reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2020

No prenatalne i PAPP-A czy jakoś tak. Jaka jest cena, czy są darmowe?
Od 35 roku życia, albo trzydzieści kilka, musiałabyś dopytać swojego gin, są darmowe. Nie mogę znaleźć tej kartki z cenami z poprzedniej ciąży, ale coś koło łącznie 400 mi sie koajrzy. Wiem, że osobno było Pappa i osobno usg płatne.
No ale generalnie cena zależy od Praxis. U nas to w ogóle tylko przy szpitalu można zrobić i jest jedną babeczka, bo tak jak dziewczyny pisały, nie każdy lekarz ma uprawnienia do badań prenatalnych.
Mi moja lekarka dała broszurę informacyjna łącznie z cennikiem o tym, żeby się zastanowić, czy chce robić. Więc zapytaj swojego lekarza, na bank coś więcej podpowie [emoji4]

reklama
Od 35 roku życia, albo trzydzieści kilka, musiałabyś dopytać swojego gin, są darmowe. Nie mogę znaleźć tej kartki z cenami z poprzedniej ciąży, ale coś koło łącznie 400 mi sie koajrzy. Wiem, że osobno było Pappa i osobno usg płatne.
No ale generalnie cena zależy od Praxis. U nas to w ogóle tylko przy szpitalu można zrobić i jest jedną babeczka, bo tak jak dziewczyny pisały, nie każdy lekarz ma uprawnienia do badań prenatalnych.
Mi moja lekarka dała broszurę informacyjna łącznie z cennikiem o tym, żeby się zastanowić, czy chce robić. Więc zapytaj swojego lekarza, na bank coś więcej podpowie [emoji4]
Będę musiała. Tylko chciałam wiedzieć wcześniej bo też gdzieś o uszy mi się obilo że po 35 są darmowe...🤔

Kochane, wskazaniami do zrobienia badań prenatalnych jest wiek powyżej 35 lat, poprzednia ciąża z aberracją chromosomową, stwierdzenie aberracji u matki lub ojca dziecka, znacznie zwiększone ryzyko urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie, stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu. A przy okazji wściekłam się bo nie mogłam znaleźć swojego skierowania i prawie szlag mnie trafił 😐

Ja ledwo się położyłam. Nogi to już nie czuje.
Mąż musiał pomoc mi się ubrać po kąpieli. O założeniu skarpetek bez których sobie nie wyobrażam wyjść z łazienki nie było mowy. Nie zegne się, ledwo mogę usiąść na kibelku [emoji24][emoji33]
Z wielkim bólem to robię. Boli bardzo. Wzięłam paracetamol choć nic to pewnie nie da. Najchętniej bym się nafaszerowała (jak nigdy) jakimś tramadolem bo mam w domu ale nie można. Nie dam rady się na bok przewrócić ani nic. Wiem wiem marudzę, wybaczcie ale takiego bolu dawno nie miałam [emoji22]
Moja mama też to miała. Aż chodziła na czworaka Żadne leki przepisane przez lekarza jej nie pomagały. Później dostawała zastrzyki i też tylko trochę pomogły. Z tego co pamiętam to najlepsze były takie plastry chłodzące, w aptece je można kupić, naklejała je na krzyż i było po nich dużo lepiej.

Witajcie bezsenności!!! [emoji30][emoji30][emoji30][emoji30][emoji30]
Spałam 2h, otworzyłam oczy i dzień dobry, jestem gotowa do działania. Szkoda tylko, ze to było po 22! 🤨
W dzień spać nie mogę, bo w ogóle mi sie nie chce, w nocy sen lekki, ale udawało mi się przespać te 6-7h. A teraz Stary smacznie śpi, a ja leżę i gapie się w sufit.
Mój organizm wcale a wcale nie zamierza zasnąć.
Gdzie ta senność ciążowa???? [emoji24][emoji24][emoji24]
Wołają do mnie rurki z czekolada, żebym przyszła i się nimi zaopiekowała [emoji847][emoji847][emoji847]
Taaaaak, ja też się w nocy męczyłam, a rano oczywiście do pracy zaspałam 😆 Jakimś cudem udało mi się ogarnąć w 20 minut i nawet zdążyłam :D

Taaaaak, ja też się w nocy męczyłam, a rano oczywiście do pracy zaspałam 😆 Jakimś cudem udało mi się ogarnąć w 20 minut i nawet zdążyłam :D
Jeżu kolczasty, a ja mogę spać ciągle 😭 co mnie w sumie też męczy, bo na przykład dzisiaj mam wizytę na 17:50, opóźnienie zawsze jest duuuuże, to zasnę w poczekalni 🙈

Kochane, wskazaniami do zrobienia badań prenatalnych jest wiek powyżej 35 lat, poprzednia ciąża z aberracją chromosomową, stwierdzenie aberracji u matki lub ojca dziecka, znacznie zwiększone ryzyko urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie, stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu. A przy okazji wściekłam się bo nie mogłam znaleźć swojego skierowania i prawie szlag mnie trafił 😐
Tak. Ale w DE to całkiem inna bajka...

Będę musiała. Tylko chciałam wiedzieć wcześniej bo też gdzieś o uszy mi się obilo że po 35 są darmowe...[emoji848]
To może faktycznie 35, ja się jeszcze nie łapię, dlateogo jakoś nigdy nie przywiazywalam do tego wagi [emoji85]
Dlatego najlepiej u swojego gin pytać, bo ceny maga się różnić w obrębie każdego Landu, a nawet miasta. [emoji4]
Kochane, wskazaniami do zrobienia badań prenatalnych jest wiek powyżej 35 lat, poprzednia ciąża z aberracją chromosomową, stwierdzenie aberracji u matki lub ojca dziecka, znacznie zwiększone ryzyko urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie, stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu. A przy okazji wściekłam się bo nie mogłam znaleźć swojego skierowania i prawie szlag mnie trafił [emoji52]
No jasne, że wytycznych jest więcej niż tylko wiek, ale jak to on jest jednym z tych 'najbardziej popularnych' wskazań. [emoji4]
Na prenatalne trzeba mieć skierowane?

reklama
Do góry