reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Ja też spytam położnej. Bo szkoda swojej na jeden raz. A znowu w takiej jednorazowej to podobno gorąco, że powietrza nie przepuszcza. :hmm:
To fakt, nie pomyślałam o tym, latem to się w tym zapocimy ;o a jeszcze wysiłek, chyba jednak lepsza jakaś zwykła bawełniana, brzydka najlepiej żeby szkoda nie było :p

reklama
Dobrze, spokojnie :) nie mówię, że mieszkam w Niemczech i ze mam większe pojęcie.. ale jednak mieszkam koło granicy i pare aspektów mogę zauważyć typu, ze rzeczywiście przyjeżdzają sami Niemcy prawdziwi do nas na zakupy i po paliwo :) także to o czymś świadczy. Wynajem wiem ile, bo znajomi wynajmują także nie przesadzajmy, że nie można mieć jakiegokolwiek pojęcia o czymś jeśli samemu się tego nie doświadcza, bo to nonsens ;) jasne, na logikę wiadome, że mieszkania, utrzymanie auta i inne tego typu sprawy wychodzą drożej. Co nie zmienia faktu, ze Niemiec ma minimum 1500 euro zarobku. Także spokojnie :) ja nie chciałam udawać „najmądrzejszej”. Po prostu tez teoche wiem skoro chłop w Niemczech od 2 lat pracuje, jego mama od 10 w niemieckim Banku :) to z wieloma sytuacjami się spotyka i opowiada nam różne ekscesy, które się dzieją :)
Ale ja nie mówiłam nic, że ty się wymądrzasz czy coś [emoji23] ja właśnie nie wiem, dlatego pytam z ciekawości czy np Niemiec zarobi 1500euro ale tyle musi wydać na wynajem? To by było proporcjonalnie jak u nas. Czy np wynajem kosztuje 500euro. Ja właśnie pytam Z CIEKAWOŚCI. I oczywiście, że ty masz jakieś o tym podejście bo mieszkasz zaraz obok. Ja właśnie nigdy nie byłam w Niemczech i nie znam nikogo dlatego jestem ciekawa. Absolutnie odwrotnie zrozumiałaś moją wypowiedź :D

Ale ja nie mówiłam nic, że ty się wymądrzasz czy coś [emoji23] ja właśnie nie wiem, dlatego pytam z ciekawości czy np Niemiec zarobi 1500euro ale tyle musi wydać na wynajem? To by było proporcjonalnie jak u nas. Czy np wynajem kosztuje 500euro. Ja właśnie pytam Z CIEKAWOŚCI. I oczywiście, że ty masz jakieś o tym podejście bo mieszkasz zaraz obok. Ja właśnie nigdy nie byłam w Niemczech i nie znam nikogo dlatego jestem ciekawa. Absolutnie odwrotnie zrozumiałaś moją wypowiedź :D
Wątpię żeby wydał wszystko na wynajem tak jak dzieje się to u nas ..
W UK moja ciotka płacą za szeregowke 700funtow , mają dość spory ogród jak na tamte warunki i salon kuchnię łazienkę trzy sypialnie garaż . I naprawdę fajny standard domku :)
Też się z chęcią dowiem jak wygląda sprawa wynajmu w Niemczech :)

Mamy tu koleżankę z Niemiec, to może nam powie ile w Niemczech kosztuje np wynajem mieszkania? Kupno mieszkania? Meble? Ubezpieczenia? Ja nie wiem, ale wydaje mi się, że zawsze dobrze tam gdzie nas nie ma :) i że pewnie jest drożej w Niemczech rzeczy typu mieszkania i ubezpieczenia :)
Ja mogę powiedzieć tylko tyle, ze prawie wszystko jest 4 razy droższe niż w Polsce. Wiadomo sklepy sieciówki maja swoje ceny i przeliczają w Polsce bluzka kosztuje 60zl, tu 15€, ale to tylko w kwestii ubrań z sieciówek się sprawdza. Ale No jak już wyżej pisałam o koszulach takich do szpitala, to tu są takie po 40-50€ i wzwyż, jedynie amazon zaoferował mi jakies za 20€. Jeśli chodzi o materiały budowlane to w Polsce coś kosztuje 10zl, a tu 10€. Ubezpieczenie na auto + podatek drogowy mniej więcej to samo co w PL tylko w euro. Mieszkanie jak wynajmowaliśmy z koleżankami 3 pokojowe to 1000€ plus opłaty. Zawsze są plusy i minusy mieszkania za granica, nigdy nie ma tylko plusów.

Tez pochodze z miasta graniczacego z Niemcami, uslugi sa duzo tansze u nas, paliwo tansze ale za to jedzenie czy ubrania mozna kupic taniej u nich. U mnie w miescie slabo z praca dlatego to jest najlepsza mozliwa opcja pracować tam, mieszkac tutaj :)
Ja też mogłabym tak kombinować właśnie bo mieszkam dość blisko granicy i pracować na.. Słowacji.. tylko co bym tam robiła .. jak pracy mniej jak u nas [emoji16][emoji16]

Wątpię żeby wydał wszystko na wynajem tak jak dzieje się to u nas ..
W UK moja ciotka płacą za szeregowke 700funtow , mają dość spory ogród jak na tamte warunki i salon kuchnię łazienkę trzy sypialnie garaż . I naprawdę fajny standard domku :)
Też się z chęcią dowiem jak wygląda sprawa wynajmu w Niemczech :)
No to jest spoko w UK tak jak mówisz. U nas wiele osób zarabia ok. 1500 zł a u nas w mieście tyle trzeba dać za wynajem kawalerki lub max 2 pokoi :/

I mama twojego chłopaka też tak robi że pracuje tam a żyje tu ? :D

Dokładnie tak :) Zgorzelec jest tylko mostem oddzielony od Görlitz i granicy niemieckiej. Ale musiała sporo dać od siebie żeby mieć teraz tak dobrą prace jak praca w banku niemieckim. Tutaj w PL banku to śmieszne grosze zarabiała, a miała doświadczenie. Tam już w Niemczech z 10 lat pracuje, ale wcześniej musiała niemieckie studia skończyć, nauczyć się porządnie języka itd :)

reklama

A to musiałam źle odebrać i zrozumieć hah. Wynajem mieszkania max 400-500 euro. To u nas drożej o wiele, jak ja patrzę pokój kiedyś we Wrocławiu aynajmowalam to było 600 zł, dziś już do 1 tys są ceny za pokój dla 1 OSOBY! No śmiechu warte.. wiec sorki hah, te hormony robią swoje z głową :D

Do góry