reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

@martini31 co do kolejności wykorzystania przysługujących dni wolnych to wygląda to tak, że najpierw Tatuś ma prawo do 2 dni urlopu okolicznościowego z okazji narodzin dziecka. Urlop powinien być wykorzystany w czasie zdarzenia.
Na wykorzystanie 2 tygodni urlopu ojcowskiego jest 2 lata od urodzenia Dzidziusia i można wykorzystać to albo jednorazowo lub w dwóch częściach po tygodniu.
Dodatkowo w każdym roku kalendarzowym przysługuje rodzicom 2 dni opieki nad dzieckiem do 14 roku życia, z tym że to jest łącznie 2 dni dla mamy i taty, więc może być tak że mama wykorzysta dwa dni, a tata 0 lub odwrotnie lub mama 1 dzień i tata 1 dzień.
Jeśli chodzi o opiekę nad członkiem rodziny to trzeba to wykorzystać od razu przy wypisie żony ze szpitala lub w najbliższych dniach. Czyli może być tak, że kobieta rodzi i ojciec na dzień porodu i dzień kolejny pobytu w szpitalu bierze urlop okolicznościowy, później bierze opiekę nad członkiem rodziny i ojcowski wykorzystuje na końcu :)
Dziekuje bardzo za odpowiedz :happy:

reklama
Dobra decyzja! A jakiś neutralnych ubranek nie chcesz kupić? U mnie pierwsza ciąża, i powiem Ci, że zakupy dały mi bardzo wiele. Bo dzięki nim coraz bardziej czuję się, że będę mamą. Choć nadal to do mnie nie dociera. Są momenty, kiedy siedzę i sobie rozmawiam do brzuszka wiedząc, że niedługo będzie jedno z najważniejszych spotkań w moim życiu, ale na razie czuję się jakbym to nie ja była w ciąży. No trudno to określić. Chyba zbyt długo czekaliśmy na maleństwo po prostu. Liczę, że mi się to zmieni jak będę czuć mocne kopniaki a brzuch zasłoni mi widok stóp [emoji14]

Kochana, ja tez tak mam... do tego obawy czy sobie poradzę jak już Maluch będzie z nami. Ja strasznie nie lubię dzieci i na początku byłam przerażona tą ciążą, a teraz już chyba się cieszę. Czas pokaże jak brzuch się powiększy, może i u mnie obudza się matczyne instynkty.

Dobra decyzja! A jakiś neutralnych ubranek nie chcesz kupić? U mnie pierwsza ciąża, i powiem Ci, że zakupy dały mi bardzo wiele. Bo dzięki nim coraz bardziej czuję się, że będę mamą. Choć nadal to do mnie nie dociera. Są momenty, kiedy siedzę i sobie rozmawiam do brzuszka wiedząc, że niedługo będzie jedno z najważniejszych spotkań w moim życiu, ale na razie czuję się jakbym to nie ja była w ciąży. No trudno to określić. Chyba zbyt długo czekaliśmy na maleństwo po prostu. Liczę, że mi się to zmieni jak będę czuć mocne kopniaki a brzuch zasłoni mi widok stóp [emoji14]

m3sxflw1xx0xz3zu.png

[emoji254]9.08.18r.[emoji254]
Chyba mam podobne odczucia. Cieszę się bardzo mówię do brzuszka ale jeszcze nie czuję że to ja urodzę to maleństwo :) wszystko z czasem :)

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom

Laski, wreszcie się dopisałam odpowiedzi :)
@karkula309 co do Twego pytania o opiekę nad żoną to według przepisów jest coś takiego jak zasiłek opiekuńczy z tytułu opieki nad członkiem rodziny, a nie konkretnie nad żoną po porodzie. Z racji tego, że to zasiłek to pieczę nad tym sprawuje ZUS. Prawo do tego świadczenia mają mężowie oraz partnerzy, warunkiem jest posiadanie wspólnego dziecka. Aby uzyskać to świadczenie lekarz w szpitalu powinien wystawić zwolnienie. Jeśli lekarz w szpitalu nie wystawi takiego dokumentu można próbować u rodzinnego. Oni też mają do tego uprawnienia :)

@martini31 co do kolejności wykorzystania przysługujących dni wolnych to wygląda to tak, że najpierw Tatuś ma prawo do 2 dni urlopu okolicznościowego z okazji narodzin dziecka. Urlop powinien być wykorzystany w czasie zdarzenia.
Na wykorzystanie 2 tygodni urlopu ojcowskiego jest 2 lata od urodzenia Dzidziusia i można wykorzystać to albo jednorazowo lub w dwóch częściach po tygodniu.
Dodatkowo w każdym roku kalendarzowym przysługuje rodzicom 2 dni opieki nad dzieckiem do 14 roku życia, z tym że to jest łącznie 2 dni dla mamy i taty, więc może być tak że mama wykorzysta dwa dni, a tata 0 lub odwrotnie lub mama 1 dzień i tata 1 dzień.
Jeśli chodzi o opiekę nad członkiem rodziny to trzeba to wykorzystać od razu przy wypisie żony ze szpitala lub w najbliższych dniach. Czyli może być tak, że kobieta rodzi i ojciec na dzień porodu i dzień kolejny pobytu w szpitalu bierze urlop okolicznościowy, później bierze opiekę nad członkiem rodziny i ojcowski wykorzystuje na końcu :)

@Maljan z tym wynagrodzeniem to do końca nie wiem, bo nigdy nie mogę tego zapamiętać [emoji14] Wydaje mi się, że jest brane pod uwagę Twoje wynagrodznie + wszystkie dodatki, ale ręki nie dam sobie uciąć [emoji14] więc dopytam i dam Ci znać :)

Jakbyście czegoś nie zrozumiały to dopytujcie :)
Dzięki kochana za pomoc :)

A powiedz mi jeszcze czy możemy skorzystać z tej opieki jeśli mamy inne meldunki z mężem ? Tak nam zeszło że mąż jeszcze w domu rodzinnym zameldowany :)

Kochana, ja tez tak mam... do tego obawy czy sobie poradzę jak już Maluch będzie z nami. Ja strasznie nie lubię dzieci i na początku byłam przerażona tą ciążą, a teraz już chyba się cieszę. Czas pokaże jak brzuch się powiększy, może i u mnie obudza się matczyne instynkty.
Podobno ze swoimi dziećmi jest inaczej[emoji4]

16uds65gf2i39h6o.png

No mi też to powtarzają jak narzekam na wredne bachory mieszkające nade mną, które wiszczą i tupią nogami w podłogę i nie mogę nawet myśli zebrać...
Wiecie ja tak na dobrą sprawę kiedyś lubiłam dzieci, ale jak zaczęłam swoją pierwszą pracę na stoisku z zabawkami i słodyczami to szybko mi się zmieniło :p

No mi też to powtarzają jak narzekam na wredne bachory mieszkające nade mną, które wiszczą i tupią nogami w podłogę i nie mogę nawet myśli zebrać...
Wiecie ja tak na dobrą sprawę kiedyś lubiłam dzieci, ale jak zaczęłam swoją pierwszą pracę na stoisku z zabawkami i słodyczami to szybko mi się zmieniło :p
A ja dzieci zawsze lubiłam, dzieci lubią mnie[emoji16][emoji23]

16uds65gf2i39h6o.png

reklama
Mnie najbardziej wkurzaja takie rozpieszczone dzieciaki w sklepach, ktore wbiegaja na ludzi i wymuszaja na rodzicach. Normalnie bym dala klapsa :D

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry