Laski, wreszcie się dopisałam odpowiedzi
@karkula309 co do Twego pytania o opiekę nad żoną to według przepisów jest coś takiego jak
zasiłek opiekuńczy z tytułu opieki nad członkiem rodziny, a nie konkretnie nad żoną po porodzie. Z racji tego, że to zasiłek to pieczę nad tym sprawuje ZUS. Prawo do tego świadczenia mają mężowie oraz partnerzy, warunkiem jest posiadanie wspólnego dziecka. Aby uzyskać to świadczenie lekarz w szpitalu powinien wystawić zwolnienie. Jeśli lekarz w szpitalu nie wystawi takiego dokumentu można próbować u rodzinnego. Oni też mają do tego uprawnienia
@martini31 co do kolejności wykorzystania przysługujących dni wolnych to wygląda to tak, że najpierw Tatuś ma prawo do 2 dni urlopu okolicznościowego z okazji narodzin dziecka. Urlop powinien być wykorzystany w czasie zdarzenia.
Na wykorzystanie 2 tygodni urlopu ojcowskiego jest 2 lata od urodzenia Dzidziusia i można wykorzystać to albo jednorazowo lub w dwóch częściach po tygodniu.
Dodatkowo w każdym roku kalendarzowym przysługuje rodzicom 2 dni opieki nad dzieckiem do 14 roku życia, z tym że to jest łącznie 2 dni dla mamy i taty, więc może być tak że mama wykorzysta dwa dni, a tata 0 lub odwrotnie lub mama 1 dzień i tata 1 dzień.
Jeśli chodzi o opiekę nad członkiem rodziny to trzeba to wykorzystać od razu przy wypisie żony ze szpitala lub w najbliższych dniach. Czyli może być tak, że kobieta rodzi i ojciec na dzień porodu i dzień kolejny pobytu w szpitalu bierze urlop okolicznościowy, później bierze opiekę nad członkiem rodziny i ojcowski wykorzystuje na końcu
@Maljan z tym wynagrodzeniem to do końca nie wiem, bo nigdy nie mogę tego zapamiętać
Wydaje mi się, że jest brane pod uwagę Twoje wynagrodznie + wszystkie dodatki, ale ręki nie dam sobie uciąć
więc dopytam i dam Ci znać
Jakbyście czegoś nie zrozumiały to dopytujcie