reklama
Kamyczkowa
Fanka BB :)
Ważniejsze od bezwzględnych wartości HCG są przyrosty jego stężenia w czasie !
W prawidłowej ciąży poziom HCG wzrasta przynajmniej o 66 % w ciągu 48 godzin i o 114 % w ciągu 72 godzin. Im ciąża starsza tym wzrost stężenia HCG wolniejszy i w przedziale 1200 mIU/ml-6000 mIU/ml poziom HCG podwaja się średnio w czasie 96 godzin (4 dni), a dla stężeń przekraczających 6000 mIU/ml ten czas może być jeszcze dłuższy. Przy HCG przekraczającym 6000 mIU/ml lepszą informację o stanie i umiejscowieniu ciąży daje USG. Wartości nieprawidłowe nasuwają podejrzenie poronienia lub ciąży ektopowej (przyrost jest wolniejszy od prawidłowego). Możliwy jest jednak chwilowy spadek stężenia HCG w przypadku, gdy w macicy, zagnieździły się przynajmniej dwa zarodki (co zdarza się przy mnogiej owulacji lub po zabiegach IVF) w chwili, kiedy jeden z nich obumiera. Nie ma to w tym wypadku wpływu na pomyślny przebieg ciąży.
Wskazaniem do badania HCG jest także monitorowanie skuteczności leczenia ciąży pozamacicznej metotreksatem oraz nadzór prowadzony po leczeniu zaśniadu groniastego lub nowotworów kosmówki.
Uwagi:
We wczesnej ciąży za przyczyną wzrastającego poziomu stężenia HCG nagłemu pogorszeniu ulegają objawy zespołu hiperstymulacji jajników.
Ze względu na stymulujące funkcje ciałka żółtego właściwości HCG, zawierające je leki stosowane są w celu korekcji zaburzeń fazy lutealnej i podtrzymania ciąży. Jest to alternatywa dla suplementacji progesteronem.
Ze względu na podobieństwo HCG do LH leki zawierające HCG są wykorzystywane w zastępstwie LH w celu sztucznego wywołania pęknięcia pęcherzyka.
HCG i USG
U kobiety z 28 dniowymi cyklami miesiączkowymi pęcherzyk ciążowy jest najwcześniej widoczny w USG dopochwowym w 32 dniu cyklu, przy poziomie HCG większym od 1000 mIU/ml (najwcześniej przy stężeniu 500 mIU/ml)
Średnica pęcherzyka powiększa się średnio o 1 mm na dobę (przynajmniej o 0,6 mm). Echo zarodka najczęściej widać w pęcherzyku o średnicy 10-25 mm.
Za patologią może przemawiać:
Brak pęcherzyka ciążowego przy HCG >= 1500 mIU/ml (Uwaga! W ciąży ektopowej może występować tzw. pseudo-pęcherzyk).
Brak echa zarodka przy pęcherzyku o średnicy powyżej 25 mm.
autor tekstu: Dr Ilona Królak. -Zacytowałam z forum Staramy się o badaniach hormonalnych
W prawidłowej ciąży poziom HCG wzrasta przynajmniej o 66 % w ciągu 48 godzin i o 114 % w ciągu 72 godzin. Im ciąża starsza tym wzrost stężenia HCG wolniejszy i w przedziale 1200 mIU/ml-6000 mIU/ml poziom HCG podwaja się średnio w czasie 96 godzin (4 dni), a dla stężeń przekraczających 6000 mIU/ml ten czas może być jeszcze dłuższy. Przy HCG przekraczającym 6000 mIU/ml lepszą informację o stanie i umiejscowieniu ciąży daje USG. Wartości nieprawidłowe nasuwają podejrzenie poronienia lub ciąży ektopowej (przyrost jest wolniejszy od prawidłowego). Możliwy jest jednak chwilowy spadek stężenia HCG w przypadku, gdy w macicy, zagnieździły się przynajmniej dwa zarodki (co zdarza się przy mnogiej owulacji lub po zabiegach IVF) w chwili, kiedy jeden z nich obumiera. Nie ma to w tym wypadku wpływu na pomyślny przebieg ciąży.
Wskazaniem do badania HCG jest także monitorowanie skuteczności leczenia ciąży pozamacicznej metotreksatem oraz nadzór prowadzony po leczeniu zaśniadu groniastego lub nowotworów kosmówki.
Uwagi:
We wczesnej ciąży za przyczyną wzrastającego poziomu stężenia HCG nagłemu pogorszeniu ulegają objawy zespołu hiperstymulacji jajników.
Ze względu na stymulujące funkcje ciałka żółtego właściwości HCG, zawierające je leki stosowane są w celu korekcji zaburzeń fazy lutealnej i podtrzymania ciąży. Jest to alternatywa dla suplementacji progesteronem.
Ze względu na podobieństwo HCG do LH leki zawierające HCG są wykorzystywane w zastępstwie LH w celu sztucznego wywołania pęknięcia pęcherzyka.
HCG i USG
U kobiety z 28 dniowymi cyklami miesiączkowymi pęcherzyk ciążowy jest najwcześniej widoczny w USG dopochwowym w 32 dniu cyklu, przy poziomie HCG większym od 1000 mIU/ml (najwcześniej przy stężeniu 500 mIU/ml)
Średnica pęcherzyka powiększa się średnio o 1 mm na dobę (przynajmniej o 0,6 mm). Echo zarodka najczęściej widać w pęcherzyku o średnicy 10-25 mm.
Brak pęcherzyka ciążowego przy HCG >= 1500 mIU/ml (Uwaga! W ciąży ektopowej może występować tzw. pseudo-pęcherzyk).
autor tekstu: Dr Ilona Królak. -Zacytowałam z forum Staramy się o badaniach hormonalnych
MatkaFrankowaPanikara
Matka Frankowa
Ja w sumie trochę mało błonnika mam w diecie, ale co może pomóc to na pewno buraczki, suszone śliwki, morele i inne, siemię lniane albo babka płesznikJaki macie sposób na zaparcia? Macie z tym problem?
Justyśka87
Mi ginek kazał łykać espumisan 3 x dziennie po 2 tabletki, widzę różnicęJaki macie sposób na zaparcia? Macie z tym problem?
Straciatella
Ja próbowałam wszystkiego i nic... śliwki, błonnik, warzywa, owoce... nic i nic.Jaki macie sposób na zaparcia? Macie z tym problem?
Dopiero pomogła mi woda z ogórków kiszonych
MatkaFrankowaPanikara
Matka Frankowa
Zapomniałam o wodzie z ogórków om nom nom nom, i kapusta kiszona, też u mnie daje radęJa próbowałam wszystkiego i nic... śliwki, błonnik, warzywa, owoce... nic i nic.
Dopiero pomogła mi woda z ogórków kiszonych
budkaa
Hej dziewczyny, ja od rana bylam na becie. Czekam na wyniki. Chyba przeloze piatkowa wizytę na srodè jak sie uda bo oszaleje.
Powiem Wam ze sie martwie bo wgl mnie piersi nie bolą. Moze znyt wczesnie. Dzisiaj dopiero 5+2. Corka chora. Bede musiala z nią siedziec w domu. W pracy beda pewnie „zachwyceni” ..
Powiem Wam ze sie martwie bo wgl mnie piersi nie bolą. Moze znyt wczesnie. Dzisiaj dopiero 5+2. Corka chora. Bede musiala z nią siedziec w domu. W pracy beda pewnie „zachwyceni” ..
Można ja tak zawsze robiłam. Tylko kwestia potem która kartę ciąży dasz do porodu bo... Moja ginka z NFZ się obraziła że dałam innego lekarza że niby podważam jej kompetencjechore . Teraz też chodzę tu i tu wkoncu badania za free robieDziewczyny jak to jest z tymi lekarzami można chodzić prywatnie i państwowo?
Bardzo ciekawe informacje, przekopałam pół internetu i wielu rzeczy nie znalazłam wcześniej!Ważniejsze od bezwzględnych wartości HCG są przyrosty jego stężenia w czasie !
Uwagi:
HCG i USG
reklama
Kochana, ja to mam taką huśtawkę. Mdli mnie ciągle, wymioty też się zdarzają. Do tego wiecznie bym spała a piersi to jakaś tragedia. Mam l4 do końca tygodnia przez te wymioty, bo w pracy to bym nie dała rady. Liczę, że po nowym roku jakoś to się uspokoi. Jutro wizyta u ginki to zobaczymy jak to będzie
Poza tym zachcianki rodem z filmu o ciężarnych... ogórki kiszone, czekolada, śledzie... Śleedzie!
I apetyt mam ogromny, mimo tych mdłości... Ja na mięso w ogóle nie mogę patrzeć. Nawet rosół mi się obrzydził..
Zaczęłam wczoraj 7 tydzień :O
Krwiaki są bardzo powszechne i niestety spędzają sen z powiek na początku ciąży. Masz duphaston? Standarowo przy plamieniach 3x1 a nie tylko wieczorem. Nie dało rady jakoś się szybciej umówić? Do środy dwa dni.. człowiek może wyjść z siebie. Sprawdzałaś może betę?
Ból taki ciągnący albo okresowy jest ok, jeżeli nie pojawiają się plamienia i nie jest bardzo ostry. Ale przy krwiaku krwawienia są.. więc cieżko mi cokolwiek powiedzieć. Pamiętaj, że z reguły krwiaki nie są niebezpieczne, choć nie wygląda to zbyt dobrze... zwłaszcza kiedy krwawisz na poczatku ciąży, to twoja pierwsza ciąża i jeszcze tak cię potraktowali. Nie da się znaleźc jakiegoś lekarza na dzisiaj? Może podzwoń po prywatnych i powiedz że pilna sytuacja ?
Nie wiem czy to dobrze tak czekać do środy, tym bardziej że Ci w szpitalu zamiast Cie uspokoić i powiedzieć Ci coś konkretnego.. to tak Cię zostawili samą sobie..
Nie mam duphastonu, tylko jakiś inny niemiecki specyfik (jako, że mieszkam całe 1,2km za granicą niestety z lekami kłopot. Plus jest taki, że mogę leczyć się też w Polsce). Środa jest najszybszym terminem (właśnie prywatnie). Podobno w tym momencie można tylko czekać. Trochę się już uspokoiłam. Zaraz będę próbowała zapisać "się" (tj. moją Mamę) do mojego neurologa (leczyłam się przed wyjazdem do DE na Górnym Śląsku. Teraz nie miałam nowych objawów, więc po prostu jeździłam raz na pół roku do starego lekarza. Co mi powie tutaj jakiś lekarz, który nie jest w temacie? Nic. To już lepiej załatwić sprawę ze "starym" przez telefon). W dzień raczej nie plamię. Źle się zaczyn po prysznicu. Właśnie wpadłam na to, że może on jest za ciepły? Co prawda wodę ustawiam na chłodniejszą, niż przed ciążą, ale że ja zmarzluch, to może i tak temp. jest za wysoka?