzie w porządku to chyba daruje sobie nifty, ale jeśli będzie cien wątpliwości to pewnie go zrobie.

Wierze w to! , że minie to już za miesiąc. Jedynie obym nie miała jak moja siostra , identycznie miała 24 na dobę silne mdłości aż do 6 miesiąca ciąży. Masz racje , najważniejsze by dziecko było zdrowe , ale nie sądziłam , że psychicznie podupadnie przez złe samopoczucie. Nie mam chwili by czuć się lepiej. Nie mamy tu takich gum z imbirem , ogółem praktycznie wszystko greckie. Natomiast są jakieś tabletki z imbirem. Mnie już domowe sposoby nie pomagają jak migdały , picie imbiru , gumy miętowe 😭😖. Liczę na to, że minie to i że podołam , że dam radę.
Ja pamietajac o tych moich mdlosciach i ciężkiej psychicznie ciąży w dodatku zakończonej poronieniem myślałam że nie zdecyduje się znowu spróbować.. jednak my kobiety jesteśmy silne. Wiem że Cię to nie pocieszy ale wiedz że nie jesteś jedyna w tych dolegliwościach miałam taki dzień gdzie zwymiotowałam ok 10 razy. Leżałam tylko i płakałam z bezradności, nawet do WC już nie biegałam tylko miska przy luzku... Próbowałaś jeść lody?
Przytulam Cię wirtualnie i trzymam kciuki za lepsze samopoczucie

Ja gdy tylko zobaczyłam pozytywny test ciążowy, z dnia na dzień wzięłam urlop na żądanie, a parę dni później byłam już na L4 ;) Myślę że kompletnie nie ma co się przejmować, co sobie ktoś pomyśli o naszej absencji. Chyba każdy pracodawca, który zatrudnia kobiety, jest świadomy, że prędzej czy później któraś będzie w ciąży :D Moja szefowa nawet widziała, że staram się o dziecko. Proponowala, bym nie pracowała w trybie zmianowym i przydzielała mi pracę, w której nie narażalam się na szereg czynników szkodliwych.
Gdy wrócimy do pracy za jakieś 1,5 roku, nikt nawet nie będzie pamiętał, że chcialysmy być uczciwe i pracowałyśmy mimo mdłości i złego samopoczucia. Nie warto ;)

reklama
Do góry