reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

Możliwe że wiecie, ale przypomnę może akurat komuś się przyda. Dziś się dowiedziałam że po porodzie dla tatusiów jest możliwość wzięcia 14 dni opieki na żonę po porodzie. Co prawda płatne 80% ale jeśli komuś potrzeba to fajna opcja. My chyba skorzystamy bo pomimo mniejszej wypłaty lepiej jak mi pomoże mąż no i sam się nacieszy małym :)

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom
Żonę czy partnerkę też? Wystarczy fakt, że uzna się ojcostwo i wówczas partnerka ma te same przywileje co żona? I czy to prawda, że wtedy te 14 dni są zabrane z macierzyńskiego Twojego? Czy niestety nie masz pewnych informacji? Bo każdy mówi inaczej...

m3sxflw1xx0xz3zu.png

[emoji254]9.08.18r.[emoji254]

reklama
Zgodzę się z tym :) ja siedzę w domu do 16 sama . Nawet psa nie mam :D a w dodatku muszę polegiwac .. więc mam czas na grupy a nawet mogłabym nauczyć się szydełkować :D

Ja pierdolca dostaję w domu...A też leżę[emoji852] Ja już jestem mistrzem netflixa, tv i książek[emoji4] nawet wiem ile dziurek jest w suficie[emoji23]
A tak na poważnie to nigdy nie byłam taka bezsilna i uzależniona od innych... straszne to jest

16uds65gf2i39h6o.png

Żonę czy partnerkę też? Wystarczy fakt, że uzna się ojcostwo i wówczas partnerka ma te same przywileje co żona? I czy to prawda, że wtedy te 14 dni są zabrane z macierzyńskiego Twojego? Czy niestety nie masz pewnych informacji? Bo każdy mówi inaczej...

m3sxflw1xx0xz3zu.png

Pewnych informacji co do partnerki nie mam. ale to że 14 dni opieki się nie wlicza do macierzyńskiego to raczej pewne. To jest normalna opieka która się należy na chorego członka rodziny raz w roku

To tu zapytam podobnie. Czy tacierzyński jest wówczas zabierany z Twojego macierzyńskiego?

m3sxflw1xx0xz3zu.png

Z tego co ja ogarniam temat to urlop tacierzynski jest wymienny z macierzyńskim czyli albo ty albo on albo po części. Ale urlop ojcowski to dwa tygodnie urlopu dla taty niezależnie od matki. Jak pierniczę głupoty to oczywiście walcie po łbie :D

Zgodzę się z tym :) ja siedzę w domu do 16 sama . Nawet psa nie mam :D a w dodatku muszę polegiwac .. więc mam czas na grupy a nawet mogłabym nauczyć się szydełkować :D

O to podajmy sobie dłonie hah [emoji1] Próbowałam szydelkowac, ale to nie dla mnie. Pamiętam, że z takich rzeczy to jedynie robiłam kiedyś branzoletki z muliny lub plotlam żyłki filofun [emoji1][emoji2]

m3sxflw1xx0xz3zu.png

Z tego co ja ogarniam temat to urlop tacierzynski jest wymienny z macierzyńskim czyli albo ty albo on albo po części. Ale urlop ojcowski to dwa tygodnie urlopu dla taty niezależnie od matki. Jak pierniczę głupoty to oczywiście walcie po łbie :D

Aaa ok, będę szukać zatem informacji pod nazwą ojcowski, bo już się gubię w tym :D Dziękuję [emoji173]️

m3sxflw1xx0xz3zu.png

Wy to macie swoich mężów po południu, ja mojego widzę tylko w weekendy. A że nie pracuję, to w domu dostaję czasami fioła, ale mam hobby fajne: haft krzyżykowy i książki, och te książki :) No i przepuklina zmusza mnie do częstszego robienia zakupów, to chociaż do ludzi wyjdę, ale nie narzekam. Niektóre kobiety mężów nie widzą miesiącami, a niektóre z was są zmuszone leżeć, to jest już niefajne, ale zdrowie najważniejsze.

@Luiza. byłaś zadowolona z tej spacerówki?

Bardzo, miała bardzo pojemny kosz na zakupy (jestem niezmotoryzowana, a co za tym idzie kosz w wózku musi być duży), bardzo fajną budkę, dużą, cienką, dzięki czemu nie wiało dziecku, a latem nie było gorąco. Mimo, że to spacerówka na małych kółeczkach dawała radę i była lekka :) Później odpadało mu kółko, ale ja wózek miałam przytargany przez mojego genialnego chłopa, w dodatku po dwójce dzieci, ale się trzymał.

O to podajmy sobie dłonie hah [emoji1] Próbowałam szydelkowac, ale to nie dla mnie. Pamiętam, że z takich rzeczy to jedynie robiłam kiedyś branzoletki z muliny lub plotlam żyłki filofun [emoji1][emoji2]

m3sxflw1xx0xz3zu.png

Mnie teściowa namawia abym robiła takie cudenka ze styropianu. Jakieś króliczki wielkanocne czy coś . Kupuje się królika ze styropianu i szpilkami przybija się cekiny

reklama
Witaj w grupie pracujących [emoji3] ech jeśli nadchodzi piatek tez mam takie myśli... a wiem ze w domu mnie rozniesie [emoji106] juz pogoda jest coraz to ładniejsza i mnie osobiście minęły juz dolegliwości z 1trym i śmiało mogę żyć [emoji16] byle by juz zima nie wróciła [emoji3]

oar8ugpj82a6sg42.png

Pogoda dzisiaj super dobrze że pół dnia wolnego to właśnie lecę z córką na plac zabaw niej korzysta ze slonca:) i oby zima nie wróciła.

Z innej beczki chciałam kupić spodnie ciążowe ale wszystkie są z dziurami a ja strasznie nie lubię takich, muszę pobuszować na Zalando i happymom.

Do góry