reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Ja też spytam położnej. Bo szkoda swojej na jeden raz. A znowu w takiej jednorazowej to podobno gorąco, że powietrza nie przepuszcza. :hmm:
To fakt, nie pomyślałam o tym, latem to się w tym zapocimy ;o a jeszcze wysiłek, chyba jednak lepsza jakaś zwykła bawełniana, brzydka najlepiej żeby szkoda nie było :p

reklama
Dobrze, spokojnie :) nie mówię, że mieszkam w Niemczech i ze mam większe pojęcie.. ale jednak mieszkam koło granicy i pare aspektów mogę zauważyć typu, ze rzeczywiście przyjeżdzają sami Niemcy prawdziwi do nas na zakupy i po paliwo :) także to o czymś świadczy. Wynajem wiem ile, bo znajomi wynajmują także nie przesadzajmy, że nie można mieć jakiegokolwiek pojęcia o czymś jeśli samemu się tego nie doświadcza, bo to nonsens ;) jasne, na logikę wiadome, że mieszkania, utrzymanie auta i inne tego typu sprawy wychodzą drożej. Co nie zmienia faktu, ze Niemiec ma minimum 1500 euro zarobku. Także spokojnie :) ja nie chciałam udawać „najmądrzejszej”. Po prostu tez teoche wiem skoro chłop w Niemczech od 2 lat pracuje, jego mama od 10 w niemieckim Banku :) to z wieloma sytuacjami się spotyka i opowiada nam różne ekscesy, które się dzieją :)
Ale ja nie mówiłam nic, że ty się wymądrzasz czy coś [emoji23] ja właśnie nie wiem, dlatego pytam z ciekawości czy np Niemiec zarobi 1500euro ale tyle musi wydać na wynajem? To by było proporcjonalnie jak u nas. Czy np wynajem kosztuje 500euro. Ja właśnie pytam Z CIEKAWOŚCI. I oczywiście, że ty masz jakieś o tym podejście bo mieszkasz zaraz obok. Ja właśnie nigdy nie byłam w Niemczech i nie znam nikogo dlatego jestem ciekawa. Absolutnie odwrotnie zrozumiałaś moją wypowiedź :D

Ale ja nie mówiłam nic, że ty się wymądrzasz czy coś [emoji23] ja właśnie nie wiem, dlatego pytam z ciekawości czy np Niemiec zarobi 1500euro ale tyle musi wydać na wynajem? To by było proporcjonalnie jak u nas. Czy np wynajem kosztuje 500euro. Ja właśnie pytam Z CIEKAWOŚCI. I oczywiście, że ty masz jakieś o tym podejście bo mieszkasz zaraz obok. Ja właśnie nigdy nie byłam w Niemczech i nie znam nikogo dlatego jestem ciekawa. Absolutnie odwrotnie zrozumiałaś moją wypowiedź :D
Wątpię żeby wydał wszystko na wynajem tak jak dzieje się to u nas ..
W UK moja ciotka płacą za szeregowke 700funtow , mają dość spory ogród jak na tamte warunki i salon kuchnię łazienkę trzy sypialnie garaż . I naprawdę fajny standard domku :)
Też się z chęcią dowiem jak wygląda sprawa wynajmu w Niemczech :)

Mamy tu koleżankę z Niemiec, to może nam powie ile w Niemczech kosztuje np wynajem mieszkania? Kupno mieszkania? Meble? Ubezpieczenia? Ja nie wiem, ale wydaje mi się, że zawsze dobrze tam gdzie nas nie ma :) i że pewnie jest drożej w Niemczech rzeczy typu mieszkania i ubezpieczenia :)
Ja mogę powiedzieć tylko tyle, ze prawie wszystko jest 4 razy droższe niż w Polsce. Wiadomo sklepy sieciówki maja swoje ceny i przeliczają w Polsce bluzka kosztuje 60zl, tu 15€, ale to tylko w kwestii ubrań z sieciówek się sprawdza. Ale No jak już wyżej pisałam o koszulach takich do szpitala, to tu są takie po 40-50€ i wzwyż, jedynie amazon zaoferował mi jakies za 20€. Jeśli chodzi o materiały budowlane to w Polsce coś kosztuje 10zl, a tu 10€. Ubezpieczenie na auto + podatek drogowy mniej więcej to samo co w PL tylko w euro. Mieszkanie jak wynajmowaliśmy z koleżankami 3 pokojowe to 1000€ plus opłaty. Zawsze są plusy i minusy mieszkania za granica, nigdy nie ma tylko plusów.

Tez pochodze z miasta graniczacego z Niemcami, uslugi sa duzo tansze u nas, paliwo tansze ale za to jedzenie czy ubrania mozna kupic taniej u nich. U mnie w miescie slabo z praca dlatego to jest najlepsza mozliwa opcja pracować tam, mieszkac tutaj :)
Ja też mogłabym tak kombinować właśnie bo mieszkam dość blisko granicy i pracować na.. Słowacji.. tylko co bym tam robiła .. jak pracy mniej jak u nas [emoji16][emoji16]

Wątpię żeby wydał wszystko na wynajem tak jak dzieje się to u nas ..
W UK moja ciotka płacą za szeregowke 700funtow , mają dość spory ogród jak na tamte warunki i salon kuchnię łazienkę trzy sypialnie garaż . I naprawdę fajny standard domku :)
Też się z chęcią dowiem jak wygląda sprawa wynajmu w Niemczech :)
No to jest spoko w UK tak jak mówisz. U nas wiele osób zarabia ok. 1500 zł a u nas w mieście tyle trzeba dać za wynajem kawalerki lub max 2 pokoi :/

I mama twojego chłopaka też tak robi że pracuje tam a żyje tu ? :D

Dokładnie tak :) Zgorzelec jest tylko mostem oddzielony od Görlitz i granicy niemieckiej. Ale musiała sporo dać od siebie żeby mieć teraz tak dobrą prace jak praca w banku niemieckim. Tutaj w PL banku to śmieszne grosze zarabiała, a miała doświadczenie. Tam już w Niemczech z 10 lat pracuje, ale wcześniej musiała niemieckie studia skończyć, nauczyć się porządnie języka itd :)

reklama

A to musiałam źle odebrać i zrozumieć hah. Wynajem mieszkania max 400-500 euro. To u nas drożej o wiele, jak ja patrzę pokój kiedyś we Wrocławiu aynajmowalam to było 600 zł, dziś już do 1 tys są ceny za pokój dla 1 OSOBY! No śmiechu warte.. wiec sorki hah, te hormony robią swoje z głową :D

Do góry