reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

reklama
Oj tak z wstawaniem do toalety w nocy to jakiś koszmar
Ja wczoraj miałam ciężki dzień. Rano zakupy, potem klientka, potem sprzątanie i gotowanie bo na 'parapetowke' szwagier z żoną i dzieciakami przyjechał. My tak kurczak wiecznie na Syna narzekamy bo niby niegrzeczny, bo płaczem i krzykiem wymuszać lubi. Ale po raz kolejny przekonuje się że nasze dziecko w porównaniu do innych to anioł. Bo oprócz wymuszania w sumie się słucha, dzieci nie bije, nie dokucza, nie szaleje tak bardzo jak bratankowie męża. Także obiecalismy sobie ze przestaniemy na młodego narzekać. A tu na zdjęciu No1 wczorajszego wieczoru[emoji4]Quiche [emoji7] został ostatni kawałek który dziś biorę siostrze[emoji4]zrobiłam do tego jeszcze domowy sos czosnkowy[emoji4]
1520751417-c327a6a3328227ed-aaaaaa.jpeg

ckai9jcg6bmdzokj.png

atdcx1hpyj5xku9m.png
Wygląda pysznie, podziel się proszę przepisem :)

Śliczne te ciuszki i kokon. Gratuluję wygranej aukcji. Ja też najchętniej na kupowałabym jeszcze dużo, ale mąż każe mi się wstrzymać bo nasi bardzo dobrzy znajomi również oczekują córeczki na przełomie kwietnia i maja. Już nam wcześniej mówili, że ciuszki będą nam odkładać. Ale kupowanie tych małych cudeniek jest takie przyjemne.

Co do farbowania włosów, ja od dłuższego czasu mam swoje naturalne, a strasznie za mną chodzi jakaś zmiana. Chyba się przed świętami jeszcze wybiorę do fryzjera na małą metamorfozę. Moja gin mówiła żeby lepiej nie farbować w 1 trymestrze, a później jest już raczej bezpiecznie. ;)

Dziękuje [emoji4] a to macie ułatwienie i i fajnie, że będą Wam odkładać, to dużo znaczy i na pewno świetna pomoc. Ale i tak domyślam się, że sama się nie powstrzymasz przed kupowaniem czegokolwiek, bo tak jak mówisz to mega frajda

No ja w życiu ogólnie mało co miałam farbowania włosów i teraz mam już swój naturalny odrost dosyć duży, ale dół włosów jest taki rudawy jasny i coś mi nie pasuje i tez chodzi za mną jakaś zmiana, chociażby minimalna. To chyba się skuszę na mała zmianę, ale oczywiście zakładam specjalna maskę na nos i usta taka, która mam tez do sprzątania, bo nie wyobrażam sobie jednak wdychać te wszystkie detergenty, chemię itd. Chodzi tu tez o moje zdrowie, podobno to bardzo szkodliwe takie sprzątanie mieszkania wszystkimi środkami do czyszczenia i nie zakrywanie dróg oddechowych, wszystko wdychamy i niestety nie widać, ale to na przestrzeni lat cholernie szkodzi. [emoji17]

oar8flw1mdp5ujvp.png

@miloscwczasachpopkultury Śliczne ubranka, też uwielbiam Myslo a Twój nick od razu Cię zdradził :-D

Wczoraj byłam odebrać obrączki i przy okazji zajrzałam do pepcolandii i zrobiłam zakupki za 17 zł.
Body 6zł, czapa 3zł, kolorowe skarpetki 5zł a jednolite 3zł :-D wkońcu trafiłam na przecenione rzeczy ale były juz mega przebrane.

Śliczne zdobycze i super cena. Ja tez mam zakupiona ta czapeczkę [emoji39]

oar8flw1mdp5ujvp.png

Idealnie [emoji4] mnie musi ktoś robić, bo zdolności manualnych to ja nie mam[emoji23]

16uds65gf2i39h6o.png
Też nie mam [emoji23][emoji23] ale to kwestia praktyki, szkoleń :) 9 lat robienia pazurów to trochę [emoji23] zaczęłam jak miałam 17 lat [emoji14] były wzloty i upadki, ale koniec końców jestem kosmetyczką i stylistka paznokci zawodowo :)

f2w39jcg9ne8irhy.png

mhsv15nmhdmpbr2g.png

Laski, wreszcie się dopisałam odpowiedzi :)
@karkula309 co do Twego pytania o opiekę nad żoną to według przepisów jest coś takiego jak zasiłek opiekuńczy z tytułu opieki nad członkiem rodziny, a nie konkretnie nad żoną po porodzie. Z racji tego, że to zasiłek to pieczę nad tym sprawuje ZUS. Prawo do tego świadczenia mają mężowie oraz partnerzy, warunkiem jest posiadanie wspólnego dziecka. Aby uzyskać to świadczenie lekarz w szpitalu powinien wystawić zwolnienie. Jeśli lekarz w szpitalu nie wystawi takiego dokumentu można próbować u rodzinnego. Oni też mają do tego uprawnienia :)

@martini31 co do kolejności wykorzystania przysługujących dni wolnych to wygląda to tak, że najpierw Tatuś ma prawo do 2 dni urlopu okolicznościowego z okazji narodzin dziecka. Urlop powinien być wykorzystany w czasie zdarzenia.
Na wykorzystanie 2 tygodni urlopu ojcowskiego jest 2 lata od urodzenia Dzidziusia i można wykorzystać to albo jednorazowo lub w dwóch częściach po tygodniu.
Dodatkowo w każdym roku kalendarzowym przysługuje rodzicom 2 dni opieki nad dzieckiem do 14 roku życia, z tym że to jest łącznie 2 dni dla mamy i taty, więc może być tak że mama wykorzysta dwa dni, a tata 0 lub odwrotnie lub mama 1 dzień i tata 1 dzień.
Jeśli chodzi o opiekę nad członkiem rodziny to trzeba to wykorzystać od razu przy wypisie żony ze szpitala lub w najbliższych dniach. Czyli może być tak, że kobieta rodzi i ojciec na dzień porodu i dzień kolejny pobytu w szpitalu bierze urlop okolicznościowy, później bierze opiekę nad członkiem rodziny i ojcowski wykorzystuje na końcu :)

@Maljan z tym wynagrodzeniem to do końca nie wiem, bo nigdy nie mogę tego zapamiętać :p Wydaje mi się, że jest brane pod uwagę Twoje wynagrodznie + wszystkie dodatki, ale ręki nie dam sobie uciąć :p więc dopytam i dam Ci znać :)

Jakbyście czegoś nie zrozumiały to dopytujcie :)

Ja niestety tej aukcji na Allegro co były 43 szt ciuszków nie wygrałam [emoji57][emoji57] dziwnie, bo od którejś godziny jak próbowałam podnosić stawkę, to pisało, że moja oferta jest w tym momencie najwyższa, a jednak cena licytacji nie ulegała zmianie. No trudno. I tak na olx kupiłam tez pare drobiazgów tzn od jednej Pani 4 szt spodenek, 2 pajace, body i bluzeczka i wyszło 56 zł, ale na prawdę ładne rzeczy. Więc teraz tylko będę wyczekiwała na kuriera w przyszłym tygodniu [emoji4]

Na pocieszenie weszłam do pepco i no musiałam kupić jakieś skarpeteczki, bo bym oszalała. Tych niedrapek nie znalazłam tam.
A z ciuszkami czekam, bo jak już mówiłam zaatakuje tam w Bytomiu te 2 większe lumpeksy i tam na pewno coś znajdę [emoji85]
1520709525-681b707abec204bf-aaaaaa.jpeg

oar8flw1mdp5ujvp.png
U mnie te niedrapki leżą w małym koszyku, wymieszane z czapkami i tak dalej. Gdybym nie przewracala wszystkiego, to bym też ich nie kupiła...

m3sxflw1xx0xz3zu.png

[emoji254]9.08.18r.[emoji254]

reklama
Ja w 16 tygodniu prywatnie u lekarza dowiedziałam się, że dziewuszka. Później w 17 tygodniu 4 dniu na NFZ poszłam tez na usg i tam na tym słabszym sprzęcie lekarz tez powiedział, że to będzie kobitka i pokazywał mi jakieś 3 kreski, które o tym świadczą, ale szczerze to ja w ogóle tam nic bym nie odróżniła
Więc za ponad tydzień upewnimy się czy to prawda i idę prywatnie, wiec tez zrobimy zdjęcia z usg takie 3D
Będzie pamiątka [emoji56]

oar8flw1mdp5ujvp.png
To prawda, że te zdjęcia usg z czasem się niszczą i, że warto zrobić sobie ksero? Gdzieś tak czytałam.

m3sxflw1xx0xz3zu.png

[emoji254]9.08.18r.[emoji254]

Do góry