reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Witaj [emoji7] mi lekarz polecił jeszcze podczas starań prenatal Uno.
1514993585-def3e275e859e051-aaaaaa.jpeg

ckai9jcgk10emd23.png
Też je biorę. Jedyne minusy to to, że niedługo nie będą się dla mnie nadawały (są tylko do 12 tygodnia polecane), i ta okropna plastikowa kapsułka. Strasznie nie lubię polykac takich leków. :/

reklama
@karorek, @oliwiapatrycja, czy lekarz sam wam te badania zalecil (normalne postepowanie w ciazy), czy musialyscie lekarzowi powiedziec, ze interesuje was takie badanie? W kwietniu bede miala 40 (!!!) lat, wiec cykora mam jak stad do chin.
Ja nic lekarzowi nie mowilam na temat tych badań, na ostatniej wizycie bez jakiejkolwiek dyakusji dała mi skierowanie na prenatalne, mysle, ze ma takie standardowe postepowanie.

W Polsce test Pappa jest płatny . Usg prenatalne jest standardem - lekarz sprawdza przeziernosc karkowa i kość nosowa ( dzieci z zd przeważnie jej nie maja ) na tej podstawie określa czy są jakieś powody do niepokoju . Dodatkowo pacjentka może zrobić płatny test pappa ( kiedyś Ok 400 zł , teraz nie wiem ) , który określa PRAWDOPODOBIEŃSTWO wystąpienia jednej z chorób . Jest prawdopodobieństwo nie miesci się w jakiś tam granicach wysyłają na dodatkowe badania . Test pappa to tylko prawdopodobieństwo - moja koleżanka w zeszłym roku robiła, wynik nie mieścił się w jakiś tam widełkach i półtora miesiąca zanim były wyniki dodatkowych badań miała wyjęty z życia- płakała , chodziła po ścianach - po czym okazało się ze wszystko Ok ( na usg prenatalnym tez było Ok )

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

@karorek, @oliwiapatrycja, czy lekarz sam wam te badania zalecil (normalne postepowanie w ciazy), czy musialyscie lekarzowi powiedziec, ze interesuje was takie badanie? W kwietniu bede miala 40 (!!!) lat, wiec cykora mam jak stad do chin.

Jeśli bedziesz miała niedługo czterdziestkę mogą Cię skierować na bezpłatny test Pappa - od jakiegoś wieku robią

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Normalne postępowanie usg prenatalne robi się między 11 a 14 tygodniem ciąży, później połowkowe i kolejne w 30 chyba tygodniu ciąży. W poprzedniej ciąży tez tak miałam :-)
Usg to standard, ocena kosci nosowej, przeziernosc karkowa, ale ja dodatkowo robie test pappa, ktory obowiazkowo powinna miec zalecony kazda kobieta po 35 r.ż. Moja ginka kieruje w standardowo tez młodsze kobiety.

Mi ginekolog powiedziała że nie są mi potrzebne testy itp że wystarczy tylko usg jeśli w poprzedniej ciąży było wszystko prawidłowo i jeszcze jestem młoda. A takie testy to i tak tylko prawdopodobieństwo. Mam 25 lat

reklama
Mi ginekolog powiedziała że nie są mi potrzebne testy itp że wystarczy tylko usg jeśli w poprzedniej ciąży było wszystko prawidłowo i jeszcze jestem młoda. A takie testy to i tak tylko prawdopodobieństwo. Mam 25 lat

Dokładnie , często te dodatkowe testy prawdopodobieństwa dają więcej stresu niż to warte . Ja tez nie robiłam testu Pappa w poprzedniej ciąży , bo usg prenatalne było w porządku:) każdego wybór :)

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry