reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

reklama
Oj tak z wstawaniem do toalety w nocy to jakiś koszmar
Ja wczoraj miałam ciężki dzień. Rano zakupy, potem klientka, potem sprzątanie i gotowanie bo na 'parapetowke' szwagier z żoną i dzieciakami przyjechał. My tak kurczak wiecznie na Syna narzekamy bo niby niegrzeczny, bo płaczem i krzykiem wymuszać lubi. Ale po raz kolejny przekonuje się że nasze dziecko w porównaniu do innych to anioł. Bo oprócz wymuszania w sumie się słucha, dzieci nie bije, nie dokucza, nie szaleje tak bardzo jak bratankowie męża. Także obiecalismy sobie ze przestaniemy na młodego narzekać. A tu na zdjęciu No1 wczorajszego wieczoru[emoji4]Quiche [emoji7] został ostatni kawałek który dziś biorę siostrze[emoji4]zrobiłam do tego jeszcze domowy sos czosnkowy[emoji4]
1520751417-c327a6a3328227ed-aaaaaa.jpeg

ckai9jcg6bmdzokj.png

atdcx1hpyj5xku9m.png
Wygląda pysznie, podziel się proszę przepisem :)

Śliczne te ciuszki i kokon. Gratuluję wygranej aukcji. Ja też najchętniej na kupowałabym jeszcze dużo, ale mąż każe mi się wstrzymać bo nasi bardzo dobrzy znajomi również oczekują córeczki na przełomie kwietnia i maja. Już nam wcześniej mówili, że ciuszki będą nam odkładać. Ale kupowanie tych małych cudeniek jest takie przyjemne.

Co do farbowania włosów, ja od dłuższego czasu mam swoje naturalne, a strasznie za mną chodzi jakaś zmiana. Chyba się przed świętami jeszcze wybiorę do fryzjera na małą metamorfozę. Moja gin mówiła żeby lepiej nie farbować w 1 trymestrze, a później jest już raczej bezpiecznie. ;)

Dziękuje [emoji4] a to macie ułatwienie i i fajnie, że będą Wam odkładać, to dużo znaczy i na pewno świetna pomoc. Ale i tak domyślam się, że sama się nie powstrzymasz przed kupowaniem czegokolwiek, bo tak jak mówisz to mega frajda

No ja w życiu ogólnie mało co miałam farbowania włosów i teraz mam już swój naturalny odrost dosyć duży, ale dół włosów jest taki rudawy jasny i coś mi nie pasuje i tez chodzi za mną jakaś zmiana, chociażby minimalna. To chyba się skuszę na mała zmianę, ale oczywiście zakładam specjalna maskę na nos i usta taka, która mam tez do sprzątania, bo nie wyobrażam sobie jednak wdychać te wszystkie detergenty, chemię itd. Chodzi tu tez o moje zdrowie, podobno to bardzo szkodliwe takie sprzątanie mieszkania wszystkimi środkami do czyszczenia i nie zakrywanie dróg oddechowych, wszystko wdychamy i niestety nie widać, ale to na przestrzeni lat cholernie szkodzi. [emoji17]

oar8flw1mdp5ujvp.png

@miloscwczasachpopkultury Śliczne ubranka, też uwielbiam Myslo a Twój nick od razu Cię zdradził :-D

Wczoraj byłam odebrać obrączki i przy okazji zajrzałam do pepcolandii i zrobiłam zakupki za 17 zł.
Body 6zł, czapa 3zł, kolorowe skarpetki 5zł a jednolite 3zł :-D wkońcu trafiłam na przecenione rzeczy ale były juz mega przebrane.

Śliczne zdobycze i super cena. Ja tez mam zakupiona ta czapeczkę [emoji39]

oar8flw1mdp5ujvp.png

Idealnie [emoji4] mnie musi ktoś robić, bo zdolności manualnych to ja nie mam[emoji23]

16uds65gf2i39h6o.png
Też nie mam [emoji23][emoji23] ale to kwestia praktyki, szkoleń :) 9 lat robienia pazurów to trochę [emoji23] zaczęłam jak miałam 17 lat [emoji14] były wzloty i upadki, ale koniec końców jestem kosmetyczką i stylistka paznokci zawodowo :)

f2w39jcg9ne8irhy.png

mhsv15nmhdmpbr2g.png

Laski, wreszcie się dopisałam odpowiedzi :)
@karkula309 co do Twego pytania o opiekę nad żoną to według przepisów jest coś takiego jak zasiłek opiekuńczy z tytułu opieki nad członkiem rodziny, a nie konkretnie nad żoną po porodzie. Z racji tego, że to zasiłek to pieczę nad tym sprawuje ZUS. Prawo do tego świadczenia mają mężowie oraz partnerzy, warunkiem jest posiadanie wspólnego dziecka. Aby uzyskać to świadczenie lekarz w szpitalu powinien wystawić zwolnienie. Jeśli lekarz w szpitalu nie wystawi takiego dokumentu można próbować u rodzinnego. Oni też mają do tego uprawnienia :)

@martini31 co do kolejności wykorzystania przysługujących dni wolnych to wygląda to tak, że najpierw Tatuś ma prawo do 2 dni urlopu okolicznościowego z okazji narodzin dziecka. Urlop powinien być wykorzystany w czasie zdarzenia.
Na wykorzystanie 2 tygodni urlopu ojcowskiego jest 2 lata od urodzenia Dzidziusia i można wykorzystać to albo jednorazowo lub w dwóch częściach po tygodniu.
Dodatkowo w każdym roku kalendarzowym przysługuje rodzicom 2 dni opieki nad dzieckiem do 14 roku życia, z tym że to jest łącznie 2 dni dla mamy i taty, więc może być tak że mama wykorzysta dwa dni, a tata 0 lub odwrotnie lub mama 1 dzień i tata 1 dzień.
Jeśli chodzi o opiekę nad członkiem rodziny to trzeba to wykorzystać od razu przy wypisie żony ze szpitala lub w najbliższych dniach. Czyli może być tak, że kobieta rodzi i ojciec na dzień porodu i dzień kolejny pobytu w szpitalu bierze urlop okolicznościowy, później bierze opiekę nad członkiem rodziny i ojcowski wykorzystuje na końcu :)

@Maljan z tym wynagrodzeniem to do końca nie wiem, bo nigdy nie mogę tego zapamiętać :p Wydaje mi się, że jest brane pod uwagę Twoje wynagrodznie + wszystkie dodatki, ale ręki nie dam sobie uciąć :p więc dopytam i dam Ci znać :)

Jakbyście czegoś nie zrozumiały to dopytujcie :)

Ja niestety tej aukcji na Allegro co były 43 szt ciuszków nie wygrałam [emoji57][emoji57] dziwnie, bo od którejś godziny jak próbowałam podnosić stawkę, to pisało, że moja oferta jest w tym momencie najwyższa, a jednak cena licytacji nie ulegała zmianie. No trudno. I tak na olx kupiłam tez pare drobiazgów tzn od jednej Pani 4 szt spodenek, 2 pajace, body i bluzeczka i wyszło 56 zł, ale na prawdę ładne rzeczy. Więc teraz tylko będę wyczekiwała na kuriera w przyszłym tygodniu [emoji4]

Na pocieszenie weszłam do pepco i no musiałam kupić jakieś skarpeteczki, bo bym oszalała. Tych niedrapek nie znalazłam tam.
A z ciuszkami czekam, bo jak już mówiłam zaatakuje tam w Bytomiu te 2 większe lumpeksy i tam na pewno coś znajdę [emoji85]
1520709525-681b707abec204bf-aaaaaa.jpeg

oar8flw1mdp5ujvp.png
U mnie te niedrapki leżą w małym koszyku, wymieszane z czapkami i tak dalej. Gdybym nie przewracala wszystkiego, to bym też ich nie kupiła...

m3sxflw1xx0xz3zu.png

[emoji254]9.08.18r.[emoji254]

reklama
Ja w 16 tygodniu prywatnie u lekarza dowiedziałam się, że dziewuszka. Później w 17 tygodniu 4 dniu na NFZ poszłam tez na usg i tam na tym słabszym sprzęcie lekarz tez powiedział, że to będzie kobitka i pokazywał mi jakieś 3 kreski, które o tym świadczą, ale szczerze to ja w ogóle tam nic bym nie odróżniła
Więc za ponad tydzień upewnimy się czy to prawda i idę prywatnie, wiec tez zrobimy zdjęcia z usg takie 3D
Będzie pamiątka [emoji56]

oar8flw1mdp5ujvp.png
To prawda, że te zdjęcia usg z czasem się niszczą i, że warto zrobić sobie ksero? Gdzieś tak czytałam.

m3sxflw1xx0xz3zu.png

[emoji254]9.08.18r.[emoji254]

Do góry