reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Wiesz, część z nas jest na L4, część z nas nie ma do kogo buzi otworzyć za dnia bo mężowie w pracy a dzieci albo za małe albo ich nie ma jeszcze... Ja na przykład, gdyby nie moja mama to od 5 do 17 byłabym sama z psami w domu, niestety tak się złożyło. Koleżanki w pracy, ciężarnych czy dzieciatych koleżanek nie mam i co zrobić. Dlatego mam zazwyczaj czas na forum jedno, drugie i kilka grup ciążowych na fb oraz jeszcze kilka nie ciążowych. Od sierpnia to się zmieni, ale jak na razie, cieszę się, że są ;)

m3sxflw1xx0xz3zu.png

[emoji254]9.08.18r.[emoji254]
Ja tak samo, jestem sama w domu od 9.30 do 18.30... staram się ciągle szukać sobie zajęć, chodzę na fitness, na zakupy, sprzątam, gotuję obiadki, czytam książkę, spotykam się z mamą na kawkę, ale mimo to pozostaje mi duuuużo wolnego czasu, więc forum jest idealne :)

p19u43r85mf3dc6h.png

reklama
To tu zapytam podobnie. Czy tacierzyński jest wówczas zabierany z Twojego macierzyńskiego?

m3sxflw1xx0xz3zu.png

[emoji254]9.08.18r.[emoji254]
Wydaje mi się, na 99% jestem pewna, że tacierzyński jest osobno od macierzyńskiego :) a to co pisał ktoś wyżej o opiece nad żoną, to już na milion % poza macierzyńskim. Ten tacierzyński jest jak urlop i płatny 100%, a ten na opiekę to jest po prostu jak L4 i płatne 80%.
Nie mam pewności co do zasad jeśli jest się partnerami, a nie małżeństwem. Ale na chłopski rozum, powinno być tak samo.

p19u43r85mf3dc6h.png

Z tego co ja ogarniam temat to urlop tacierzynski jest wymienny z macierzyńskim czyli albo ty albo on albo po części. Ale urlop ojcowski to dwa tygodnie urlopu dla taty niezależnie od matki. Jak pierniczę głupoty to oczywiście walcie po łbie :D

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom

Tak masz racje 2 tyg ojcowskiego jest ważne przez dwa lata do wykorzystania w ciągu z racji urodzenia sie dziecka [emoji3]
a jeśli chodzi o dwa tyg opieki to chyba musi wystawić lekarz tzw opiekę nad żona? A słyszałam ze z tym jest różnie ale jak jest to nie wiem [emoji23] moj maz ma swoją działalność i raczej nie bedziemy korzystać z niczego [emoji849]

oar8ugpj82a6sg42.png

Z tego co ja ogarniam temat to urlop tacierzynski jest wymienny z macierzyńskim czyli albo ty albo on albo po części. Ale urlop ojcowski to dwa tygodnie urlopu dla taty niezależnie od matki. Jak pierniczę głupoty to oczywiście walcie po łbie :D

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom
Napisałaś to idealnie :D w takim razie tacierzyński to co innego niż ojcowski ;)
Podsumowując tata może wziąć: 2 tygodnie ojcowskiego płatne 100% niezależnie od mamy, 2 dni okolicznościowego urlopu płatne 100% oraz 2 tygodnie opieki nad żoną płatne 80% :)

p19u43r85mf3dc6h.png

Pogoda dzisiaj super dobrze że pół dnia wolnego to właśnie lecę z córką na plac zabaw niej korzysta ze slonca:) i oby zima nie wróciła.

Z innej beczki chciałam kupić spodnie ciążowe ale wszystkie są z dziurami a ja strasznie nie lubię takich, muszę pobuszować na Zalando i happymom.
A gdzie znalazłaś ciążowe z dziurami? Ja bym takie właśnie chciała a takich nie znalazłam :D kupiłam zwykłe jeansy i czarne spodnie w h&m

p19u43r85mf3dc6h.png

D
Dzięki, że pytasz kochana. Dziś mnie wypisali. Juz jestem w domku. Zrobili mi wyniki, usg dzidzi, torbiela i jest niegroźny ale po świętach 03.04 mam iść jeszcze raz na oddział jak nie będzie rosło to zostawią do rozwiązania
No to dobrze[emoji4] Grunt, że jesteś już w domu[emoji4] trzymam kciuki, żeby się nic nie zmieniło[emoji4]

16uds65gf2i39h6o.png

Aleście tu napisały o tych urlopach, ale Maljan dobrze Wam to podsumowała [emoji6] Jakbyście miały jeszcze jakieś wątpliwości w kwestiach prawa pracy to chętnie pomogę, bo jestem w temacie - taka praca [emoji12]
Ja dziś na ciuchach widziałam fajne spodnie ciążowe, ale pani przede mną je zgarnęła i znów wyszłam z pustymi rękoma z ciuszka [emoji17]
Ale może na necie poszukam i coś znajdę :)
Mam zamiar wyciągnąć dziś męża na spacer po pracy, tylko ciekawe czy się zgodzi, bo pokój miał zaczynać robić [emoji12]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

reklama
A gdzie znalazłaś ciążowe z dziurami? Ja bym takie właśnie chciała a takich nie znalazłam :D kupiłam zwykłe jeansy i czarne spodnie w h&m

p19u43r85mf3dc6h.png

Właśnie w h&m byłam dzisiaj i były same z dziurami chyba że 2 pary były normalnych ale już takich przed kostkę. Ja za dziurami nie przepadam. Mam jedne spodnie ciążowe z pierwszej ciąży ale ile można w 1 chodzić:)

Do góry