reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2021

Tak, tygodnie zaczyna się liczyć od daty OM.

Dziewczyny ile czekaliście na wynik Bety? Ja robiłam dzisiaj dość późno, bo dopiero przed 17 i pewnie już dzisiaj wyniku nie dostanę, a przebieram nóżkami [emoji28]
Szkoda, ze ci pielegniarka nie powiedziała. Ale o tej godzinie to nie było jakieś laboratorium całodobowe? Bylam raz w takim nawet trochę później, a dostalam wyniki tego samego dnia późno w nocy. Tylko oni testowali próbkę na miejscu

reklama
Mi kamien spadl z serca, bo w poniedziałek miałam pozytywna, ale niska betę, a wczoraj rano mialam mocne skurcze i plamilam [emoji32] na szczęście plamienie szybko przeszło, a beta jest ok. Teraz tylko knłuje mnie w podbrzuszu, ale to ciągle od weekendu. Dzisiaj byłam tez ekstremalnie zmęczona, prawie zasnelam na callu w pracy [emoji28]

Ale w ogóle to do teraz nie wiedziałam w jakim tygodniu jestem, bo owulacja była niespodzianką, ale z betą 115 wg tabelki wypadałby 4tc, bo akurat ta wartość nie zazebia się z 3 czy 5 tygodniem :DZobacz załącznik 1215702
oj ja tez dzisiaj jestem bardzo zmęczona.. ale ululalam już córkę, wyprasuje jej sukieneczkę na jutrzejszy bal świąteczny w żłobku i zmykam spać 😃

Szkoda, ze ci pielegniarka nie powiedziała. Ale o tej godzinie to nie było jakieś laboratorium całodobowe? Bylam raz w takim nawet trochę później, a dostalam wyniki tego samego dnia późno w nocy. Tylko oni testowali próbkę na miejscu
powiedziała, ze czeka się od 1 do 3 dni, ale oni przy większości takich badań podają takie widełki, a większość mam już po kilku godzinach :) a byłam w Luxmedzie a oni maja podpisana umowę z Diagnostyka na badania.

Tylko taka zagwostka, że owu miałam 23 dc.. dziś jestem w 32 dc, to beta coś malutka jak na 4 tydzień, ale jak na 9 dni po to chyba jest ok..
Liczenie tygodni ciąży zaklada standardowy cykl 4 tygodniowy, a u ciebie czas przed owulacja to 3 tygodnie, a nie 2

Słyszałam, że najlepiej ocenia się wiek ciąży na pierwszych wizytach wg wielkości dziecka. Będziesz pewnie miała 2 różne tc i terminy, ale ten z usg będzie lepszy

A to mam inne pytanie, macie jakieś ciążowe apki na telefon?! Wszystkie wyglądają podobnie, a chciałabym coś, co będzie pomocne i przydatne

A może mi któraś wytłumaczyć jak widzimy betę? Czemu Taka rozbieżność? W internecie piszą, że do 100% powinien być wzrost w przeciągu 48h, ale tutaj dziewczyny mają po o wiele więcej niż 100%. Czy ja mam się martwić, czy u obu nas jest wszystko okej? Trochę martwi mnie wtedy taki moj mały przyrost bo tylko 88%. Nie wiem czy za 48 nie iść jeszcze raz :/

A może mi któraś wytłumaczyć jak widzimy betę? Czemu Taka rozbieżność? W internecie piszą, że do 100% powinien być wzrost w przeciągu 48h, ale tutaj dziewczyny mają po o wiele więcej niż 100%. Czy ja mam się martwić, czy u obu nas jest wszystko okej? Trochę martwi mnie wtedy taki moj mały przyrost bo tylko 88%. Nie wiem czy za 48 nie iść jeszcze raz :/
Mówią że ma być min 66 proc. Chociaż moja gin mówi że miała ciążę i z 40-50 proc przyrostem, gdyż bet# też rośnie skokowo w pewnych momentach. osobiście robiłam aby wykluczyć pozamaciczne ciąże i przyrost był ważny. W pierwszej ( i tej też ) po wpisaniu w kalkulatory bhcg przyrost dobowy był wynosił ponad 200 proc.
Tak jak już tu było napisane. Ciąża to nie matematyka:)

reklama
Zależy jak sformułowane [emoji12] ja napisałam 247% jako tyle procent poczakowej wartości, bardziej standardowo ludzie zwykle piszą po prostu 2,47x wieksza. Można też określać ile procent pierwszej wartości wynosił przyrost i wtedy 100% to jest po prostu podwojenie.

Do góry